BRUGGE, BELGIUM - JULY 26: Ivan Leko, Head Coach from Club Brugge, prior to the Champions League Third Round Qualifier First Leg match between Club Brugge and Istanbul Basaksehir at Jan Breydel Stadium on July 26, 2017 in Brugge, Belgium. (Photo by Andy Astfalck/Getty Images)
Andy Astfalck/Getty Images

PRENOSE BELGIJSKI MEDIJI

PRIVEDEN IVAN LEKO! Velika policijska akcija diljem Europe zbog pranja novca i namještanja utakmica, pretresi traju i u hrvatskom susjedstvu!

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 10.10.2018. u 13:09

 • Bivši hrvatski nogometaš, a sada trener belgijskog prvoligaša Club Brugge Ivan Leko priveden je u srijedu u Belgiji zbog navodne upletenosti u namještanje utakmica, prenose belgijski mediji.

  Prema pisanju belgijskih novina, policija u srijedu pokrenula racije u nogometnim klubovima, posebice u deset klubova prve lige. Privedeni su na ispitivanje osim Leke i bivši direktor Sportinga iz Charleroia a sada agent Pro Leaguea Mogi Bayat, bivši trener Andrlechta Herman Van Holsbeeck, kao i suci Sebastien Delferrière i Bart Verstenten.

  Sportski medij Sporza objavio je da Leko nije danas vodio trening. Belgijski mediji ne navode je li Leko priveden u svostvu svjedoka ili osumnjičenika.

  Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužiteljstvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu "L'Eco" i "Le Soir".

  Istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.

  Racije, konkretno njih 44 kako piše list "L'Echo" su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

  Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu - u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

  Iz drugih medija