Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
BARCA STRIJEPI

'TO JE SRAMOTNA KRAĐA!' Ogorčenje u Kataloniji zbog suđenja i strah uoči Reala: 'Kada god su poslali tog čovjeka na El Clasico bilo je problema...'

'TO JE SRAMOTNA KRAĐA!' Ogorčenje u Kataloniji zbog suđenja i veliki strah uoči ključnog sudara s Real Madridom: 'Kada god su poslali tog čovjeka na El Clasico bilo je problema...'
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 16. prosinac 2019. 21:13

Bila je to utakmica u kojoj je Real Sociedad mogao slaviti, ali isto tako i Barcelona, no dvoboj u baskijskom gradu San Sebastianu završio je 2:2. U posljednjim trenucima Barcelona je mogla dobiti jedanaesterac, no sudac ne samo da nije dosudio najstrožu kaznu, već nije niti htio pogledati snimku.

Branič Real Sociedada je povlačio za dres Gerarda Piquea pred samim vratima dok je ovaj natrčavao na jednu visoku loptu, koju je glavom namjeravao poslati u mrežu. Niti on, a niti njegovi suigrači nisu mogli vjerovati da sudac nije pokazao na bijelu točku, posebno zato što je Real Sociedad bio poveo upravo iz penala nakon slične situacije.

Gdje je bio VAR?

- Ako dosudiš takav prvi penal, onda moraš i drugi - poručio je vezni Frenkie de Jong. On je na sredini terena igrao s Ivanom Rakitićem i Sergijom Busquetsom. Busquets, koji je skrivio penal povlačeći za dres Diega Llorentea, tvrdi da je prekršaj nad Piqueom bio očitiji nego njegov nad igračem Real Sociedada.

SAN SEBASTIAN, SPAIN - DECEMBER 14: Gerard Pique of FC Barcelona duels for the ball with Diego Llorente  of Real Sociedad during the Liga match between Real Sociedad and FC Barcelona at Estadio Anoeta on December 14, 2019 in San Sebastian, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

- Ne znam zašto sudac nije konzultirao VAR. U ovakvim situacijama bi se morala gledati snimka. Mislim da su vidjeli što se dogodilo, ali da nisu htjeli dosuditi kazneni udarac - izjavio je Busquets.

Barcelona se osjeća oštećenom uoči najvećeg derbija s Real Madridom u srijedu. Pobjedom bi bila komotno ušla u El Clasico, no sada je izgubila prednost. Katalonske novine optužile su suca za krađu. ‘Sport’ je na naslovnici istaknuo: “Sramotno” (VARgonzoso), igrajući se riječju VAR. Mundo Deportivo je, pak, istaknuo “Klasična krađa” igrajući se terminom El Clasico.

- Bio je penal. To smo svi mogli vidjeti - rekao je Barcin direktor Guillermo Amor.

Uprava će poslati žalbu u Španjolski nogometni savez. Oko 80 posto čitatelja lista El Mundo Deportivo smatra da klub ima razloga za žalbu, pokazala je internetska anketa.

Bila je to ujedno prva utakmica u kojoj Barcelona nije pobijedila nakon povratka Ivana Rakitića u udarnu postavu Barcelone. Nakon što su pali Borussia Dortmund, Atletico Madrid, Mallorca i Inter, hrvatski reprezentativac je započeo i susret u Baskiji, a zamijenio ga je Arturo Vidal.

SAN SEBASTIAN, SPAIN - DECEMBER 14: Ivan Rakitic of FC Barcelona duels for the ball with Ander Guevara of Real Sociedad during the Liga match between Real Sociedad and FC Barcelona at Estadio Anoeta on December 14, 2019 in San Sebastian, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce Getty Images

Osim Rakitića, taj je ishod pokvario i raspoloženje Antoineu Griezmannu, koji je bio zatresao mrežu za prvi pogodak Katalonaca. Francuski napadač je, naime, postigao svoj prvi gol na Anoeti gdje je proveo sedam godina prije nego je došao u Atletico Madrid. Upravo se među plavo-bijelima bio afirmirao kao igrač prije nego je iskočio na međunarodnu scenu, pa ljetos potpisao za Barcelonu.

Niti jedan bez polemike

No, Real Sociedad nije imao nimalo respekta prema njemu i suigračima. Udario im je presing, pa ih pritiskao već pred samim vratima. Barcelona nije uspijevala dominirati terenom. Loptu je u svom posjedu imala 46 posto vremena. Od kada je Ernesto Valverde preuzeo momčad to je bila 11. od ukupno 141 utakmice da je Barcelona držala loptu manje od 50 posto vremena. Real Sociedad joj niti lani nije bio prepustio posjed. To je ove sezone pošlo za rukom još jedino Borussiji Dortmund u Ligi prvaka.

Na Camp Nouu se sada pripremaju za najveći derbi s Real Madridom, no pribojavaju se novog čovjeka u crnom. El Clasico će suditi Alejando Hernandez s Kanarskih otoka, koji iza sebe već ima tri derbija. Niti jedan od njih nije završio bez polemike.

Linker
25. travanj 2024 14:12