Reuters
SVI SE PRILAGOĐAVAJU, ON MIJENJA

SJAJNE VIJESTI ZA VATRENOG: NOVI TRENER BARCELONE DAJE PRAVU PRILIKU IVANU RAKITIĆU!? Već je prvog dana najavio jednu veliku promjenu u igri

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 15. siječanj 2020. 12:02

Ivan Rakitić je od dolaska u Barcelonu 2014. bio standardni igrač kod Luisa Enriquea i Ernesta Valverdea, a sada se nada kako će to biti i kod novog trenera Quiquea Setiena. Promjena na klupi došla je u najneizvjesnijem trenutku za 31-godišnjeg hrvatskog reprezentativca. Nakon što je najveći dio prvog dijela sezone prosjedio na klupi, Valverde ga je bio vratio u udarnu postavu. Setien je u utorak prvi put vodio trening Barcelone nakon čega je rekao da mu je još uvijek sve novo pa ne može reći je li ovo momčad kakvu želi.

- Moram vidjeti puno stvari, razgovarati s igračima, no filozofija se neće mijenjati. No formacija možda hoće - izjavio je Setien.

Barcelona godinama igra u ofenzivnom sustavu 4-3-3 kojem se bio prilagodio i Valverde. Setien je sklon promjenama formacija, a najdraža mu je 3-4-2-1, premda je znao koristiti i 4-2-3-1.

Uvede li je, otvorit će se dodatno mjesto za veznog igrača što će dati priliku Rakitiću i Arturu Vidalu koji su najveći dio ove sezone s klupe gledali Sergija Busquetsa, Frenkieja de Jonga, Arthura i Sergija Roberta.

- Najvažnije je da znamo što igramo, dakle filozofija, a kasnije ćemo procijeniti kako posložiti igrače - rekao je Setien.

Šahist koji je volio Halilovića s Barcom kreće po prve trofeje u karijeri

CARDIFF, WALES - AUGUST 04:  Quique Setien, Manager of Real Betis looks on during the Pre-Season Friendly match between Cardiff City and Real Betis at Cardiff City Stadium on August 4, 2018 in Cardiff, Wales. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan Getty Images

Quique Setien (61) je u utorak potpisao ugovor s Barcelonom do ljeta 2022. godine što je ostavilo Xavija Hernandeza (39) s nesigurnom budućnošću. Bivši kapetan je prošli tjedan bio blizu povratku na Camp Nou no odbio je ponudu s kojom je došao njegov bivši suigrač Eric Abidal (40), aktualni sportski direktor Barcelone. Upravi se žurilo smijeniti Ernesta Valverdea (55), premda je odmah nakon poraza 2:3 od Atletica u Superkupu javno poručila će on nastaviti voditi momčad.

Već idući dan Abidal je iz Saudijske Arabije otišao u susjedni Katar i pitao Xavija je li spreman odmah napustiti klupu katarskog Al Sadda i preuzeti vodeću momčad španjolskog prvenstva. Xavi je to odbio jer ima ugovor na još šest mjeseci, baš kao što je imao i Valverde.

Možda je i osjetio da je prerano napraviti takav iskorak nakon što je ljetos prvi put postao trener. Xavi bi u lipnju vjerojatno i preuzeo Barcelonu pa se očekivalo kako će Setien dobiti ugovor do kraja sezone. Tako je glasila neslužbena vijest s Camp Noua. No u ponedjeljak kasno navečer Barca mu je dala ugovor na dvije i pol godine. Xavi, koji je kao igrač proveo 17 godina u klubu, morat će tako pričekati na povratak kući.

Pa ipak, u Barceloni se 2021. godine održavaju predsjednički izbori o kojima bi mogao ovisiti njegov povratak. Xavijev odnos s aktualnim predsjednikom Josepom Marijom Bartomeuom nije najbolji. Ode li Bartomeu s čelnog mjesta, porast će mu izgledi.

- Setien ima ugovor do 2022. godine no s obzirom da su izbori 2021. postoji klauzula u ugovoru prema kojoj izabrani predsjednik može napraviti promjenu - odgovorio je Bartomeu na konferenciji za medije upitan o Xaviju.

Abidal je odbio odgovoriti, no priznao je da su razgovarali s više kandidata.

- Quique je ovdje jer ima projekt koji nam se svidio - rekao je Abidal.

Bartomeu je rekao kako je Abidal bio jedan od dvojice članova Uprave koji su predložili Setiena.

Izabrani Quique Setien izjavio je pak kako ga je iznenadila ponuda pa nije dvojio ni pet minuta. Čini se da on nije bio prvi izbor upravi Barcelone. Novine Marca smatraju da je Xavi bio prvi izbor, no da ih je on odbio, nakon čega su kontaktirali nizozemskog izbornika Ronalda Koemana i slobodnog Mauricija Pochettina, bivšeg trenera Tottenhama. Obojica su odbila ponudu, tvrdi Marca...

Linker
21. travanj 2024 15:05