Denis Doyle Getty Images
LEGENDA POTPUNO SKRŠENA

'ZAŠTO SI MORAO OTIĆI OVAKO?' NEUTJEŠNI MIJATOVIĆ JEDVA JE GOVORIO NAKON SMRTI SVOG 'DRUGOG OCA' 'Zbog zaraze se nismo mogli ni oprostiti...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. ožujak 2020. 09:21

Jedan od najvećih predsjednika u povijesti Real Madrida Lorenzo Sanz preminuo je u subotu u Madridu nakon što je završio u bolnici zbog koronavirusa. Legendarni predsjednik primljen je na intenzivni odjel još u utorak, imao je svu potrebnu njegu, ali liječnici ga nisu uspjeli spasiti.

Sanz će ostati zapamćen kao jedan od najsuspješnijih predsjednika Reala u povijesti, u klub stigao 1995. godine naslijedivši Ramona Mendozu koji je bio prisiljen dati ostavku zbog financijskih problema i loših rezultata.

U toj teškoj situaciji, Sanz je u jednom ljetu za povijest izveo nemoguće, i to gotovo sam. Vlastitim je novcem doveo u klub brojne zvijezde poput Roberta Carlosa, Davora Šukera i Predraga Mijatovića.

Šuker je u Real stigao 1996. iz Seville i na Santiago Bernabeu se zadržao do 1999. godine, a u dugoj nisci Sanzovih velikih akvizicija našli su se i Seederf, Anelka, Karembeu, Panucci, Ilgner, Ze Roberto...

Carlos Alvarez/Getty Images
Carlos Alvarez Getty Images

Sa svim tim zvijezdama imao je prijateljski odnos, a ponajviše s Mijatovićem, koji je bio neutješan nakom objave smrti. Upravo je Crnogorac zabio pogodak kojim je Real osvojio prvu Ligu prvaka nakon 32 godine u nezaboravnom finalu s Juventusom 1998. godine.

"Zašto je morao otići ovako, bez da smo si mogli reći zbogom, nismo si ni to mogli reći..." rekao je potreseni Mijatović za Marcu:

"Ovo je jedan od najtužnihjih dana u mome životu. Bio sam svih ovih dana u stalnom kontaktu s njegovim sinom Fernandom i znam što se događalo. Niti oni nisu mogli pričati s njim, kao što je slučaj sa svima koji su ovih dana završili u bolnicama zbog zaraze koronavirusom. Skršen sam zbog toga, sve je to toliko okrutno. Ne znam, još uvijek ne mogu vjerovati. Smatrao sam ga svojim ocem, bio je jedna od najvažnijih osoba u mome životu. Često smo se čuli, išli na ručkove, bili smo baš vezani", opisao je Mijatović.

Bivši napadač Reala ne može zaboraviti što je Sanz značio u njegovoj karijeri i životu.

"U životu postoje ljudi koji vas obilježe na poseban način, Lorenzo je u mom slučaju bio jedan od tih. Napravio je sve za mene, doveo me je u klub i nakon toga smo puno toga lijepoga proživjeli zajedno. Bio je sjajna osoba i velik predsjednik, jedan od najboljih u povijesti. Nadam se da će od njega oprostiti kako to i priliči. Obitelj, prijatelji, klub, cijeli Madrid. Otišao je čovjek koji je obilježio jednu eru", zaključio je Mijatović.

Sanzova politika je dovela do dugoočekivano naslova prvaka Europe 1998. godine pobjedom protiv Juventusa. Bila je to prva europska titula 'Kraljevskog kluba' nakon 1966. godine. Dvije godine kasnije Real je osvojio još jedan europski naslov, ovoga puta protiv Valencije.

Premda je Real pod njegovim vodstvom osvojio dvije Lige prvaka, Sanz je 2000. godine svega nekoliko tjedana nakon osvojene Lige prvaka, izgubio na izborima od Florentina Pereza.

Pod Sanzovim vodstvom Real je osvojio i Interkontinentalni kup (1998), prvenstvo (1997) i španjolski Superkup (97), dok su košarkaši osvojili prvsnstvo (2000).

Linker
19. travanj 2024 23:10