Soccrates Images Getty Images
DOBIO VELIKU MINUTAŽU

LEGENDARNI VATRENI UŽIVO GLEDAO PRVI NASTUP POVRATNIKA ŠIME VRSALJKA 'Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti onog Šimu sa Svjetskog prvenstva'

POVRATNIK Hrvatski reprezentativni desni bek jučer je bio starter za Atletico Madrid u prvenstvenoj utakmici nakon što se oporavio od ozljede
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. siječanj 2020. 15:46

Šime Vrsaljko vratio se oran, raspoložen i željan igre, to je odlična vijest za hrvatsku reprezentaciju kojoj desni bek Atletico Madrida itekako treba za Euro. Vrsaljko je čvrst karakter, neustrašiv borac, ni najmanje nije odavao dojam čovjeka kojeg bi ružna ozljeda i duga rekuperacija sputale, on se ne boji, ne štedi, ne povlači tu lijevu nogu, za razliku od nekih igrača kojima je psihička barijera nakon rehabilitacije postala viša od fizičke, on s tim nema muke, njegova ozljeda koljena je prošlost. To je najbitnije.

Diego Simeone dao mu je šansu jučer u startnoj postavi u prvenstvenoj utakmici protiv Leganesa. Možda je netko očekivao lagan posao, jer na Wanda Metropolitano stigla je posljednjeplasirana momčad lige, ali Atletico je u dubokoj igračkoj krizi. Završilo je 0:0, a pobjeda je mogla otići na obje strane. Iako se prave prilike lako izbroje na prste jedne ruke.

Viša razina

Vrsaljko je igrao do 88. minute, izašao je kao taktička zamjena jer Šaponjić je visoki centarfor i nastojalo se na ho-ruk nešto ušićariti. Bio je rastrčan, aktivan, postavio se autoritativno iako je očito da nije u punoj formi. Sad mu treba igra da podigne razinu izvedbe. SofaScore mu je na temelju statistike dao ocjenu 7,0, što je u takvoj utakmici sasvim u redu. Imao je 58 kontakata s loptom, dvaput je presjekao pasove suparnika, jednom blokirao šut, dodavao je sa 77,1 posto točnosti, a jedan od segmenata koji dijele Vrsaljka u prosječnom i vrhunskom izdanju su centaršutevi pred vrata. Vrijedilo je to i kad je bio u punom natjecateljskom ritmu.

S Leganesom su sva četiri otišla u prazno, premda je zadnji bio opasan, nizak pred gol, samo što ga nitko nije uspio popratiti. Napravio je dva prekršaja, najžešći start nije mu ni suđen zbog puštene prednosti, ali i to je dokaz da ide “po plinu“. Leganes je bio hrabar, a Kevin Rodrigues kao lijevo krilo raspoložen, imao je s njima posla. I nije se dao.

Nije se osjetilo

Njegovo zdravlje i motiv su na visini, ostaje hvatanje taktike i osjećaja za igru da prezentacije i učinkovitost budu kakve se očekuju. Bila mu je to prva službena utakmica od 13. siječnja 2019. godine i nastupa za Inter u Kupu Italije protiv protiv Beneventa. Nakon 378 dana. Lani je sredinom veljače operiran u Belgiji, vratio se u Atletico koji mu je dao punu podršku, dok je Inter raskinuo posudbu.

Novinar Marce je napisao: “Ponovno se osjećao kao nogometaš, godinu i 13 dana kasnije. Iako je dokazao da mu nedostaje natjecateljski tempo. Nije komplicirao, ali nije ni imao težinu u napadu“.

Nikola Jerkan, skaut stručnog stožera Vatrenih koji živi u Španjolskoj, pratio je Vrsaljkov novi početak:

- Nakon duge pauze odigrao je na vrlo dobroj razini. Jako me zanimala ta utakmica, Atletico je daleko od prave forme i rezultata. Ovo je bila jedna od njihovih najlošijih izvedbi, no meni je na prvom mjestu bilo kako će odigrati Vrsaljko. Pozicijski je bio dobar, u nekoliko se navrata ubacio naprijed. Osim malo pred kraj susreta, nije se osjetilo da dugo nije igrao. Jako sam zadovoljan, baš sam se razveselio. To je veliko osvježenje i ohrabrenje za sve nas - kazao je Nikola Jerkan.

Vjeruje li da će Vrsaljko do Eura biti u pravom izdanju?

- Najpozitivnije je što je odigrao skoro cijelu utakmicu i to bez problema. Bit će bitno da nastavi igrati u kontinuitetu. Nije se lako vratiti poslije godinu dana. Protivnici mu nisu pravili prevelike probleme po njegovoj strani. Defenzivno je solidno odradio, a i prema naprijed je imao nekoliko akcija. Više u prvom dijelu nego u drugom, jer malo je pao fizički. Motiviran je, nema straha u duelu, a osim toga pokazao je karakter. Kada je bilo očito da padaju, da ekipa gubi koncentraciju, vidjelo se po gestikulacijama da je htio podignuti momčad. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti Vrsaljka s Mundijala - zaključio je Nikola Jerkan.

Slijedi Bernabeu

Šime Vrsaljko je u Atletico Madrid stigao u ljeto 2016. godine iz Sassuola, u transferu vrijednom 16 milijuna eura. Baš je htio kod Simeonea, koji nije bio sretan što se 2018. zaputio na posudbu u Italiju, a vrlo je bitno za hrvatskog reprezentativca koliko će mu dati šanse tijekom proljeća. S pristojnim fondom utakmica i ne bude li novih ozljeda, pogotovo mišića koji znaju “reagirati” i igrača udaljiti dva-tri tjedna s terena, mogao bi do Eura biti sasvim spreman.

Izbornik Dalić u nedjelju je u podne pozorno na televiziji pratio Vrsaljkov nastup, jasno da koliko može biti bitan za Vatrene. Prvenstveno kao igrač, ali i jedan od najboljih generatora pozitivne atmosfere.

Najteže je prošlo, iako svaki povratak po dugoj stanci nosi rizike. Vjerojatno ga čak Diego Simenone nije još planirao gurnuti u vatru, no ozljede Trippiera i Ariasa ubrzale su proces. Nakon tri vezana poraza ispada da je bod napredak, a čeka ih gradski derbi u subotu u gostima kod Reala.

- Moramo napraviti neke promjene - konstatirao je Diego Simeone, kojeg na press konferenciji nakon utakmice nitko od novinara nije pitao za Vrsaljka. Hoće li mu dati priliku i na Santiago Bernabeuu?

Linker
23. travanj 2024 12:57