Foto: Damir Krajac / CROPIX
ISKRENO NAKON AZERBAJDŽANA

PRIZNAO JE POGREŠKU S REBIĆEM, A SADA JE OTKRIO: 'TREBAO SAM UVESTI I TOG IGRAČA' Dalić: Za Mađare na Poljudu prodali bismo i 100 tisuća ulaznica!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2019. 15:02

Vatreni su prvi u skupini, ali peče što nisu pobijedili ekipu koju su morali.

- Ostalo je razočaranje, ali toga sam se nekako i bojao, Kad u glavi dobiješ utakmicu i prije nego što su je počeo igrati, tada je teško. Isticali smo važnost pristupa, imali iskustvo da u takvim susretima zna biti problema, krenuli smo sjajno, prvih pola sata, ali razbranili smo golmana. Taj drugi gol rješavao je sve, a nismo ga dali. Potom smo popustili, ušla je u nas nervoza. Nema što puno zamjeriti igračima, zamjeram samo sebi što nisam reagirao i na vrijeme napravio izmjene nakon sat vremena igre. Propustio sam to, a vidio sam da ne ide. Igrači su od 180 minuta njih 120 odigrali vrhunski nogomet i demonstrirali svjetsku klasu koji oni imaju – kazao nam je u utorak Dalić, njegova je ocjena nije promijenila u odnosu na izrečeno odmah nakon dvoboja.

Isticao je u najavi da pristup ne smije biti nikamo lošiji nego protiv Slovačke, činilo se u prvih 15-20 minuta da je to dobio, međutim onda su stali. Jesu li pomislili da će pobjeda doći i bez mnogo truda?

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Azerbaijan - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - March 21, 2019  Croatia coach Zlatko Dalic with Azerbaijan coach Nikola Jurcevic before the match  REUTERS/Borut Zivulovic - RC1B13A965D0
REUTERS/Borut Zivulovic

- Dominirali smo, stvorili nekoliko šansi, golman je obranio četiri-pet šuteva. I to vrhunski. To nas je malo poljuljalo. Energije se isto tako spustila, snaga popustila, pala je koncentracija. Ostavila je traga i utakmica u Slovačkoj, i zbog jačine susreta i zbog angažman koji je tamo bio izuzetan. Domaćini su osjetili da nešto mogu, dizali se, taj rezultat 1:0 ih je čuvao na životu, a nas činio nervoznima. Nismo mogli reprizirati silan tempo iz Trnave, a Azerbajdžan nije loša ekipa. Uveli su nas u nervozu, u drugom dijelu nismo zapucali na gol kako treba. Tada je trebalo napraviti neke promjene u igri, a nisam reagirao. Igrači su pokušavali, htjeli, falilo je snage. Nismo izdržali da ponovimo onakvu utakmicu kakva je bila u petak.

Što ste mislili mijenjati, a ipak ste čekali da ovi koji su na terenu riješe stvar?

- Mogao sam napraviti 2-3 zamjene, ojačati vezni red, vidjelo se da više ne ide.

Tko je najviše bio ispod onoga što je trebalo? Brozović? Rebić?

- Brozović je imao žuti karton i nakon toga se bojao napraviti prekršaj. Čak sam mu i rekao da ne pravi faulove. Možda se zato i izmaknuo kod gola, nije čvrsto reagirao. No, on je u Slovačkoj pretrčao 12,5 kilometara. Morao sam staviti u igru Badelja ili Škorića, o njima sam razmišljao, gledao da ih uvedem, i baš u tom času primili smo gol. Potom je nastala nova situacija da je trebalo ganjati pogodak.

Baku, Azerbajdzan, 090919.
Stadion Backell Arena. 
Kvalifikacijske za Europsko prvesntvo, skupina E, 5. kolo, Azerbajdzan - Hrvatska. 
Na fotografiji: Zlatk oDalic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Prijelomnica su ispale Rebićeve zapucane šanse.

- Rebić je fantastično ušao u dvije prilike, svojom kretnjom i sprintom. Nisam ga htio zamijeniti da ga još više ne demoraliziram, očekivao sam da će zabiti gol, dao mu vremena za to.

Očito je da kod vas ima veliki kredit?

- Točno je da nije zabio, lako je sada govoriti – promašio je šanse i on neće igrati. Ne, ja to tako ne gledam. Nama Rebić treba. Nije igrao neko vrijeme i mora se vratiti u formu u kakvoj je bio. Definitivno sam odlučio da će u reprezentaciji igrati krilo, to je njegova najjača pozicija. Gdjekad može pomoći i kao centafor, međutim Rebič je krilo. Nemamo bi ne znam koliko vrhunskih igrača da ne bi pazili kako da svakoga dignemo i pomognemo mu. Sto posto mu vjerujem.

Je li Poljud najbolje mjesto za super bitnu utakmicu s Mađarima?

- Kad bi bilo 100 tisuča mjesta, sve bi ulaznice bile rasprodane, došlo bi sto tisuča ljudi. Imat ćemo sjajnu podršku, veselim se toj utakmici. Nadam se da će sve biti dobro, da ćemo pobijediti.

Pa je Dalić zastao i konstatirao:

- Prije ovih utakmica htjeli smo četiri boda i imamo ih. Žao mi je što nismo svladali Azerbajdžan, ali bez obzira na taj ishod, ionako bismo morali svladali Mađarsku i Slovačku za plasman na Euro. To je ključna činjenica, ništa nije izgubljeno.

