REUTERS/Albert Gea
IDEJA - ZABORAVITI C. RONALDA

U SVEGA ČETIRI MJESECA OVAJ JE ČOVJEK IZGUBIO DVIJE NAJPOŽELJNIJE KLUPE NA SVIJETU Otac oštro osudio upravu kluba: 'Mom sinu su ukrali 50 golova'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 04. studeni 2018. 12:08

Nogomet je takav. U njemu, kada učenici ne polože ispit, pada profesor. Julen Lopetegui do posljednjeg trenutka nadao se ostanku na klupi Real Madrida no njegovi igrači podbacili su u ključnom testu u Barceloni. Milijuni gledatelja diljem svijeta vidjeli su kako gube 1:5. Predsjednik Florentino Perez, dan nakon godišnjice neuspjelog proglašenja nezavisnosti Katalonije, s mukom je iz lože promatrao izvedbu igrača koje je FIFA prije mjesec dana uvrstila u idealnu momčad svijeta.

Kopirao Furiju

Lopetegui je ljetos nastojao prekopirati igru Španjolske u Real Madrid i to je funkcioniralo u početnih šest utakmica. Igrači su igrali visoki presing, u harmoniji pritiskali protivnike dok im ne bi oduzeli loptu, a onda uživali u njenom posjedu. Uz brojna dodavanja umarali su braniče i stvarali prilike. Napadači su neumoljivo zabijali. Trijumf od 3:0 nad Romom bila je kulminacija. Rijetko kada su neki igrači izgledali tako potučeno i bezvoljno kao Edin Džeko i ostali Rimljani podno Santiago Bernabéa. Ideja je bila jednostavna - zaboraviti Cristiana Ronalda, igrati momčadski.

No tada je sve stalo. Igrači su prestali igrati presing kao na početku, dotadašnji sklad na travnjaku gubio je obris, a napadači počeli pogađati stative ili tribinu iza gola. Nesigurnost se uvukla u posljednju liniju gdje je dotad nepogrešivi kapetan Sergio Ramos počeo popuštati. Frustracija je poput vulkana eruptirala na treningu kada je loptom napucavao mladog suigrača Sergia Reguilona.

SAŽETAK UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Lopetegui nije uspijevao zaustaviti tu dinamiku a nestrprljivi Pérez povukao je drastičan potez. Smijenio ga je nakon samo 120 dana čime je postao trener s gotovo najkraćim stažem u eri Florentina Pereza. Tijekom tog razdoblja od 2000. do 2006. godine te od 2009. do danas predsjednik je promijenio 12 trenera. José Antonio Camacho izdržao je najmanje, tek 80 dana, no on je za razliku od Lopeteguija otišao svojevoljno.

Bez respekta

Prvi udarac klub je Lopeteguiju zadao na poluvremenu utakmice s Barcelonom kada je pri rezultatu 2:0 bivši igrač a danas u ulozi ‘veleposlanika’ Real Madrida, Álvaro Arbeloa, preko Twittera javno poručio da je neshvatljivo kako je Barcelona bez Messija toliko nadmoćna. U istom tonu nastavilo se u priopćenju o otkazu Lopeteguiju:

“Uprava smatra da postoji veliki raskorak između kvalitete momčadi, u kojoj je 8 igrača nominiranih za predstojeću Zlatnu loptu, što klub nikada u povijesti nije imao, i rezultata postignutih do ovog datuma”.

Brojni komentatori smatraju da Lopetegui nije zaslužio takvo omalovažavanje, odnosno da je priopćenje trebalo biti drugačije sročeno.

Lopetegui se ovako loše mogao osjećati kada je kao 19-godišnji vratar napuštao Santiago Bernabéu poslije samo jedne utakmice odigrane za prvu momčad. Ljetos je zbog želje da bude trener Real Madrida riskirao i izgubio posao izbornika Španjolske. U Rusiju je stigao s torbom od 20 utakmica bez poraza te bio jedan od glavnih favorita za osvajanje natjecanja. No Perez je ostao bez Zidanea i posegnuo rukom u reprezentaciju. Lopetegui je potpisao ugovor s Real Madridom nadajući se zlatu sa Španjolskom, pa po povratku u Madrid nastavku osvajanja trofeja s europskim prvakom. Etički dvojbena odluka u trenutku kada se čitava zemlja veselila globalnoj smotri, smatrao je predsjednik saveza. Dao mu je otkaz jer je bez njegovog znanja dogovorio tu suradnju. Lopeteguija je to pogodilo.

Idući dan je, sa suzama u očima, ušao na Santiago Bernabeu i rekao kako je proživio najtužniji dan nakon onoga kada mu je umrla majka.

Izbačen na ulicu

- No danas mi je najsretniji dan jer sam se vratio u Real Madrid - istaknuo je tada.

Četiri mjeseca kasnije nalazi se na ulici. Izbačen.

Niti je vidio svjetskog prvenstva, gdje je Španjolska razočaravajuće ispala u osmini finala, niti je ispunio mladenački san s Real Madridom. Štoviše, ušao je u povijest kao jedan od trenera s najlošijim rezultatom u 116 godina dugoj povijesti kluba.

Drugi pak situaciju gledaju praktičnije. “Perez ga je pozvao u bazen u kojem nije bilo vode”, komentar je jednih novina. Real Madrid je, naime, bio prodao najboljeg strijelca u povijesti kluba i nije doveo zamjenu čime je bilo otežano ostvarivanje rezultata prethodnika Zinedine Zidana.

Ukrali mu 50 golova

- Mom sinu su ukrali 50 golova - rekao je Lopeteguijev otac tijekom nedavnog intervjua. Ronaldo je zabijao po 50 golova u sezoni tijekom devet godina. Umjesto golgetera poput Neymara vraćen je tek talentiranI Mariano Diáz iz Lyona, prvi igrač koji je u utorak uputio preko javnu zahvalu Lopeteguiju.

Anketa televijskog programa Carrusel Deportivo pokazala je da publika za krizu odgovornima smatra Péreza (38 posto anketiranih), igrače (37 posto), Lopeteguija (19 posto) a lošu sreću (6 posto).

Rijetko se koji Španjolac može pohvaliti s dvije otpremnine u samo četiri mjeseca, no Lopeteguiju to nije utjeha. Štoviše, najveću bitku izgubio je u Barceloni gdje je tijekom tri godine kao vratar doživio kalvariju i branio u samo deset utakmica.

Popustio pod pritiscima zbog Courtoisa i Viniciusa

Lopetegui je u posljednje vrijeme maknuo s gola Keylora Navasa, premda je Kostarikanac odlično branio i nije bilo razloga da ga se makne. No pod utjecajem uprave koja je za 35 milijuna eura dovela Thibauta Courtoisa iz Chelsea, najboljeg vratara SP-a, popustio je iako je kao bivši vratar znao kako je to teško palo 32-godišnjem čuvaru mreže koji je tri godine zaredom osvajao u Madridu Ligu prvaka. S druge strane jednom je ubacio 18-godišnjeg Viniciusa, Brazilca od kojega uprava ima ogromna očekivanja jer ga je platila 45 milijuna eura. Na početku je bio hrabar i posjeo na klupu Courtoisa a Viniciusa poslao u podmladak Castillu.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 07:29