Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
SENZACIONALNA FORMA

SAD JE JASNO ZAŠTO MU JE ZIDANE TO REKAO Najveći kompliment za Modrića je usporedba s velikanima. Pogledajte kako je igrao Iniesta u njegovim godinama

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. studeni 2019. 15:35

Svijet se promijenio na brzine interneta. I pod pritiskom tog faktora, i te brzine, odjednom se čini kao da se svakog tjedna mijenjaju stavovi o nekome ili nečemu i u nogometu. Postoji teza kako je nekoć nogomet bio sporiji, što bi trebalo značiti da su i igrači bili sporiji. Što nije realna postavka. Bilo je itekako brzih igrača, ali je točno da se možda manje brzo razmišljalo u igri. Jer su bili takvi pristupi.

Drukčiji tip igrača

Danas sve djeluje kao silno brzo, iako govorimo o istoj igri i akterima. Intenziteti jesu ubrzani, ali prije svega ubrzano je razmišljanje u igri. Luka Modrić je velikan svjetskog nogometa. Čovjek koji je od svog stila igre učinio trademark. Modrić jako brzo razmišlja u igri. To je njegova glavna vrijednost, dakako uz temeljne odrednice kao što su tehnička superiornost, znanje, upornost, borbenost i kontinuirana natjecateljska strast.

Upravo zato što brzo razmišlja u igri Modrić uspijeva kompenzirati terete godina, kao što su logična kopnjenja trkačkih potencijala, povećanje vremena za osvježenje između dvije utakmice i lagano smanjenje hitrine. Za igrača koji je navršio 34 godine, Modrić djeluje senzacionalno. Primjerice, u zadnjoj godini igranja za Barcelonu, Iniesta je imao 33 godine i igrao je 4 utakmice po 90 minuta plus 2 pune sa Španjolskom u cijeloj sezoni. Nju je završio uz reprezentativni nastup, posljednji, sa 34 godine i nepunih 2 mjeseca.

Luka Modrić u rujnu je navršio 34 godine i 2,5 mjeseca kasnije odigrao izvanrednu partiju protiv odličnog Real Sociedada u prvenstvu na Bernabeuu. Obilježio ju je i najboljim pojedinačnim učinkom u Realovih 7 godina, s dvije asistencije i pogotkom za 3:1! U protekla 3 mjeseca Modrić je nastupio u 10 utakmica za Real i 5 za reprezentaciju, te odradio 3 po 90 minuta u klubu, odnosno 4 puta punu minutažu za Vatrene. Uz podatak da je 5. utakmicu (s Mađarima) izašao u 67. minuti po dogovoru s izbornikom, da bi se odmorio za sljedeći nastup.

Vidljivo je da je hrvatski kapetan fizički čvršći i voljnim momentom snažniji od velikana s kojima ga često dovode upravo Španjolci u različite usporedbe. To je jedan od najvećih komplimenata karijeri Luke Modrića. Kad je krenula sezona i Modrić zaradio crveni karton ‘iz ničega’ u Vigu, pa se potom ozlijedio u reprezentaciji, osnažila se medijska priča kako je njegovo vrijeme u Realu prošlo.

Druga ozljeda s reprezentacijom dodatno je uzdrmala u očima medija, a i dijela navijača, ideju Modrićeve perspektive na Bernabeuu. Pogotovo su takva uvjeravanja uslijedila nakon što je Zidane promovirao Valverdea. Mladi (21) i vrlo nadareni Urugvajac maksimalno je iskoristio to povjerenje trenera i prometnuo se u važnog igrača prve postave Reala. Valverde, međutim, nije Modrić, drukčiji je tip igrača po načinu igre i fizičkoj staturi. Činilo da će od njegove rastrčanosti, solidne tehničke igre, ali pokrivanja ogromnog dijela terena najviše profitirati Kroos.

Pritisak javnosti

I tako je Modrić djelovao ‘otpisan’, točno onako kako su mediji praktično do prije nekoliko tjedana otpisivali Zidanea. Francuz je svakog dana čitao o mogućim nasljednicima, ali on je tip koji ima jednu vrlinu. Smiren je, ne pada pod utjecaj medija ni ‘mišljenja’ u upravi kluba, a ni proklamacija navijača s tribina. Ima svoja uvjerenja i slijedi ih. Zidane je isto pričao prije mjesec dana kada je bio na rubu ‘otkaza’, isto priča i danas kada ga opet dižu u nebesa. Jer, eto, “pokazalo se da je opet bio u pravu”. Kako s Valverdeom, Mendyem, Kroosom, tako i (pogotovo) s Benzemom, pa Rodrygom, Hazardom...

Zidaneova podrška

Tko se bavi nogometom na ozbiljnim razinama zna da ne može netko biti za veteranski nogomet prije mjesec dana, a onda danas tretiran u izdanjima za Zlatnu loptu. Taj Modrićev put bio je više virtualni i medijski, a manje stvaran. Jer, Zidane je oko hrvatskog maestra imao jasne ideje od ljetošnjih priprema: - Ostaješ jer te trebam i nema šanse da dam zeleno svjetlo za tvoj odlazak. Računam maksimalno na tebe, imat ćeš sjajnu sezonu u odličnoj momčadi koju ćemo složiti.

Tako je Francuz potvrdio svoje povjerenje talentu igrača koji je pod njegovim nogometom igrao najbolji nogomet karijere. Za razine Zlatne lopte, koju mu je prvi prorekao.

Modrić teško može povezivati dvije velike zahtjevne utakmice u tri dana na istoj razini. No, upravo će Zidaneovo doziranje nastupa, kao i prorijeđenost reprezentativnih obveza do lipnja, biti ključno da Modrić može odigrati još jednu veliku sezonu. Bude li tako, treba uživati u njegovu nogometu, kao što on uživa u igri. Od ljeta 2020. mnoge se stvari vjerojatno mijenjaju. Bez obzira što s Realom ima ugovor do 2021., i bez obzira što bi za Hrvatsku i nakon Eura bio ‘igrač lider’. Do tada je još više od pola godine, vidjet će se što će se sve događati...

U posljednjih mjesec dana ubilježio 1 gol i 4 asistencije

Zidane je Modrića, nekad i ne po igračevoj želji, dozirao u nastupu. I kad se ozlijedio u reprezentaciji kazao mu je neka se samo što bolje oporavi i da će dobiti svoje minute i prostore. Modrić se oporavio, povezao je nekoliko tjedana kvalitetnog treninga i dopunskog vježbanja.

Kontinuiteti u radu bili su temelj kontinuitetu igre u studenom. Do 23. ovog mjeseca odigrao je pet utakmica u nizu, a rezultati ukazuju na njegovu ulogu u razigravanju momčadi. S Leganesom u 28 minuta 5:0, Betis 0:0, Eibar 4:0, Slovačka 3:1 (sve po 90 minuta), te Real Sociedadom (82 minute) 3:1. U tim utakmicama upisao je gol Sociedadu i i 5 asistencija (4 Real i 1 Hrvatska). Modrić se vratio u formu, što je i logično jer je ušao u kontinuitet treninga i fizički je spreman. Otuda je i za španjolske medije, i ne samo njih, opet snaga Reala i u Zlatnom izdanju. (rm)

Linker
19. travanj 2024 06:46