No, boli kad ne dobiješ u Bakuu. Oni, radi ponosa, prestiža…

- Peče, ali ništa drugo. Taj rezultat neće prouzročiti nikakve posljedice. Najteže smo igrali protiv njih, i doma i sada vani. To je nogomet kakav nama ne paše, defennzivan, a imaju brza krila. To nas je umalo koštalo u Zagrebu, oni uspiju unijeti nervozu u nas. Drugo su Slovačka i Wales,oni žele igrati, pa smo te susret daleko bolje riješili.

Jeste li mirni za plasman na Euro ili nespokojni?

- Nisam nespokojan, kod mene nema ni euforije niti tragedije. Nakon pet kola prvi smo na tablici, imamo deset bodova, sve u svojim rukama. Ne vidim uopće mjesta nespokoju, kamoli drami ili tragediji. Toga nema. Isto tako pokazalo se da nisu istinite priče o lošoj atmosferi u reprezentaciji, bilo je puno govora da je negativa, novinari koji su to pisali bili su u krivu. Nije kao na Svjetskom prvenstvu, nikad više neće biti kao na Svjetskom prvenstvu jer to se ne može ponoviti, Došlo je deset novih igrača, ekipa se treba opet posložiti.

Jesu li Petković i Vlašić dobili najveći plus u Slovačkoj?

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Ivan Perisic, Zlatko Dalic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Pokazali su što sam i prije znao da su obojica nova kvaliteta i klasa za Vatrene. Isto tako i Brekalo i Livaković. To su četvorica igrača koji su naš dobitak u ovom ciklusu nakon SP-a. Drago mi je što se se sjajno prikazali.

Je li sastav iz Trnave u prednosti da bude i prva ekipa za Mađarsku ili če ući u startnih 11 neki kojih nije bilo u ovoj akciji?

- Protiv Slovaka je bilo jako kvalitetno, s Azerima nismo to potvrdili. No, dečki koji su igrali pokazali su da na njih možemo računati, da mogu biti prva postava. Dobijamo širinu koju trebamo, a u Bakuu je nismo imali. Da sam na klupi imao Kovačića, Kramarića i Rakitića, kada sam razmišljao o zamjenama, sigurno bih vrže i lakše reagirao i ubacio ih. Nije to isto, gledao sam s čime raspolažem, a da sam imao njih trojicu, uz koje treba spomenuti i Badelja, lakše bih napravio neke promjene.

Rakitić? Šuker je najavio da će i dalje igrati za reprezentaciju, kazali ste da podržavate tu akciju.

- Rekao sam puno puta i ponovit ću da sam zahvalan svim igračima koji su iznijeli misiju Svjetskog prvenstva i napravili golemu stvar za Hrvatsku. Zahvalan ću im biti do kraja života. Donijeli su ogromnu sreću i hrvatskom narodu, a mene učinili drugim trenerom na svijetu. Moram to poštivati i respektirati. Osobno nemam nikakav, ni najmanji problem s Rakitićem, niti sam ga imao. Pri je put otkazao zbog ozljede, a sada je razlog njegova situacija u klubu. Imam obvezi razgovarati s njim, da riješimo tu situaciju. Želim da Rakitić i ne mogu dopustiti da ne igra za Hrvarsku. Učinio je puno. Međutim, kao izbornik ne mogu dipustiti ni da se u mojem mandatu izgubi kult reprezentacije. Ona mora za svakoga biti svetinja i neću nikoga moliti da igra. Vrata nikome nisu zatvorena i svaki dobar igrač koji ima kvalitetu i kontinuitet u klubu je dobrodošao.

To znači da od Rakitića očekujete da nedvojbeno iskaže želju?

- To znači točno što sam rekao. I tako napišite.

Trnava, 060919.
Kvalifikacijska utakmica za UEFA Euro 2020. godine, Slovacka - Hrvatska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, Nikola Vlasic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Sljedeći popis je za manje od dva tjedna…

- U međuvremenu bit će dobro da pojedini uhvate ritam utakmica. Koliko je najviše moguće. Primjerice Barišić, kod njega se vidjelo da mu nedostaje da bude stalan u ekipi, osjetilo se u drugoj utakmici. Nije bio na razini kao u prvoj. Nadam se da će Rebić odigrati za Milan dva-tri susreta, Lovrenu fali utakmica, da će Jedvaj, nakon što sanira ozljedu biti zdrav, da ćemo biti bolji nego dosad.

Jedvaj, kako je došlo o njemu bliskih izvora, nije ozlijeđen. Oštećenje koje se vidjelo na ultrazvuku je ožiljak od ranijeg puknuća mišića. Čak je mogao igrati, nije bilo većeg rizika.

- Ultrazvuk je napravljen, vidjelo se da ima podlijev i da nije mogao igrati, to je jedina istina. Mi smo ga poslali da se liječi, da što prije bude spreman. Za Slovačku nisam htio s njim riskirati jer dogodilo nam se da su tijekom susreta morali van Vrsaljko i Barišić i da nam je nakon toga igra pala. Zato sam odlučio da Jedvaj ne igra dok nismo sto posto sigurno da je fit.

Na kraju je konstatirao:

- Odigrali smo jednu od najboljih utaimica, iako je klima prije Slovačke bila negativna. Nisam neiskusan trener, ali jedino sebi imam zamjeriti što neke stvarin nisu bile drugačije s Azerima.

Linker
17. travanj 2024 01:03