Alex Caparros/Getty Images
NAKON 17 GODINA BEZ GOLOVA

MESSI PROMAŠIO NAJVEĆU ŠANSU, BALE VEĆ SLAVIO GOL, A ONDA SE JAVIO VAR! Teška bitka na Nou Campu, Rakitiću 90, Modriću samo 10 minuta...

Katalonski velikan večeras je na svom terenu remizirao s Real Madridom i propustio priliku da se izdvoji na vrhu ljestvice. Nakon punih 17 godina El Clasico je završio bez golova. Ivan Rakitić je odigrao cijeli susret, a Luka Modrić ušao je u posljednjih desetak minuta. I Barca i Real imaju po 36 bodova u ligi, a Katalonci drže prvo mjesto zbog boljeg omjera.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. prosinac 2019. 22:34

BARCELONA - REAL MADRID 0:0

BARCELONA: Ter Stegen - Semedo (od 55. Vidal), Pique, Lenglet, Jordi Alba - Rakitić, De Jong, Sergi Roberto - Messi, Griezmann (od 83. Ansu Fati) - Suarez

Trener: Ernesto Valverde

REAL MADRID: Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Mendy - Kroos, Casemiro, Valverde (od 80. Modrić) - Isco (od 80. Rodrygo) - Bale, Benzema

Trener: Zinedine Zidane

BARCELONA, stadion Camp Nou Gledatelja: 93 426 Sudac: Alejandro Hernández Hernández

Real je odnio bod s Camp Noua, u derbiju koji je mogao otići na obje strane, ali gosti malo više žale što pobjeda nije njihova. U El Clasicu koji je odigran pod paskom jakih snaga policije. Nedaleko stadiona došlo je do sukoba pobornika nezavisnosti Katalonije i onih koji drugačije misle. Prilikom izlaska na teren igrača na istočnoj tribini dignut je natpis: "Španjolsko, sjedni i razgovaraj. Sloboda".

Ivan Rakitić odigrao je dobrih 90 minuta, bio je zadnji vezni, iako je u postavu upao u zadnji tren. Već je bio objavljen sastav s Busquetsom. Valverdeov pomoćnik Jon Aspiazu kazao je da promjena "tehnička odluka“, a pojedini mediji javljali su kako je Busquets imao temperaturu i nije se osjećao dobro. Iako pod teretom žutog kartona od 22. minute, Rakitić je držao sredinu terena domaćina. Luka Modrić ušao je na teren tek u 80. minuti umjesto Valverdea.

Real je iznenadio Barcelonu visokim presingom, Madriđani su stisnuli domaćina na njegovoj polovici terena, nisu dopustili Kataloncima da razviju pas igru i organizirane napadačke akcije. Bila je to netipična utakmica, ništa od negdašnje tika-take…

Ivan Rakitić je u prvom dijelu bio najbolji veznjak Barcelone, kasnije se dizao i De Jong, ali još jednom vidjele su se slabosti uočene u polufinalu Lige prvaka s Liverpoolom i u nekim ranijim velikim susretima: kad je rival agresivan i energičan, usto i kvalitetan, Barca se guši. Ako nije dominantna s loptom, u problemu je. Kad čak trojica napadača nedovoljno igraju obranu i premalo trče, to se nužno reflektira. Real je imao višak ljudi u sredini, Valverde, Casemiro i Kroos su "orali", a Isco "plesao" ispred njih.

Zidaneova momčad odlično je ušla u utakmicu i držala taj tempo, iako je svejedno Barca napravila dvije prave šanse u prvom dijelu. U desetoj minutu šut Benzeme je Ter Stegen lako obranio, to je bilo otvaranje opasnih akcija. Stoper Varane podosta vremena proveo je pred golom domaćina, udarali su ga, Rakitić vukao za dres u kaznenom prostoru, ali sudac nije pokazao na bijelu točku. I VAR je ostao "sramežljiv“. U 18. minuti Barca je očistila s gol crte (Pique) nakon što je Ter Stegen već bio svladan po šutu Casemira glavom. Valverde i Casemiro pucali su opasno iz daljine. Benzema je razvlačio obranu i čini joj podosta muka.

Barca je mnogo rjeđe nego inače dolazila pred vrata suparnika. U 12. minuti Carvajal je nehotice igrao rukom, VAR je potvrdio da nema kaznenog udarca. U 31. minuti uspjeli su izvesti akciju, Messijev je bio šut, ali u tom času je Sergio Ramos spasio s gol-crte. U 41. minuti Jordi Alba je dobio izvrstan pas Messija, no sa 7-8 metara plasirao je loptu kraj vrata. Da je pogodio, to bi bilo neobranjivo.

U 55. minuti Valverde je ubacio Vidala, a Sergija Roberta, koji ništa nije dao u vezi od motorike i energije, zbog čega je stavljen da se suprotstavi takvom Realu, vraćen je gdje i često igra - na desnog beka.

