Hanza Media, Boris Kovačev / Hanza Media, Boris Kovačev
STRUČNJAK ZA TRAVNATE POVRŠINE

AKO ZAGREB 'DOBIJE' VATRENE, U MAKSIMIRU KREĆU U AKCIJU 'Odmah idemo s grijanjem, samo da ne padne onoliko kiše kao prošli put...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2017. 00:58

Može li se u Maksimiru ponoviti "slučaj Kosovo"? Može li se opet dogoditi potop? O tome smo jučer porazgovarali s Miljenkom Sakomanom, maksimirskim stručnjakom za travnate površine.

- Na utakmici s Kosovom, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, na igralište je palo 1640 hektolitara kiše. Na površinu 105 puta 68 metara. U Zadru je ta količina kiše potopila Supernovu. Biti prorok jako je teško, zapravo nemoguće. Mikroklima se promijeni brzo, vidite da vlada ludnica od vremena. Nemoguće je nagađati što je u studenom biti s vremenom - kaže Sakoman.

Zagreb, 020927.
Stadion Maksimir.
Utakmica 7. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.
Hrvatska - Kosovo.
Na fotografiji: Lovren, Vrsaljko.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Naravno, s obzirom na to da IO HNS-a još nije donio konačnu odluku o mjestu odigravanja utakmice, Sakoman ne zna hoće li se igrati u Maksimiru.

- Ako se utakmica bude igrala u Maksimiru, sigurno jest da ćemo mi, kad dobijemo potvrdu, momentalno krenuti s grijanjem terena. Zbog toga kako bi još više travu potaknuli na rast, još bolje osušili podlogu. Međutim, ako opet padne onakva količina vode, onda ne samo da je ne može progutati drenaža, nego ni kanalizacija. Na utakmici s Kosovom pumpe su nam se vrtjele "u prazno", nisu mogle bacati vodu. S glavnog maksimirskog terena vode istječe u jedan veliki šaht, iza južnog gola površine 5 puta 10 metara. Unutra su dvije ogromne pumpe koje vodu od drenaže bacaju van. Ali nisu mogle bacati jer nisu imale gdje... Došlo je do povrata vode - zaključio je Sakoman.

Linker
20. travanj 2024 06:27