Alex Caparros/Getty Images
PRIČA ZA NASLOVNICE SVIH MEDIJA

PRORAČUN IM JE 20 PUTA MANJI OD BARCELONINOG, POGLED NA LJESTVICU SUGERIRA DRUGAČIJE 'Ovo je ludnica, nikad nas nisam vidio tamo, uživajte dok možete!

GRANADA Mali klub iz Andaluzije na vrhu je tablice La Lige ispred velikana kao što su Barcelona i madridski Real
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 28. listopad 2019. 22:59

Barcelona.. Real Madrid... Granada je ovdje! - vikali su euforični navijači Granade u nedjelju nakon što je njihova momčad sa 1:0 pobijedila Betis. Bila je to četvrta pobjeda zaredom na domaćem terenu koja je lansirala Granadu na vrh prvenstvene tablice nakon 46 godina. Bivši napadač Betisa, Alvaro Vadillo, zabio je jedini gol na utakmici nakon sat vremena igre.

Granada nakon 10 utakmica ima 20 bodova, jedan više od drugoplasirane Barcelone. Katalonci doduše imaju utakmicu manje, jer je njihov derbi s Real Madridom bio odgođen ovu subotu zbog sigurnosnih razoga uslijed prosvjeda u Kataloniji. No, to ne umanjuje impresivan početak sezone kluba koji se ljetos vratio iz 2. lige gdje je boravio zadnje dvije godine. Štoviše, Granada je sada skupila isti broj bodova kao tijekom čitave sezone 2017. kada je završila posljednja u Primeri. Euforija je zahvatila grad s 918.000 stanovnika u južnoj pokrajini Andaluziji.

- Nikada u životu nisam vidio momčad na vrhu prve lige - govori Miguel rođen u Granadi prije 35 godina. U ponedjeljak je porasla i prodaja lokalnih novina. “Povijesna Granada”, piše na naslovnici koju mnogi žele sačuvati za uspomenu. Neki, pak, vjeruju da je sada sve moguće.

GRANADA, SPAIN - SEPTEMBER 21: Team of Granada CF celebrates after wining the match during the Liga match between Granada CF and FC Barcelona at Estadio Nuevo Los Carmenes on September 21, 2019 in Granada, Spain. (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)
Getty Images

Mali budžet

Kineski poduzetnik Jiang Lizhang kupio je klub u ljeto 2016. i poručio kako ga u “iduće tri godine želi uvesti u Europu”. Lizhang je platio 37 milijuna eura dotadašnjem većinskom vlasniku, Talijanu Ginu Pozzu. Ljetos je na dovođenje pojačanja potrošio nešto više 7 milijuna eura, od čega je 3 milijuna platio Udineseu za venezuelanskog napadača Darwina Machisa i 3 milijuna lisabonskom Sportingu za portugalskog stopera Domingosa Duartea.

Proračun Granade za ovu sezonu iznosi 35 milijuna eura, a samo dva kluba u Primeri imaju manje novca na raspolaganju. Aktualni prvak Barcelona ima proračun od 671 milijun eura, pa je na pojačanja potrošila 255 milijuna.

- Ova situacija je prekrasna. Uživajte! - poručio je javnosti Granadin trener Diego Martinez, s napunjenih 39 godina najmlađi trener u Primeri. U nedjelju je 53. put vodio crveno-bijele, a ranije je bio trener Osasune u drugoj ligi, te podmlatka Seville.

Snaga u obrani

Njegova snaga je u obrani, budući da je Granada sačuvala netaknutu mrežu u šest od deset odigranih utakmica. Time je pod svjetla reflektora došao 25-godišnji portugalski vratar Rui Silva, koji je lani dobio nagradu ‘Zamora’ za vratara s najmanje primljenih golova u drugoj ligi. No, čini se da se uspjeh Granade ne može pripisati niti jednom pojedincu, već kolektivu. Unatoč učestalim ozljedama rezervni igrači bi bez problema nadopunjavali prazninu, pa se može reći da je svejedno tko igra.

Serija pozitivnih rezultata nije se zaustavila. Momčad se dobro prilagođava na utakmice, bez obzira igrala doma ili u gostima. Prije dva kola je, međutim, gubila sa 3:0 kod tada vodećeg Real Madrida nakon 61 minute kada je Luka Modrić postigao treći gol. Pa ipak, spomenuta najskuplja pojačanja, Machis i Duarte, smanjili su na 3:2, te držali utakmicu na Santiago Bernabeuu u krajnjoj neizvjesnosti sve dok u 93. minuti James Rodriguez nije zabio za 4:2.

Granada dobro kombinira mladost i veterane. Dovela je nekoliko igrača s ‘tisuću bitaka’, a najpoznatiji među njima je 34-godišnji Roberto Soldado, napadač koji je nekada nosio dres Real Madrida, Valencije i Tottenhama. Ljetos je prešao iz Fenerbahčea u Granadu kao slobodan igrač. Stoper German Sanchez, koji drži zadnju liniju, ove sezone je u svojoj 32. godini debitirao u prvoj ligi. Oni igraju igraju puni želje.

- Ponosan sam na svoje igrače. Ne gledamo na mjesto na tablici, nego samo skupljene bodove - kaže trener Martinez kao da i dalje strahuje od ispadanja.

Zaboravili na probleme

Za to vrijeme njegovi nogometaši, koji su iznijeli Granadu iz blata do trona, pripremaju se za gostovanje kod Getafea u četvrtak. S ispunjenih tribina ispratilo ih je u nedjelju 19.000 navijača.

- Na dva sata ljudi su zaboravili svoje svakodnevne probleme, stopili su se s nama i bili sretni. Zajedno smo okusili ovih 20 bodova - napominje Martinez.

- No, već sutra počinjemo razmišljati o idućoj utakmici, jer u nogometu postoji samo sadašnjost - dodao je.

Linker
26. travanj 2024 04:40