I Messi može promašiti loptu, u 60. minuti to se dogodilo kad se spremao na udarac. Odgovorio je Bale šutom kraj gola. Messijev dupli pas s De Jongom značio je šansu za Nizozemca koju Courtois brani, a Mendy je za koji centimetar bio u zaleđu u 72. minuti pa gol Balea, kojeg je proigrao, nije priznat. Koncentracija je padala i šanse su bivale češće, Suarez je pucao kraj vrata, no do kraja nijedna strana nije našla način da bude konkretna do kraja.

Barca i Real ostali su poravnati na vrhu tablice, a ova je utakmica pokazala da Valverde nije riješio stare probleme, dok je Zidane spremio odličnu taktiku, Kraljevski klub još je jednom bio na visokoj razini na Camp Nou,

LJESTVICA

1. Barcelona 17 11 3 3 43:20 36

2. Real Madrid 17 10 6 1 33:12 36

3. Sevilla 17 9 4 4 21:17 31

4. Getafe 17 8 6 3 26:16 30

-----------------------------------------------------

5. Atletico Madrid 17 7 8 2 18:10 29

-----------------------------------------------------

6. Real Sociedad 17 8 4 5 28:20 28

-----------------------------------------------------

7. Athletic Bilbao 17 7 6 4 19:12 27

8. Valencia 17 7 6 4 27:24 27

9. Granada 17 7 3 7 24:22 24

10. Osasuna 17 5 8 4 22:20 23

11. Levante 17 7 2 8 22:26 23

12. Betis 17 6 5 6 24:29 23

13. Villarreal 17 6 4 7 30:25 22

14. Alaves 17 5 4 8 18:24 19

15. Valladolid 17 4 7 6 14:20 19

16. Eibar 17 4 4 9 15:28 16

17. Mallorca 17 4 3 10 18:30 15

-------------------------------------------------------

18. Celta Vigo 17 3 5 9 14:25 14

19. Leganes 17 2 4 11 12:28 10

20. Espanyol 17 2 4 11 12:32 10

BARCELONA - REAL MADRID 0:0

BARCELONA: Ter Stegen - Semedo (od 55. Vidal), Pique, Lenglet, Jordi Alba - Rakitić, De Jong, Sergi Roberto - Messi, Griezmann (od 83. Ansu Fati) - Suarez

REAL MADRID: Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Mendy - Kroos, Casemiro, Valverde (od 80. Modrić) - Isco (od 80. Rodrygo) - Bale, Benzema

------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90+2' - I peti žuti za realovce. Carvajal je srušio Ansua Fatija i opravdano dobio opomenu.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

83' - Druga zamjena kod Barce. Izašao je Antoine Griezmann, u igri je Barcelonin wunderkind 17-godišnji Ansu Fati.

80' - Dvostruku zamjenu radi Zidane, ulazi Luka Modrić! Izašli su Valverde i Isco, priliku su dobili Rodrygo i hrvatski kapetan.

78' - Imali su igrači Barcelone tri žuta kartona, a sada ih je Real stigao... četvrti žuti dobio je Sergio Ramos zbog starta na Leu Messiju.

77' - Treći karton i za Real, Isco je faulirao Griezmanna i opravdano završio u sučevoj bilježnici.

75' - Šansa za Barcu! Izgledalo je opasno, Messi je bio u prodoru, no završni je Suarezov udarac prohujao visoko iznad gola.

72' - GOOOL! IPAK NIŠTA OD GOLA, TRAŽI SE ODLUKA VAR-A! Varane je pronašao Mendyja na lijevoj strani koji isprve dodaje Baleu, a Velšanin s pet metara pogađa mrežu! Međutim, čini se da je Mendy za par centimetara bio u nedozvoljenoj poziciji... tako je, stigla je potvrda VAR-a, ništa od gola Reala.

70' - 'Požutio' je sada i Gareth Bale.

67' - Šansa za Real! Brzo su izveli akciju Madriđani, Valverde je povukao sve do gola Barcelone i uposlio Balea koji šutira iskosa, no pogađa samo vanjski dio mreže.

66' - Žuti karton dobio je Casemiro zbog prekršaja na Suarezu u trenucima kada je Urugvajac prijetio ozbiljnije ugroziti vrata Reala... slobodnjak u zoni udarca izvest će Leo Messi. Ništa od toga, pogodio je samo živi zid...

64' - I još jednom prijeti Barcelona! Suarez je glavom spustio za Griezmana čiji udarac s pet metara iskosa uspijeva blokirati Varane!

60' - Dvije strašne šanse za Barcu! Griezmann je prošao kroz obranu Reala i uposlio Messija koji je iz te pozicije postigao na stotine golova, međutim ovog mu je puta lopta neobjašnjivo zapela među nogama... u nastavku je Suarez bio u idealnoj situaciji, a Ramos je to stigao blokirati u posljednji trenutak!

