Alex Caparros/Getty Images
PIŠE R. MATTEONI

VATRENI CLASICO Hrvatski štih superderbija: Modrić je ključ igre, Kovačić je faktor X, a Rakitić je nezamjenjiv

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. prosinac 2016. 22:48

U subotu se igra Clasico. Satnica (16.15) koja je prilagođena njegovu veličanstvu novcu, odnosno podređuje se azijskom tržištu i oplođivanju vrijednosti TV-prava, nije jedina zanimljivost još jednog sudara titana. Ovom prilikom nam je poseban taj posebniji od svih derbija što će u njemu biti čak trojica hrvatskih aktera.

Nakon Luke Modrića, pa Ivana Rakitića, klasiku top klupskih dvoboja priključuje i čovjek trenutka Reala, Mateo Kovačić! Najzanimljivije od svega, kad govorimo o dojmljivom broju naših aktera u ovako velikom dvoboju globalnog odjeka, jest to što se vrlo vjerojatno radi o posljednjem Clasicu s trojicom Hrvata. Bude li sve po najavama iza kulisa, dakako bude li i idućeg proljeća zdravlja, u uzvratnom Clasicu, na Bernabeuu, mogla bi biti četvorica Hrvata. Zgotovi li se transfer Darija Srne u Barcelonu uravnotežio bi se tako omjer 2 na 2 Vatrena.

Ono što je sigurno, u subotu će poslijepodne na Camp Nou biti itekako vatreno. Real Madrid stiže u Barcelonu sa plus 6 bodova na tablici i svaki rezultat osim pobjede domaćina bit će veliki korak unatrag za Messija i društvo u kontekstu naslova prvaka. Vrlo je zanimljivo, iako je Real u prednosti, kako sve kladionice daju veće šanse domaćinu za pobjedu. Koeficijenti su doduše nešto manji nego proljetos, kada je Real pobijedio na Camp Nouu 2:1 i zakomplicirao hod Blaugrane prema naslovu, ali u svakom slučaju, kladionice i dalje više vjeruju Messiju nego Ronaldu.

Kako će zapravo igrati ta dva velikana umnogome će ovisiti o borbi na sredini terena. Kako će obje momčadi igrati s po tri vezna, doista je za Hrvatsku lijepo priznanje da će ih od 6 biti tri iz naše zemlje. Ivan Rakitić vs, Luka Modrić u prošloj je sezoni ponudio rezultat 1:1, uz opasku kako je Barcelona u Madridu do nogu potukla Benitezov Real sa 4:0. Blancosi su uzvratili na Camp Nou sa 2:1, ali na kraju se naslovu radovala Barca, a Real se ‘utješio’ Ligom prvaka.

Posebna zaduženja

Uloga dva iskusnija veznjaka je definirana. Rakitić će biti desni vezni u sustavu 4-3-3, koji je zadužen da pokriva leđa Messiju, ali i pridonosi konstrukciji Barcine igre. Kao osigurač ofenzivnom dijelu momčadi Rakitić je tretiran od Luisa Enriquea nezamjenjivim igračem, jer je u ‘obveznoj’ igri vrlo odgovoran. Luka Modrić je, pak, igrač kojeg i u srijedu, u El Mundo Deportivu, bliskom Barceloni, označuju kao ključnog faktora Realove igre. Naravno, Luis Enrique neće nekog posebno zadužiti kako bi limitirao Modrića, ali će tražiti od svoje momčadi da bude izvornog taktičkog pristupa, a to znači posjed lopte s brzim pasovima i okomitost, odnosno promptni presing tamo gdje se u napadu izgubi lopta. Taj agresivni napad na suparnika, drže u Barceloni, podrazumijeva posebno napad na igrača u posjedu lopte, a to je u Realu na početku akcije pretežito Modrić.

No, iz medijskog okruženja Reala navodi se kako je za Barcu sada puno veći problem napasti kreatora kao što je Modrić, jer nije više jedini koji ima pored tehničkih vrlina sjajnu hitrinu. Eksplozija Matea Kovačića velika je stvar po madridskim kroničarima, kako za njega i Real, tako i za Modrića. Jedno je, navode, zaustaviti jednog brzanca sredine, druga je stvar kad ih ima dvoje. U prognozama Zidaneove taktike madridski su mediji otišli korak dalje i označili Kovačića kao igrača kojeg će trener Blancosa odrediti za zaustavljanje Messija.

Naš je dojam, a pokazale su to i prošle utakmice, kako je postavljanje ‘policajca’ argentinskom fenomenu jalov posao, a po mnogočemu i gubitak jednog igrača. Messija je Real zaustavljao, ili bolje rečeno limitirao u učinku, kada su ga igrači preuzimali u bloku. Istina je kako bi Kovačić mogao igrati lijevog veznog, dakle na strani na kojoj Messi napada s boka i ulazi u sredinu. No, Messi u pravilu prolazi jednog (ili prvog) igrača koji ga napadne, ključno je da uspješan u bloku bude onaj koji će biti drugi u bloku. Hoće li taj biti Modrić, ili oporavljeni Casemiro, ili jedan od dva stopera, ovisi o dinamici akcije. Ostaje važnim, uz blok, spriječiti Messija u upošljavanju drugih napadača Barce okomicama.

BARCELONA, SPAIN - MARCH 22:  Lionel Messi of Barcelona takes on Marcelo (L), Cristiano Ronaldo (2R) and Toni Kroos of Real Madrid CF (R) during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on March 22, 2015 in Barcelona, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

Hoće li Zidane uopće postaviti Kovačića u momčad, ako se odluči uvrstiti tek oporavljenog Casemira? Brazilac je proljetos bio jedan od najvažnijih igrača u pobjedi na Camp Nou, ali tada je bio u punoj formi. Neovisno o tome više je nego dojam kako će Kovačić biti dio prve postave i zapravo onaj faktor X koji bi u odnosu na prošlosezonska dva Clasica trebao donijeti najveću promjenu. S tandemom hrvatskih veznjaka Zidane ima pokriveno pitanje trke, obvezne igre, posjed i brzu tranziciju. Na prostranstvu većeg travnjaka na Camp Nouu Kovačićeva brzina kroz sredinu, očekuju u Realu, trebala bi bitno destabilizirati ionako kritičan defenzivni blok Barcelone.

U svakom slučaju biti će to još jedan super spektakl, poseban za nas već po tome što će tri vrlo važna protagonista biti hrvatski top veznjaci...

Linker
19. travanj 2024 06:33