Alex Caparros/Getty Images
TEK U PROSINCU

VIJEST KOJA ĆE RASTUŽITI NOGOMETNI SVIJET! ODGAĐA SE VELIKI EL CLASICO? Vlasti strahuju da će prosvjednici izvesti sabotažu tijekom utakmice

ŠPANJOLSKA Izgledno je da će utakmica Barcelone i Real Madrida biti odigrana tek u prosincu
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 18. listopad 2019. 00:48

Zbog prosvjeda u Kataloniji najveći španjolski derbi između Barcelone i Real Madrida gotovo sigurno se neće igrati za osam dana na Camp Nou kako je bilo predviđeno. La Liga, organizator španjolskog prvenstva, zbog "više sile" je zatražila premještanje te utakmice, a konačna odluka mora biti donesena do ponedjeljka.

Prvi ovosezonski sudar dvaju divova zakazan je za 26. listopada u Barceloni, a uzvrat 1. ožujka u Madridu. Početna ideja La Lige bila je zamjena domaćinstava, no oba kluba su to odbila. Zatim je Španjolski nogometni savez predložio pomicanje utakmice na 18. prosinca, što je najpogodniji datum. No, u četvrtak je Javier Tebas, predsjednik La Lige, rekao da se tada ne može igrati zbog Kupa.

- To su stvari koje se filtriraju u medije, datum kojeg je navodno predložio Savez, no odluku mora donijeti Odbor za natjecanje - izjavio je Tebas, koji inzistira na zamjeni domaćinstva.

- Prvi prijedlog je zamjena domaćinstava, a drugi određivanje novog datuma. No, govori se o 18. prosincu, danu kada se igra Kup. Taj dan se ne može igrati El Clasico. Nadam se da će Odbor za natjecanje odlučiti da se zamijene domaćinstva - dodao je Tebas. Taj dan, 18. prosinca, igrat će se 56 utakmica prvog kola Kupa, u kojem će sudjelovati 16 klubova prve lige.

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 03:  Lionel Messi (C) of Barcelona competes for the ball against Luka Modric (L) and Mateo Kovacic (R) of Real Madrid during the La Liga  match between FC Barcelona and Real Madrid CF at Camp Nou on December 3, 2016 in Barcelona, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

U Barceloni se već četvrti dan odvijaju masovni prosvjedi nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih zagovornika nezavisnosti na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog poticanja stanovništva na ustanak. Oni su 2017. godine organizirali referendum o nezavisnosti unatoč zabrani Ustavnog suda. Nakon toga su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

U uličnim sukobima prosvjednika i policije ozlijeđeno je oko 250 osoba, a u Barceloni su bacani molotovljevi kokteli i postavljanje vatrene barikade. Španjolska vlada poručila je da bi bilo razumno premjestiti ili odgoditi utakmicu. Strah da bi se nešto moglo dogoditi Real Madridu pojavio se početkom tjedna kada je novoosnovana platforma 'Demokratski tsunami", kojeg podržava Josep Guardiola, pokušao zauzeti aerodrom i željeznički kolodvor u Barceloni kako bi svijetu poslao poruku o "nepravednoj presudi". Preko društvenih mreža objavljeno je kako pokret planira jednu akciju 26. listopada, na dan utakmice.

Budući da je riječ o najpoznatijem i najgledanijem svjetskom derbiju, pojavila se bojazan da bi tisuće prosvjednika mogle izvesti akciju na stadionu ili hotelu gdje će biti smješteni nogometaši Real Madrida.

Utakmica je najavljena za subotu, 26. listopada, u 13 sati, pa Kraljevski klub, simbol španjolske monarhije, mora prenoćiti u Barceloni. Barcin trener Ernesto Valverde smatra, međutim, da bi se situacija na ulicama mogla primiriti do tada. On želi igrati na Camp Nou.

- Do utakmice je još dosta vremena. Igrali smo i 1. listopada (na dan zabrajenog referenduma 2017. godine), a tjedan dana kasnije smo igrali u Madridu protiv Atletica. Svi su očekivali dramatične događaje na susretu, a uslijedila je odlična utakmica tijekom koje se svatko mogao izraziti bez problema - izjavio je Valverde u četvrtak na konferenciji za medije.

- Da se utakmica igra sutra ili prekosutra..., ali ona je tek sljedeće subote. Uvjeren sam da će se igrati kako je predviđeno - dodao je Valverde.

Camp Nou je već rasprodan za El Clasico. No, na taj dan već su najavljeni novi ulični prosvjedi u Barceloni. Real Madrid smatra da ne bi trebalo izložiti riziku navijače i igrače, pa se slaže se s odlukom da se ne igra. Protivi se, međutim, zamjeni domaćinstava tvrdeći da bi se time narušila regularnost natjecanja, jer bi to utjecalo i na ostale klubove. Na Santiago Bernabeuu se odvijaju radovi u krugu stadiona, pa i zbog toga ondje želi igrati tek na proljeće kada bi neki lokali i objekti mogli biti dovršeni.

Zasad je tako najizglednije da će se utakmica igrati 18. prosinca na Camp Nouu, premda je alternativni datum 4. prosinca. Odbor za natjecanje Španjolskog nogometnog saveza najavio je sastanak nakon kojeg će donijeti konačnu odluku.

Linker
18. travanj 2024 13:51