Denis Doyle/Getty Images
INSAJDER OTKRIVA

MODRIĆU SE NE MOŽE PONOVITI 'SLUČAJ INIESTA' 'Mi nismo razumjeli kako se to moglo dogoditi? Pa njih dvojica su osvojila Svjetsko prvenstvo!'

REAL MADRID Nakon utakmice s Espanyolom glavna tema razgovora novinara koji prate Kraljevski klub bila je današnja dodjela FIFA-ine nagrade The Best
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 24. rujan 2018. 17:42

Španjolski novinari koji svakodnevno izvještavaju o Real Madridu sigurni su da će vezni igrač Luka Modrić danas dobiti nagradu The Best kojom će krovna organizacija FIFA odati priznanje najboljem nogometašu u 2018. godini.

Podno stadiona Santiago Bernabeu razmišljanja je podijelio Anton Maena, izvjestitelj radijske postaje Cadena SER.

- Očekujem da nagradu dobije Luka Modrić. Vjerujem da postoji jednostrani osjećaj u nogometu kako on zalužuje tu nagradu. Kolege iz ove profesije, ali i klubovi bili bi jako zadovoljni da on dobije priznanje za ovu godinu. Sviđa im se, radi na terenu ono što drugi ne rade, otvara igru, oduzima loptu, zabija golove, puca penale (za Hrvatsku) pa vjerujem kako bi to bilo pravedno - rekao je Maena nakon utakmice Real Madrida i Espanyola u kojoj je 33-godišnji hrvatski kapetan odigrao svih 90 minuta za kraljevski klub prvi puta ove sezone.

SN

Modriću će u Londonu najveći konkurent biti lanjski suigrač Cristiano Ronaldo, dok najmanje izglede ima Liverpoolov strijelac Mohamed Salah.

- Sezona Cristiana Ronalda s Real Madridom, u onome najbitnijem, Ligi prvaka, bila je spektakularna. Bio je najbolji strijelac, zabijao je presudne golove u ključnim utakmicama poput one protiv Juventusa. No u godini Svjetskog prvenstva veliku težini pri dobivanju nagrade ima upravo Svjetsko prvenstvo - kaže Maena.

Zadnjih deset godina na postolju su se izmijenjivali Ronaldo i Lionel Messi.

SN

- Mi Španjolci nismo bili razumjeli zašto je Lionel Messi dobio tu nagradu 2010. u vrijeme Xavia Hernandeza i Andresa Inieste kada su njih dvojica tada bila osvojila Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. No ne vjerujem da će se to sada ponoviti. Modrić je bio najbolji igrač Svjetskog prvenstva, a odmah zatim je dobio nagradu UEFA-e, pa ne vidim razlog zašto ne bi osvojio sada nagradu FIFA-e - objašnjava Maena.

Zasićenje nagradama

Prošli mjesec je nastala polemika nakon što je europski savez UEFA nagradila Modrića, a ne Ronalda.

- Pogledamo li malo strože na to, vidjet ćemo da je Ronaldo bio bolji od Modrića prošle sezone u Ligi prvaka. Cristiano je bio puno važniji od Modrića za osvajanje tog natjecanja - kaže španjolski novinar. - No, čini mi se da trenutno postoji zasićenje nagradama, da ih je toliko puno, da više ne znamo što je ključno pri glasovanju i zbog kojih se postignuća one dodjeljuju. Svi koji su glasovali za Modrića prilikom UEFA-ine nagrade dali su mu glas zbog Svjetskog prvenstva. Sjećanja u nogometu ne ograničavaju se na utakmice nego na nešto veliko, a to posljednje bilo je Svjetsko prvenstvo, pa ljudi smatraju da je on bio najbolji u 2018.

SN

Nakon FIFA-ine nagrade u ponedjeljak krajem godine će biti dodijeljena i nagrada Zlatna lopta u organizaciji časopisa France Football pri kojoj glasuju njegovi novinari i dopisnici. To je najstarija nagrada koja se dodjeljuje od 1956. godine.

- Za mene je to najprestižnija nagrada, koja ima najviše okusa, no teško će ju osvojiti Modrić. Prvo zato što još nedostaje puno mjeseci do njene dodjele pa bi se moglo pomalo zaboraviti Svjetsko prvenstvo. Drugi razlog je taj, što je to francuska nagrada pa bi ju mogao osvojiti Antoine Griezmann koji radi medijski presing da je dobije. U intervjuuima govori da zaslužuje Zlatnu loptu, da je to najljepša nagrada... Modrić će stoga teško dobiti tu nagradu jer ona ima francuski dodir - smatra Maena.

Griezmann je s Francuskom osvojio Svjetsko prvenstvo i Europsku ligu, a niti jedan Francuz nije ušao u uži izbor nagrade FIFA-e.

Linker
20. travanj 2024 05:49