Laurence Griffiths/Getty Images
TKO ĆE KAKO GLASATI

TKO ĆE BITI PRVACI ITALIJE, ŠPANJOLSKE I ENGLESKE? IZ TRI NOGOMETNE VELESILE STIŽU ISTE NAJAVE: Žele odgodu EURA i normalan završetak prvenstva

POGLED VELIKIH Na današnjem hitnom sastanku svoje prijedloge iznijet će ipredstavnici najjačih europskih saveza
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. ožujak 2020. 09:39

Nogometni savez Italije prvi je izašao s konkretnim prijedlogom vezanim uz održavanje Europskog prvenstva koje se u lipnju i srpnju trebalo igrati u većem broju europskih država. Pandemija koronavirusa paralizirala je sav sport, pa tako i onaj najmasovniji, nogomet. Sve utakmice u najjačim europskim ligama su odgođene, prvenstva su zaustavljena, a nitko ne zna koliko će sve to skupa trajati.

Stoga su Talijani, koji su u Europi najteže pogođeni koronavirusom, predložili jedino logično i normalno rješenje. Pozvali su na odgodu Eura 2020. kako bi mogli završiti sezonu u svom elitnom razredu, Serie A. Predsjednik saveza Gabriele Gravina najavio je da će ideju predstaviti na današnjem hitnom sastanku UEFA-inih članica i partnera.

- Predložit ćemo UEFA-i da odgodi Europsko prvenstvo. Mi ćemo nastojati završiti naše nogometno prvenstvo jer je to poštenije i korektnije nakon mnogih ulaganja i žrtvovanja naših klubova - kazao je Gravina.

Talijanski je savez prethodno najavio kako bi se moglo dogoditi da se sezona u Serie A ne može završiti te je ponudio alternative; doigravanje, poništenje sezone bez proglašavanja prvaka ili prihvaćanje trenutačnog poretka na ljestvici kao konačnog. U najnovijem istupu Gravina je izrazio nadu da bi prvenstvo moglo završiti do 30. lipnja, mjesec dana kasnije od previđenog. No, ujedno je i priznao da bi moglo biti produljeno i za mjesec dana više, odnosno do kraja srpnja, te je sugerirao da igrači trenutačno ne bi trebali trenirati.

- Ostavimo dečke kod kuće, moraju vratiti tjelesnu i mentalnu energiju - poručio je Gravina.

Italija je nakon Kine najviše pogođena pandemijom koronavirusa, dosad je zabilježeno 24.747 slučajeva zaraze i 1.809 smrtnih slučajeva, dok su 1.672 osobe u ozbiljnom ili kritičnom stanju. U Rimu je 12. lipnja utakmicom Italije i Turske trebalo biti otvoreno Europsko prvenstvo, ali svima je jasno da od toga neće biti ništa, europska nogometna smotra trebat će pričekati neka bolja vremena.

Španjolsko prvenstvo prekinuto je prošlog tjedna nakon odlaska igrača Reala u karantenu, kasnije se ispostavilo da su petorica igrača Valencije pozitivni na koronavirus.

- Uvjeren sam da ćemo završiti sezonu. S ostalim ligama surađujemo po pitanju datuma odigravanja utakmica. Imam kontakte s Italijom, Njemačkom. Prvo ćemo pričekati da vidimo što će se odlučiti u vezi Europskog prvenstva, nakon toga ćemo i mi donijeti svoje odluke. Treba vidjeti kako ćemo završiti prvenstvo ako neće biti Eura, jer bismo u suprotnom imali ozbiljne probleme. No, zdravlje svih je najvažnije, naravno. Ako će se natjecanja prekinuti i prihodi će biti znatno manji, klupski proračuni doći će u pitanje. No, uvjeren sam da ćemo dovršiti prvenstvo - izjavio je Javier Tebas, predsjednik španjolske La Lige.

U igri je velik novac, svatko nastoji zaštititi svoje interese

U Engleskoj nema konkretnih prijedloga ni rješenja, samo veliki upitnici. Velika Britanija pandemiji koronavirusa pristupa drugačije od ostalih europskih zemalja, zasad se ne ide u primjenu ekstremnih mjera. Ipak, Premier liga prekinuta je prošlog tjedna nakon što su menadžer Arsenala Mikel Arteta i napadač Chelseaja Callum Hudson-Odoi testirani pozitivno na koronavirus.

Službeno se zasad iz Engleske nisu izjašnjavali glede Europskog prvenstva, no vrlo vjerojatno će i predstavnici njihova saveza biti za odgodu kako bi održali nadu da domaće prvenstvo mogu završiti na vrijeme. Drugi hitni sastanak čelnici Premier lige sazvali su za četvrtak, a na stolu će biti nekoliko opcija koje su već isplivale u javnost. Kako sad stvari stoje, nije baš realno da bi se englesko prvenstvo moglo nastaviti u travnju, možda tek u svibnju. S druge strane, britanska vlada vrhunac pandemije koronavirusa očekuje u lipnju...

Nitko nema odgovor

Nogomet je stao i u Francuskoj, a tamošnji čelnici se poput Talijana i Španjolaca nadaju da bi mogli završiti aktualno prvenstvo u slučaju odgode Eura. U igri je velik novac koji se okreće u nogometu i u takvim okolnostima svatko nastoji zaštititi svoje interese.

Ipak, UEFA-in predsjednik Čeferin i njegova ekipa neće moći ništa organizirati prije nego se situacija s opakim virusom na Starom kontinentu smiri i stavi pod kontrolu. A kad bi se to moglo dogoditi, u ovom trenutku baš nitko na svijetu nema odgovor...

Čelnici njemačkog nogometa jučer su održali sastanak na kojem su svojim članovima predložili da se sva ligaška natjecanja prekinu do 2. travnja. To je 36 klubova iz Prve i Druge Bundeslige i prihvatilo kao logičnu posljedicu pandemije koronavirusa u Njemačkoj, iako je donedavno stav Saveza bio da se (zbog brige za financije) igra pred praznim tribinama. Kasnijeg datuma odlučit će se kad će se ligaška natjecanja nastaviti.

Nijemci se uglavnom bave svojim profesionalnim nogometom, zabrinuti su za budućnost klubova i Bundeslige ako stanka potraje, no ističu kako je sad briga za zdravlje na prvom mjestu. S Eurom se, čini se, trenutačno ne zamaraju previše.

Linker
24. travanj 2024 19:06