CROPIX
TA VREMENA SU PROŠLA

VELIKI ŽUTI ZA SN O SULUDIM TRANSFERIMA 'Satima se može raspravljati je li sve otišlo predaleko, ali takvog igrača više nitko ne da za malo novca!'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 25. siječanj 2018. 13:32

Robert Prosinečki, 49-godišnji hrvatski trener, nekadašnji nogometaš Real Madrida i Barcelone, u razgovoru za španjolsku novinsku agenciju EFE rekao je da se madridski klub trebao pojačati motiviranim igračima dok katalonski klub igra puno bolje nego prošle sezone.

Prosinečki je u Real Madrid prešao u sezoni 1991/92. iz Crvene zvezde, s kojom je osvojio naslov prvaka Europe. Tada 22-godišnji nogometaš stigao je na Santiago Bernabéu s velikim nadama. No njegova karijera ondje nije krenula u željenom smjeru zbog serije ozljeda. Otišao je zatim u Oviedo pa ga je u ljeto 1995. Johan Cruyff doveo u Barcelonu čime je postao jedan od rijetkih igrača koji je nastupio za oba velika rivala.

Izvanredni Coutinho

- Igrao sam u Madridu tri godine i moje utakmice sigurno nisu bile briljantne. Zbog ozljeda nisam mogao igrati godinu i pol dana pa je sigurno to utjecalo da nisam bio na razini kao ranije. To što sam igrao za Real Madrid i Barcelonu je nešto veliko, jedan veliki uspjeh u životu i velika čast - kaže Veliki Žuti.

Prosinečki prati gotovo sve utakmice španjolske lige koju smatra najkvalitetnijom u Europi.

- Barcelona odlično izgleda. Puno je bolja nego prošle sezone. Igraju dobro, puno čvršće i u svom karakterističnom stilu, s dugim posjedima lopte, brzim napadom te izvanrednom individualnom klasom - priča nekadašnji vezni igrač. - Kupili su sada Coutinha, Dembélé će se brzo prilagoditi igri i biti kao što je bio u Borussiji Dortmund. S njima će Barcelona imati jednu doista sjajnu ekipu. Također, a to moram reći, iskoristili su slabu sezonu Real Madrida.

Vezano za raspravu oko visokih cijena nogometnih transfera u posljednje vrijeme, poput iznosa plaćenog Liverpoolu za Coutinha, Prosinečki smatra da će ti iznosi biti nadoknađeni.

- Barcelona kupuje onoga tko se brzo može prilagoditi načinu njene igre, a taj igrač to sigurno može - kaže o 25-godišnjem brazilskom veznom igraču. - Pogledamo li kako je igrao za Liverpool, jasno je da je izvranredan. S njim će proširiti kvalitetu i gledati prema budućnosti. Njegov transfer je pokazatelj da Barcelona dobro radi.

Odlazak bitnog dvojca

Transfer je procijenjen na ukupno 160 milijuna eura. Nikada Barcelona nije toliko platila za nekog igrača.

- Satima se može raspravljati da li su iznosi transfera otišli predaleko. Tržište diktira uvjete. Više nitko ne prepušta igrača poput Coutinha za malo novca. Ta vremena su prošla. Možda je ovo sve pretjerano, vjerojatno jest, no klub plaća toliko koliko mu kalkulacije pokažu da može vratiti.

O mogućim razlozima pada igre europskog prvaka Real Madrida, nakon uspješne prošle sezone, govori oprezno.

- Možda je nakon briljantne prošle sezone trebalo osvježiti ekipu, dovesti motivirane igrače, željne dokazivanja, željne osvojiti sve što je već osvojeno prošle godine. Dugo vremena igraju zajedno, dva puta zaredom su osvojili Ligu prvaka, te sigurno postoji određena zasićenost. Imali su i priličnih problema s ozljedama. Osim toga, pustili su dvojicu igrača do odu, po meni dvojicu izvanrednih igrača, Jamesa Rodrígueza (Bayern) i Álvara Moratu (Chelsea). To se osjeća, posebno u trenucima kada je potrebno nešto promijeniti na terenu.

- Obojica, barem ja tako mislim, bila su važna za momčad. A doda li se tome da je Bale stalno ozlijeđen, da Ronaldo nije na prijašnjoj razini... problemi se lako stvaraju - zaključio je Prosinečki.

Linker
27. travanj 2024 00:03