REUTERS
'NEKAD SMJENA NIJE DOBRA'

VELIKA KRIZA NA BERNABEUU - REAL DOŽIVIO ŠOK KAKAV NE PAMTI 87 GODINA 'Real ne funkcionira, a pauza je došla u najgorem mogućem trenutku'

KRIZA NA BERNABEUU Četiri utakmice bez pobjede, tri poraza, 6 sati i 49 minuta igre bez gola Realov je učinak u posljednjem razdoblju
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. listopad 2018. 17:31

Na Santiago Bernabeuu zvoni alarm na uzbunu. Četiri utakmice zaredom europski prvak nije uspio postići gol, prilikom čega je doživio tri poraza. Posljednji nokaut od Alavesa, u posljednjim sekundama dvoboja u Baskiji, zaljuljao je poziciju trenera Julena Lopeteguija.

- Još uvijek imamo vremena za sve popraviti - rekao je Lopetegui poslije poraza od 1:0. Taj šok je uslijedio nakon poraza od 1:0 u Moskvi kod CSKA, domaćeg derbija bez pogodaka s Atleticom te debakla od 3:0 u Sevilli.

Suša se nastavlja

Real Madrid je posljednji put izgubio kod Alavesa prije 87 godina. Premda je klub iz grada Vitorije najugodnije iznenađenje nakon osam odigranih kola te ima 14 bodova kao i Kraljevski klub, rušenje negativnih rekorda moglo bi oboriti i samog Lopeteguija. Naime, samo su dvojica trenera u 116 godina dugoj povijesti Real Madrida zabilježila četiri utakmice bez postignutog pogotka. Amancio Amaro godine 1985. bio je smijenjen odmah nakon toga, a Vujadin Boškov godine 1982. dobio je otkaz jedanaest dana kasnije.

Soccer Football - Champions League - Real Madrid Training - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - October 1, 2018   Real Madrid coach Julen Lopetegui during training   REUTERS/Sergei Karpukhin
REUTERS/Sergei Karpukhin

- Prerano je pričati o smjeni - odgovorio je kapetan Sergio Ramos. - No, točno je da je ovo bio snažan udarac. Nikada ne računamo s porazom, a ovaj je bio posebno neugodan jer smo dominirali čitavo vrijeme te izgubili nakon jedne njihove prilike na kraju - dodao je.

Tvrdi kako nije na igračima da pričaju o poziciji trenera.

- Svako ima svoje mišljenje. Nekada se događalo da je smjena bila dobra, a nekada nije. No, još uvijek nije vrijeme za razgovor o tome - rekao je 32-godišnji stoper.

Da nešto nije u redu moglo se iščitati i iz riječi Luke Modrića odmah nakon poraza u Moskvi.

- Pomalo je zabrinjavajuće kada ne zabiješ gol u tri uzastopne utakmice - rekao je tada. Suša golova nastavila se i ovaj vikend. Europski i svjetski prvak nije uspio zabiti gol niti nakon 6 sati i 49 minuta igre. Posljednji put je zatresao mrežu pred svojom publikom u pobjedi od 1:0 nad Espanyolom 22. rujna. Igrači i vodstvo kluba otišli su zatim u London na dodjelu nagrada FIFA-e. Modrić se vratio u Madrid s naslovom najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini, njegov novi suigrač i vratar Thibaut Courtois dobio je priznanje za najboljeg golmana, dok su Ramos, Varane i Marcelo uvršteni u idealnih jedanaest, baš kao i Modrić.

Dva dana kasnije u Sevilli djelovali su kao ‘bez krvi u venama’, kako Španjolci obično nazivaju bezvoljne, dosadne i mlake ljude. Sada zbog reprezentativnih obveza slijedi pauza do 20. listopada i utakmice s Levanteom.

- Kriza je evidentna i nitko se ne može izvući od odgovornosti - napominje Delfin Melero, novinar Marce sa sjedištem u Madridu.

Uslijed neočekivanih posrtaja prst je uperen prema predsjedniku Florentinu Perezu i glavnom direktoru Joseu Angelu Sanchezu. Oni su slagali momčad za ovu sezonu. Više nema Cristiana Ronalda, najboljeg strijelca u povijesti kluba, koji je u posljednjih devet godina zabijao po 50-ak golova u sezoni.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid v Atletico Madrid - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - September 29, 2018  Real Madrid's Sergio Ramos, Luka Modric, Marcelo and Raphael Varane pose with their trophies before the match     REUTERS/Javier Barbancho
REUTERS

Preuzeo odgovornost

- Sunce se ne može zakloniti prstom - rekao je nedavno vratar Keylor Navas. Sjena portugalske zvijezde je jako široka. Broj 7 sada na leđima nosi Mariano Diaz.

Čini se kako je Real Madrid opet oslabio momčad, njegova ekipa ima manji igrački potencijal nego lani, a posebno u odnosu na prije dvije godine. Nema više Pepea, Jamesa Rodrigueza, Alvara Morate, Matea Kovačića i Ronalda. Lopetegui mora raditi s onim što ima. Zbog ozljeda Garetha Balea i Karima Benzeme u Vitoriji je u napadu završio s Marcom Asensiom i Marianom te 18-godišnjim Viniciusom, za kojeg je klub platio 45 milijuna eura i kojem je potrebno dati vrijeme da izraste u ubojitog napadača. Lopetegui je, međutim, rekao:

- Ja sam glavni odgovorni za ovo.

Njegova momčad je u 11 utakmica zabila 17 pogodaka. I dok je u Moskvi stvarala prilike i tri puta pogodila okvir gola, u Vitoriji ničeg toga nije bilo. Real Madrid je bio predvidljiv, bez dubinske igre. Prije ozljede Bale je nešto pokušavao, dok Benzema niti jednom nije ugrozio suparnička vrata. Francuz je već sedam utakmica bez gola, a njegovo lice je odraz duše Real Madrida.

Da bi ona bila živa nedostaju joj vitalni igrači koji su trenutačno ozlijeđeni - Isco, Marcelo i Dani Carvajal. Oni njegovu igru prema naprijed čine nepredvidljivom stvarajući probleme obranama. Real Madrid nije uspio pobijediti momčadi iz vrha Primere - Alaves, Sevillu i Atletico. Nakon početnih uvjerljivih pobjeda nad Getafeom, Gironom i Leganesom te najbolje odigrane utakmice protiv Rome (3:0) malotko je mogao očekivati pad u ovakvu krizu.

Uskoro Barcelona

- Puno je razloga, a pitanje je i kakav je sada ambijent u svlačionici - napominje Melero. - Real Madrid ne funkcionira, a sada neće ništa moći popraviti u idućih 14 dana jer mnogi igrači odlaze na reprezentativna okupljanja. Pauza je došla u najgorem mogućem trenutku - dodaje.

Za tri tjedna, naime, slijedi gostovanje kod aktualnog prvaka Barcelone na Camp Nou. Bit će to teško iskušenje za Real Madrid.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 22:21