Kevin C. Cox Getty Images
RENESANSA U MADRIDU

NAJLJEPŠE VIJESTI ZA HRVATSKU I DALIĆA NA KRAJU GODINE! VRAĆA SE NEZAMJENJIVA KARIKA VATRENIH Prezadovoljan sam, osjećam se odlično i jedva čekam!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. prosinac 2019. 00:05

Hrvatska ima niz velikih igrača. Ona ima i kapetana Luku Modrića, Zlatnu loptu. Svaki igrač u Dalićevoj grupi ima važno mjesto, netko više, netko manje, ali za kolektiv su svi značajni. Jedan igrač, međutim, ima posebnost koju su svi spoznali u Rusiji. I pogotovo nakon Rusije, kada ga, praktički, više nije bilo u normalnom nogometnom ritmu. Šime Vrsaljko! Zadranin koji će u siječnju navršiti 28 godina izvan natjecateljskog je pogona gotovo godinu dana. Operirao je lijevo koljeno, pauza je bila duga, rehabilitacija naporna, ali danas je sve to bliža prošlost.

- Osjećam se odlično i jedva čekam da počnem igrati! - kazao nam je kratko Vrsaljko nakon razmjene blagdanskih dobrih želja.

Dar pod bor izborniku

Ne voli on o tome pričati, ali to o njegovom značaju za igru reprezentacije govore nam i njegovi kolege među Vatrenima. Moderan nogomet bez rastrčanih i hitrih bočnih igrača nije moguće igrati. U Rusiji je Šime Vrsaljko, unatoč bolovima u koljenu, dao maksimum maksimuma i silno doprinio iskoraku Hrvatske. Odličan posao u obrani, stalno priključavanje napadačkim akcijama, agresivnost, visok ritam i temperament, sve je to sublimirano u njegovu nogometu. Ako je izbornik htio poseban dar ispod novogodišnje jelke, onda je upravo Vrsaljkov ​povratak igranju jedan od najželjenijih. Za njega, jednostavno, nema odgovarajuće alternative.

- Treniram više od tri tjedna s momčadi i prezadovoljan sam kako napredujem u formi. Noge su mi sve “punije”, ritam sve bliži onom koji sam imao prije operacije. Dug je proces rehabilitacije iza mene, kvalitetno sam ga odradio i sada sam u fazi prilagodbe maksimalnom natjecateljskom ritmu. Nisam još na 100%, logično, ali sam uvjeren da ću vrlo skoro biti.

Simeone ga ne pušta

Veliko je to ohrabrenje za izbornika i reprezentativni tabor. Vrsaljko je u najboljim godinama za nogomet, prepun je iskustva, samopouzdan, a činjenica da ga Diego Simeone želi u kadru najbolja je potvrda vrijednosti. Atletico Madrid doveo je dva desna beka u posljednjih godinu i pol dana, Engleza Kierana Trippiera i Kolumbijca Santiaga Ariasa, no otkako se Vrsaljko, po ugovoru o posudbi, vratio u kadar Colchonerosa, Simeone je odlučio da ga više neće puštati. Zato ga je, između ostalog, prijavio za prvenstvo i Ligu prvaka još početkom sezone. Po planu argentinskog trenera Vrsaljko je bio u posebnom tretmanu rada te je prije tri tjedna potpuno priključen radu momčadi.

Drugim riječima, sada je na Simeoneu da procijeni kada će mu pružiti priliku, vodeći, naravno, računa o tome da će Vrsaljku trebati određeno vrijeme za prilagodbu natjecateljskom ritmu.

No zašto Simeone neće odobriti posudbu za hrvatskog beka, iako bi možda bilo logičnije, pogotovo u kontekstu reprezentacije, da ode u klub gdje će igrati u kontinuitetu? Prije svega valja reći da Simeone i prvi put, kada je Vrsaljko odlučio da želi otići u Inter (2018.), bio protiv, no presudila je volja igrača.

Sada je Simeone istog stava, a dijelom se to može shvatiti i kao stvar velike potrebe. Naime, osim što igra desnog beka, Vrsaljko sasvim dobro odrađuje zadatke i na lijevom bočnom. Tamo Atletico ima jednog “pravog” beka, i to Brazilca Renana Lodija, dok je alternativa junior iz B momčadi Manu Sanchez. Vrsaljko će biti kvalitetna opcija više. Ono što je najvažnije za igrača, ali i za Hrvatsku, to je da Vrsaljko igra, odnosno skuplja minutažu tijekom proljeća te da do priprema za Euro bude potpuno spreman za novi veliki vatreni izazov.

Linker
23. travanj 2024 23:47