REUTERS/David W Cerny
KUPIO POVJERENJE UPRAVE

SADA JE SLUŽBENO! SOLARI NAPRAVIO ONO ŠTO NIJE USPIO NITKO U 116 GODINA I DOBIO TROGODIŠNJI UGOVOR Svi su profitirali, ali ova dvojica su gubitnici

Santiago Solari u utorak je i službeno potvrđen za novog trenera Real Madrida. S Kraljevskim klubom je potpisao ugovor do 2021. godine.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. studeni 2018. 22:05

Santiago Solari ostaje trener europskog prvaka Real Madrida nakon što je upisao četiri pobjede u četiri utakmice. Postavljen kao privremeno rješenje nakon smjene Julena Lopeteguija, taj 42-godišnji Argentinac, donedavni trener klupskog podmlatka, nastavit će voditi momčad u pokušaju skidanja Barcelone s vrha.

U utorak je stigla i službena potvrda iz Reala - Solari je potpisao do 2021. godine!

Premda je u ponedjeljak istekao rok od dva tjedna od kada je Solari na klupi, iz kluba su prvo poručili da ga sada ne moraju imenovati za stalnog trenera, niti moraju izabrati novog.

Prati ga i sreća

- Ne postoji bilo kakav datum do kojeg bi klub trebao odabrati novog trenera. Solari u ovom statusu može ostati na neodređeno vrijeme - rekao je o toj temi jedan dužnosnik Real Madrid.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 03: Santiago Solari, head coach of Real Madrid looks on during the La Liga match between Real Madrid CF and Real Valladolid CF at Estadio Santiago Bernabeu on November 03, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

Međutim, španjolski mediji, među njima i madridski sportski dnevni list Marca, jučer poslijepodne su objavili da je Real Madrid u urede Španjolskog nogometnog saveza već poslao novi ugovor za Solarija, po kojem bi on postao stalni trener Kraljevskog kluba.

- Jako smo zadovoljni njime - napomenuo je Emilio Butragueno, klupski direktor za odnose s institucijama. - Došao je u delikatnom trenutku te bio sposoban ostvariti dobre rezultate - rekao je u Vigu, gdje je Real Madrid pobijedio Celtu sa 4:2.

Posljednjih dana više se nisu spominjala imena drugih mogućih trenera, a Antonio Conte, koji je bio u prvom planu, rekao je kako on preuzima klubove na ljeto, a ne usred sezone.

Inače, niti jedan trener nije imao tako dobar rezultatski start u 116 godina dugoj povijesti Real Madrida kao Solari. Debitirao je pobjedom od 4:0 kod trećeligaša Melille, pred svojom publikom je svladao sa 2:0 povratnika u prvu ligu Valladolid, a onda slavio i sa 5:0 u Češkoj kod Viktorije Plzen u Ligi prvaka. Nakon što je položio i posljednji test kod neugodne Celte, dao je opravdanje upravi da ga zadrži.

Soccer Football - La Liga Santander - Celta Vigo v Real Madrid - Balaidos, Vigo, Spain - November 11, 2018  Real Madrid's Karim Benzema celebrates scoring their first goal with Luka Modric and team mates   REUTERS/Eloy Alonso - RC1B7D040300
REUTERS/Eloy Alonso

Za razliku od Lopeteguija, Solarija zasad prati sreća. Lopta se, primjerice, sretno odbila od Valladolidova braniča u mrežu u ključnom trenutku. U Vigu se to ponovilo nakon što je Benzema pogodio vratnicu, a na odbijenu loptu nesretno je natrčao branič Celte poslavši je u vlastitu mrežu.

Dobitnici i gubitnici

Od kada je Argentinac sjeo na klupu igrači zabijaju golove, s čime su imali velikih problema u listopadu. Pod Solarijem su zabili 15 golova, a primili samo dva pogotka.

- U prethodnim utakmicama nije nam išlo. Sada imamo više sreće i više samopouzdanja, jer se kvaliteta i momčad nisu promijenili - rekao je belgijski reprezentativni vratar Thibaut Courtois.

On je, uz mlade igrače poput bekova Alvara Odriozole (22) i Sergija Reguilona (21), najveći dobitnik Solarijeva dolaska. Courtois sada brani i u Ligi prvaka, čime je Keylor Navas stjeran u kut te će u siječnju odlučiti o ostanku u klubu. Luka Modrić je nastavio igrati u udarnoj postavi, Solari ga želi što prije vidjeti na razini sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, pa ga nije uvodio u lakšim utakmicama protiv Melille i Viktorije kako bi se odmorio, dok mu je protiv Valladolida i Celte dao po 90 minuta. Tijekom protekla dva tjedna najljepše se, pak, osjećao napadač Karim Benzema, koji je zabio četiri gola i upisao jednu asistenciju.

VITORIA-GASTEIZ, SPAIN - OCTOBER 06:  Luka Modric of Real Madrid CF reacts during the La Liga match between Deportivo Alaves and Real Madrid CF at Estadio de Mendizorroza on October 6, 2018 in Vitoria-Gasteiz, Spain.  (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Njegovi kritičari i dalje tvrde da protiv teških suparnika poput Barcelone, Atletica, Seville i Alavesa nije ništa napravio, no trenutačno najbolji strijelac madridske momčadi (10 golova) dobio je samopouzdanje. Prošli tjedan je javno poručio kako bi Solari trebao ostati do kraja sezone.

S druge strane, Isco Alarcon, koji je bio tražio ostanak Lopeteguija te Marco Asensio zasad su najveći gubitnici promjenom na klupi. Isco je još za vrijeme Lopeteguija prošao operacijski zahvat, zbog čega mjesec dana nije igrao utakmice.

Pad forme

Kada se vratio prije dvadesetak dana vidjelo se da nema snage i da nije u pravoj formi. Protiv Celte je ostao na klupi, dok je protiv Valladolida odigrao zadnje 34 minute, a protiv Viktorije 17 minuta. Asensio, kojem je također osjetno pala forma, dobio je 19 minuta u Vigu te 73 minute protiv Valladolida, dok u Češkoj nije ulazio u igru. Sam Solari odbio je odgovoriti na pitanje o daljnjem vođenje momčadi nakon utakmice protiv Celte.

- Klub treba napraviti ono što je potrebno, uprava mora učiniti ono što je najbolje za Real Madrid. Sve ostalo je nebitno - rekao je.

Linker
25. travanj 2024 07:39