Tom Dubravec / CROPIX
NAJVEĆI DERBI VIKENDA

IVAN RAKITIĆ NAJAVIO SPEKTAKULARNI EL CLASICO I NIJE ZABORAVIO NA PRIJATELJA LUKU 'Modriću želim sve najbolje, ali ne i Real Madridu!'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 26. listopad 2018. 22:36

Barcelona je pobjedom od 2:0 nad Interom položila ispit uoči nedjeljnog najvećeg španjolskog derbija protiv Real Madrida, pokazavši da može igrati bez kapetana Lionela Messija. Argentinski napadač, napuknute ruke, uz smiješak je s tribine pratio izvedbu svojih suigrača.

- Bez Messija, svi smo iščekivali što će se dogoditi. No, dobro smo odgovorili na njegov izostanak - rekao je trener Ernesto Valverde.

Korak naprijed

U klasičnoj formaciji 4-3-3 u napadu je na Messijevu mjestu počeo s Rafinhom, 25-godišnjakom koji je bio proveo šest mjeseci u Interu, a u veznom redu sa 22-godišnjim brazilskim veznjakom Arthurom. Valverde je pogodio s obojicom. Rafinha, čiji ugovor Inter nije ljetos otkupio zbog nedostatka novca, zabio je prvi gol, dok je Arthur svojim dodavanjima bio nagrađen gromoglasnim pljeskom Camp Noua.

Barcelona je snažnim presingom anulirala Inter, koji je tek u početnih desetak minuta svakog poluvremena izgledao opasno. Takvim pritiskom, ali s Messijem, Barca je u prethodnoj utakmici pobijedila Tottenham sa 4:2 u Londonu.

- I sada smo imali pred sobom velikog protivnika, no nismo mu dali igrati - naglasio je Valverde. - Ova utakmica nam je poslužila da učinimo korak naprijed bez Lea. Cilj nam je bio ostaviti Inter bez lopte, a čim dođe u njegov posjed brzo igrati presing kako bismo mu je opet oduzeli - dodao je.

Ivan Rakitić nastavio je s uspješnim partijama. Asistirao je Jordiju Albi za konačnih 2:0. U dosadašnje tri utakmice Lige prvaka upisao je dvije asistencije i jedan pogodak.

- Messijev izostanak je prilika za druge igrače, a također i kako bismo njemu pokazali da možemo biti dobri kada nije ovdje - rekao je Rakitić.

Hrvatski reprezentativac je, uoči nedjeljnog okršaja s Lukom Modrićem, ove sezone zabio tri gola, a još tri puta je dodao za pogodak u 13 utakmica.

Super tjedan

“Još uvijek nije na vrhu forme, no pametno se kretao na sredini terena. Asistencija Albi bila je zaslužena nagrada za njegov taktički doprinos”, ocijenile su novine Mundo Deportivo njegovu predstavu. Barcelona je ovim trijumfom napravila ogroman korak prema prolasku u osminu finala Lige prvaka, i to vjerojatno s prvog mjesta, premda je čekaju još po jedna utakmica s Interom, Tottenhamom i PSV-om.

Sva pozornost Katalonaca usredotočena je sada na okršaj s ranjenim Real Madridom.

- Ovo je super tjedan - istaknuo je Rakitić, podsjetivši da su u subotu bili pobijedili Sevillu sa 4:2 i time preuzeli vodstvo na tablici Primere. Sada u trećoj utakmici zaredom pred svojom publikom igraju protiv Real Madrida, koji unatoč pobjedi od 2:1 nad Viktorijom Plzen nije vratio dobar dojam poslije četiri poraza i jednog remija. Rakitić u posljednje vrijeme, kaže, nije razgovarao s Modrićem, no obojica još nisu na pravoj razini.

- Luki uvijek želim sve najbolje ali, očito, ne i Real Madridu - istaknuo je 30-godišnji veznjak. - Nadam se da će se loša serija Real Madrida nastaviti što je moguće duže, no ovdje smo svi svjesni kako je to samo trenutak - dodao je.

Sedmoplasirana momčad prvenstva stiže s trenerom Julenom Lopeteguijem, kojem će to biti presudna utakmica za daljnje vođenje europskog prvaka. Barcelonin trener Valverde u tome vidi opasnost.

- Real Madrid će zato biti još opasniji. Uopće ne mislim da nam ide na ruku to što se ondje događa. Oni će doći ovdje kako bi pokazali svu svoju snagu - rekao je Valverde.

Dodatno pojačani

Real Madrid ima problema s efikasnošću, teško zabija golove, no Barcelona ih je olako primala u utakmicama ove sezone. Protiv Intera je, međutim, ostala netaknute mreže prvi put nakon šest utakmica.

- Vjerujem da ćemo nastaviti pobjeđivati i pokazati još jednom da znamo igrati i bez Messija - napomenuo je Rakitić. Optimizam uoči nedjeljnog derbija popeo se s travnjaka do počasne lože, gdje su članovi uprave strepjeli nakon što su vidjeli liječnički nalaz prema kojem najbolji strijelac mora izbivati s travnjaka tri tjedna.

- Messija je teško nadomjestiti, ali zbog nečega valjda slažemo momčad uoči sezone - rekao je Guillermo Amor, direktor Barcelone za odnose s institucijama.

- Ova pobjeda nas je dodatno ojačala. Pobijedili smo u dvjema teškim utakmicama na svom terenu, a sada nam preostaje da to učinimo i protiv Real Madrida - zaključio je.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 00:17