Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
JASNA PORUKA

VALVERDE TVRDI : RAKITIĆEVO NEIGRANJE NEMA VEZE S PRIČAMA O TRANSFERU Barcelonin trener jasno rekao zašto hrvatski veznjak grije klupu

Piše: HinaObjavljeno: 13. rujan 2019. 22:09

Trener španjolskog nogometnog prvaka Barcelone Ernesto Valverde izjavio je u petak kako ono što se događalo tijekom ljetnog prijelaznog roka neće utjecati na Ivana Rakitića, koji je izgubio status člana udarne postave, a u medijima se spominjao u kontekstu odlaska u Paris SG kao dio odštete za Neymara.

Valverde tvrdi kako hrvatskog veznog igrača nije uvodio u igru u posljednje dvije utakmice zbog velike konkurencije na njegovoj pooziciji.

"Ne vjerujem da je pogođen time. To što nije igrao je ista vijest kao da ne igra Arthur Melo, Arturo Vidal ili Frenkie de Jong...", rekao je Valverde na konferenciji za medije u Barceloni uoči subotnje utakmice s Valencijom.

Valverde je 31-godišnjeg dokapetana hrvatske reprezentacije ostavio na klupi u posljednje dvije prvenstvene utakmice protiv Betisa i Osasune. Prije toga mu je protiv Athletic Bilbaa dao 45 minuta u drugom poluvremenu.

PAMPLONA, SPAIN - AUGUST 31: Head coach Ernesto Valverde of FC Barcelona looks on prior to the start the La Liga match between CA Osasuna and FC Barcelona at Estadio Reyno de Navarra on August 31, 2019 in Pamplona, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Getty Images

"Vjerojatno će biti još puno pitanja hoće li igrati Rakitić ili bilo koji drugi igrač, no stvarnost je takva da postoji velika konkurencija na sredini terena. Došao je De Jong, a Sergi Roberto sada igra na sredini terena. Sada je ondje manje mjesta", izjavio je Valverde.

Otkada je Valverde sjeo na klupu Barcelone u ljeto 2017. godine Rakitić mu je bio igrač s najviše nastupa sve do početka ove sezone. Tijekom ljeta Valverde nije mogao potvrditi da će hrvatski vezni igrač ostati u klubu, premda je on tijekom priprema bio jedan od najboljih igrača. Tek je u posljednjem tjednu prije kraja prijelaznog roka 2. rujna na dvije konferencije za medije poručio da će vjerojatno ostati. Gotovo istovremeno francuski i španjolski mediji su izvještavali kako bi Rakitić mogao bi dio paketa Barcelone kojeg želi razmijeniti s francuskim prvakom PSG-om u zamjenu za napadača Neymara. Klub nije javno demantirao te napise, niti tvrdnje da je spreman prodati Rakitića dođe li dobra ponuda.

Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu, koji ovog ljeta nije udovoljio Rakitićevom zahtjevu o povećanju plaće i produženju ugovora, tek je 7. rujna preko klupske televizije Barca TV rekao kako Barcelona nije nudila niti jednog svog igrača PSG-u. Rakitićev zastupnik Arturo Canales odbijao je odgovoriti na upit.

Barcelona je platila 75 milijuna eura Ajaxu za 22-godišnjeg Frenkija de Jonga s kojim je Valverde počeo sve tri dosadašnje prvenstvene utakmice, pridodavši mu na sredini Sergija Busquetsa i Sergija Roberta, te jednom Carlesa Aleñu. Barcelona je, međutim, u tim utakmicama samo jednom slavila i to protiv Betisa sa 5-3, dok je na gostovanjima izgubila sa 0-1 kod Athletic Bilbaa te remizirala 2-2 s povratnikom u ligu Osasunom. U tim utakmicama zbog ozljede nije igrao najbolji klupski strijelac Lionel Messi, a nakon ozljede u prvom susretu niti napadač Luis Suárez.

Valverde je tvrdio da Rakitićevo izostavljanje iz momčadi nema veze s tržištem. Hrvatski veznjak, koji igra za Barcelonu od 2014. godine, ima ugovor do ljeta 2021., a početkom priprema u srpnju izjavio je na konferenciji za medije kako se i dalje vidi u Barceloni gdje će se boriti za mjesto u udarnoj postavi.

Nakon što je u posljednjoj utakmici protiv Osasune u Pamploni ostao prikovan za klupu otkazao je nastupe s reprezentacijom Hrvatske protiv Slovačke i Azerbajdžana. Izbornik Zlatko Dalić rekao je u Zagrebu kako je uzeo slobodno da bi sredio status u klubu. Ta četiri dana Valverde je dao slobodna igračima koji nisu s reprezentacijama što je Rakitić iskoristio za odlazak u Madrid odakle je objavio fotografije neformalnog sadržaja. Nepoznato je jesu li on ili njegov zastupnik razgovarali o statusu s Valverdeom ili upravom.

Ovaj tjedan Rakitić je normalno trenirao s Barcelonom pripremajući se za utakmicu s Valencijom. Upravo je protiv tog kluba Rakitić zadnji put nastupio u udarnoj postavi u nekoj službenoj utakmici. U svibnju, u zadnjem susretu prošle sezone, odigrao je 76. minuta u porazu od 1-2 u finalu španjolskog kupa.

Linker
20. travanj 2024 15:28