Getty images, sn ilustracija
UTAKMICA VISOKOG RIZIKA

OPSADNO STANJE U BARCI! U GLAVNOM GRADU KATALONIJE VIŠE OD 4000 ZAŠTITARA I POLICIJE Stiže još 500 specijalaca! Svi strahuju od najcrnijeg scenarija

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 18. prosinac 2019. 15:38

Današnja utakmica između Barcelone i Real Madrida organizira se pod posebnim mjerama opreza jer policija strahuje od mogućeg pokušaja blokade ili prekida utakmice.

Internetska platforma Demokratski tsunami, koja je u listopadu bila okupila 25.000 prosvjednika u pokušaju blokade zračne luke El Prat u Barceloni a zatim i tamošnjeg željezničkog kolodvora, pozvala je zagovornike nezavisnosti Katalonije na masovni prosvjed pored stadiona Camp Nou. El Clásico je jedna od najgledanijih utakimica na svijetu pa preko nje ta organizacija želi poslati poruku o “nepravednim presudama” za dvanaestero katalonskih dužnosnika osuđenih zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud.

- Spominju se svakakve stvari, o tome bi smo mogli tjedan dana razglabati, no smatram da na kraju ljudi samo žele vidjeti dobru utakmicu - rekao je Zinedine Zidane, trener Real Madrida.

On će s igračima sletjeti na El Prat od kuda će autobusom krenuti prema hotelu koji se nalazi u krugu stadiona. U istom hotelu će biti i igrači Barcelone pa će zajedno, svatko svojim autobusom otići na stadion uoči utakmice. Ta mjera će olakšati policiji kontrolu prilaza gdje se očekuju tisuće prosvjednika. U nogometu nije uobičajeno da protivničke momčadi budu u istom hotelu, barem ne u Španjolskoj.

BARCELONA, SPAIN - MARCH 22:  Ivan Rakitic of Barcelona takes on Luka Modric and Toni Kroos of Real Madrid CF during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on March 22, 2015 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

- Mjere su takve kakve jesu. Ništa, zajedno ćemo ići na utakmicu - rekao je Zidane.

Igrači bi trebali biti u unutrašnosti stadiona dva sata uoči početnog zvižduka. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je ondje 500 španjolskih interventnih policajaca koji će se priključiti katalonskim kolegama. Ondje je već pripravno 1.000 pripadnika autonomne katalonske policije te još 2.000 zaštitara koje je unajmila Barcelona.

Uprave dvaju klubova dogovorile su zajednički ručak u hotelu Sofía, budući da će i jedni i drugi biti ondje, umjesto na stadionu kako je običaj. Na stadionu se očekuju transparenti i simboli koji pozivaju na nezavisnost Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske. Nogometni klub Barcelona podržava referendum te je zatražila puštanje na slobodu osuđenih katalonskih političara. Real Madrid simbolizira španjolsku monarhiju, no nije se oglasio o političkom sukobu koji je kulminirao sredinom listopada zatvorskim kaznama od 9 do 13 godina za odgovorne dužnosnike. El Clásico je tada bio odgođen te će se igrati danas, dva mjeseca kasnije.

- Jako sam uzbuđen jer će mi ovo biti prvi El Clásico - rekao je 23-godišnji Frenkie de Jong koji je prije četiri mjeseca došao u Barcelonu iz Ajaxa.

-Uvjeren sam kako će ambijent biti spektakularan.

Na sredini terena će igrati uz Sergija Busquetsa i Ivana Raktića koji godinama igraju te najveće derbije.

Utakmicu bi preko televizijskih ekrana moglo pratiti oko 650 milijuna gledatelja u više od 180 zemalja. Rivalstvo staro 117 godina jedan je od najpraćenijih sportskih događaja u svijetu.

Linker
19. travanj 2024 16:35