Alex Caparros/Getty Images
SREDIŠNJI MODERATOR IGRE

VELIKO PRIZNANJE ZA IVANA RAKITIĆA Posebna čast, posebice za stranca: Nije uopće trebao igrati, a na kraju će vječno pamtiti tu utakmicu

HRVAT KAPETAN KATALONSKOG KLUBA Naš reprezentativac sigurno će zauvijek pamtiti kup-utakmicu protiv Leonese na Camp Nou
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2018. 20:28

Ivan Rakitić u srijedu je ponio kapetansku vrpcu Barcelone i to obilježio u velikom stilu, s tri asistencije poveo je Katalonce do pobjede 4:1 nad Cultural Leonesom i plasmana u osminu finala Kupa kralja. Rakitić, koji je već petu sezonu alternator Blaugrane, a čiju ćemo 2018. ipak najviše pamtiti po hladnim egzekucijama pobjedničkih penala u Rusiji, u gigantu s Camp Noua ima status viteza.

Doduše ne okruglog stola jer Barcelonin mu nije ni nalik, jasno se zna gdje je čelo i na njemu sjedi Messi. Kao i ostali asovi, ovu utakmicu nije ni trebao igrati. Na terenu se pojavio zbog groznice Artura Vidala i sigurno mu nije žao, jer ponijeti kapetanski vrpcu posebna je čast. Strancu pogotovo.

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 05: Ivan Rakitic of FC Barcelona shoots the ball during the Copa del Rey fourth round second leg match between FC Barcelona and Cultural Leonesa at Camp Nou on December 05, 2018 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

Ključna uloga

Luka Modrić ovjenčan je slavom, on je broj 1, i oko toga ne ostavljamo dvojbe. Međutim, Ivan Rakitić imao je sjajnu godinu koja nije na pravedan način tretirana. Koji god izbor pogledali dominirali su igrači Real Madrida, u UEFA-inom i FIFA-inom pogotovo jer, eto, prvaci su Europe. Rakitić je s Barcelonom osvojio španjolsku ligu pred tim Realom i posebno uvjerljivo Kup zabivši Sevilli u finalu pet komada. Na Svjetskom prvenstvu odigrao je sve utakmice Hrvatske, osim s Islandom, dao gol Argentini, jedan je od ključnih protagonista Vatrenih, u polufinalu s Englezima igrao je nakon neprospavane noći zbog visoke temperature, skinut s infuzije i, pogotovo u drugom poluvremenu, bio među glavnim akterima.

Na kraju godine Modrić je u izboru za Zlatnu loptu broj 1, a prije Rakitića, koji je na 19. mjestu, nalaze se čak petorica francuskih i trojica belgijskih reprezentativaca, ostalih zemalja osvajača medalja. Ispada da su Francuzi i Belgijanci bili ekipe, a Hrvatska ima jednog izdvojenog asa, koji je takoreći sam vukao nacionalnu momčad do finala, drugi su tek riljali da pripomognu. Iako neki kažu da ni u vrhunskom timu nije loše ako se zna “tko kosi, a tko vodu nosi“, to bi bila lažna recenzija Vatrenih.

Više uloga

I dok se divimo objektivnosti France Footballa što je priznao da je Luka Modrić najbolji, Ivan Rakitić nije objektivno valoriziran, nije dobio priznanje i poštovanje kakvo zaslužuje. Zbog nogometa koji igra, srebra u Rusiji, njegova obola da se Hrvatska prometne u hit Prvenstva, ne samo igračkog, nego i kao lidera i savjetnika izborniku Zlatku Daliću kada je zatrebalo. Od taktike protiv Argentine nadalje. Ali i rejtinga jednog iz kvinteta glavnih igrača Barcelone.

Od veznjaka ispred njega su Kevin de Bruyne, N’Golo Kante i Paul Pogba, odlični nogometaši, kao i Agüero, i Firmino, i Bale, i Benzema… međutim, svaki od njih, redom jedan do drugog, pješke bi krenuli u Barcelonu da im ponudi ugovor. Zaboravili bi i City, i United, i Chelsea… kao primjerice Coutinho ne tako davno Liverpool. Osim možda dvojca iz Reala. Možda…

U FIFA-inom izboru za momčad godine Rakitić je u trećoj ekipi, od Hrvata Dejan Lovren u četvrtoj, a Mario Mandžukić i Šime Vrsaljko u petoj. Za Zlatnu loptu Mandžukić je na 25. mjestu. I Mandžo bi itekako imao pravo štošta reći o objektivnosti tog poretka. Upravo je Hrvatska u Rusiji bila momčad. Ne pojedinac, nego tim prevođen s nekoliko vrhunskih nogometaša.

Premda je u startu djelovao kao izvrsni podupiratelj Mesijeve genijalnosti, Rakitić je s vremenom u Barceloni postao mnogo više. Odlaskom Andresa Inieste i kompletiranjem njegova nogometa prometnuo se u središnjeg moderatora igre i ima status kao Modrić u Realu, a ni po igračkoj važnosti u reprezentaciji bitno ne zaostaje. Njih su dvojica, kako i sam Dejan Lovren kaže, “motori Vatrenih“.

Namjerava ostati

U Sevilli je izrastao u kapetana, navikao je da se od njega mnogo očekuje i da povede ekipu, on je prirodni vođa, tako je reagirao i uoči jedanaesteraca s Danskom kad se lomila sudbina reprezentacije, okupio je momčad i zagrmio da nemaju pravo ovo izgubiti: “Moramo dobiti za Luku“, podizao je samopouzdanje kolegama prije penala. Po Modrićevom udarcu koji je Kasper Schmeichel zaustavio.

U Barceloni pokraj Xavija, Inieste, sada Messija, sutra Piquea ili Busquetsa, logično, nije prvi u redu za vrpcu, međutim, u smiraju čudesne 2018. koju će i on pamtiti kao blještavim vrhuncima doživio je i to. Bio je kapetan Barcelone. I sigurno, što god pisali neki mediji, namjerava još neko vrijeme braniti njezine boje.

Kako je i Modrić predugo čekao na opće priznanje koje je konačno dobio, možda jednom, za godinu ili dvije, i Ivan Rakitić dođe na svoje.

Linker
25. travanj 2024 13:40