55' - Prvu zamjenu radi Ernesto Valverde. Umjesto Semeda ušao je Arturo Vidal.

54' - Nova prijetnja Reala! Valverde je opet opalio iz daljine, vidi se da 21-godišnji Urugvajac ima top u nogama, ali od bloka to odlazi u korner.

49' - Malo je nedostajalo da Barca sada dođe do pogotka! Messi se u svom stilu sjurio prema golu Reala, nije pao u kaznenom prostoru unatoč nastojanjima braniča Reala da ga sruše, uspio je nekako progurati loptu do Griezmanna, no uspjela je to obrana Madriđana raščistiti u posljednji trenutak...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme El Clasica u Barceloni. Nema promjena u sastavima. Na Camp Nouu je 93 426 gledatelja večeras.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nema golova u El Clasicu, no vidjeli smo pregršt sjajnih poteza i uzbudljivih momenata na Camp Nouu. Madriđani su konkretniji i aktivniji, mogli su igrači Zinedinea Zidanea povesti u nekoliko navrata, međutim Ter Stegen i večeras drži visoku razinu na vratima Barcelone, a jednom je i Pique spašavao s gol-linije. Ivan Rakitić krenuo je u udarnoj postavi, a u 21. minuti zaradio je žuti karton. Hrvatski kapetan Luka Modrić svoju priliku čeka na klupi Reala.

45'+1' - I treći žuti karton za Barcelonu, prekršaj je skrivio Lenglet.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - Strašan udarac Valverdea i fantastična obrana Ter Stegena! Zaprijetio je sjajnim udarcem iz voleja Realov veznjak, a njemački se vratar još jednom istaknuo maestralnom intervencijom!

41' - Što je sada promašio Jordi Alba! Leo Messi je čudesnom parabolom izbacio cijelu obranu Reala i savršeno uposlio Albu koji je izbjegao zaleđe, ali u posljednjem trenutku, na pet metara od gola, nije imao dovoljno koncentracije kako bi loptu smjestio iza Courtoisa...

40' - Luis Suarez je novi igrač sa žutim kartonom, glupo je i nepotrebno nagazio Casemira po peti te je opravdano dobio opomenu.

32' - I odmah uzvraćaju Madriđani! Sada je Valverde bombetinom iz voleja ugrozio vrata Barcelone, ispružio se Ter Stegen na vratima, no prošla lopta malo pored vratnice!

31' - Kakva prilika za Barcu! Jordi Alba je opet ubacio, Courtois je uspio odbiti, ali samo do Messija koji šutira iz voleja dok se lopta nije ni spustila na tlo, a Ramos to skida s gol-linije! Strašna drama na Camp Nouu...

26' - I opet prijeti Real! Sada je Casemiro opalio iz daljine, a Ter Stegen je to uz manje poteškoće uspio obraniti... Bolji je Real u dosadašnjem dijelu susreta.

21' - Ivan Rakitić je prvi igrač sa žutim kartonom zbog prekršaja s leđa na Iscu.

17' - Strašna šansa za Real! Nakon jednog ubačaja Benzema je pokušao glavom, a Pique je to skinuo na samoj gol-liniji! U nastavku je Bale ubacio, Varane je bio u skoku, no uspjeli su to nekako očistiti braniči Barcelone...

12' - Dramatična situacija na Camp Nouu! Jordi Alba je pokušao proći Carvajala u kaznenom prostoru, a branič Reala je tijelom zaustavio loptu. Skočili su svi igrači Barcelone i cijeli je stadion eruptirao tražeći najstrožu kaznu, no glavni se sudac nije dao smesti te je pokazao da se igra nastavlja. Ponovljena snimka pokazuje da je bio potpuno u pravu jer Carvajal loptu rukama nije niti dotaknuo.

10' - Evo i prvog udarca u okvir gola... Iscu se lopta slučajno odbila do Benzeme koji je pokušao neočekivanim udarcem iznenaditi Ter Stegena, ali dobro je postavljen bio Barcelonin vratar!

4' - Prvu šansu imala je Barca! Jodri Alba ubacio je s lijeve strane, Suarez je bio sam, ali nije Urugvajac uspio zaštopati taj ubačaj, prešla mu je lopta preko noge...

1' - Počeo je El Clasico u Barceloni! Glavni sudac je Alejandro Hernández Hernández iz Arrecifea.

------------------------------------------------

18.50 Promjena u sastavu u posljednjem trenutku! Hrvatski dokapetan Ivan Rakitić ipak igra, Sergio Busqets ostaje na klupi. Evo i novog službenog tweeta. Zanimljivo, promjena se dogodila pola sata kasnije od prvotne objave. Do sad neviđeno, pogotovo na takvoj razini najveće nogometne utakmice na svijetu.

18.30 Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu. U prvim sastavima nema ni Luke Modrića ni Ivana Rakitića.

Linker
20. travanj 2024 17:23