Foto: Vlado Kos / CROPIX
EKSKLUZIVNO ZA SN

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN: 'Teško mi je i opisati kako sam zabio, a gol posvećujem ocu i Vukovaru! Da je bar Brozović zabio za 2:0, bilo bi sve drugačije'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. studeni 2018. 09:32

Golovima Španjolskoj i Engleskoj Andrej Kramarić probio se na vrh liste strijelaca u reprezentativnoj eri Zlatka Dalića. Dotad je vodio Ivan Perišić. Počevši od Grčke u Zagrebu u doigravanju za Svjetsko prvenstvo do Portugala na startu rujna u Faru, kad je na europskom jugozapadu “probušio“ Ruija Patricija, krilni napadač Intera došao je do šestog gola za izbornikovanja Zlatka Dalića, ukupno 22. za nacionalnu vrstu. Bitno je odmaknuo Mariju Mandžukiću, čija je brojka tri, sve s Mundijala u Rusiji, a kopačke s državnim obilježjem pohranjene u vitrini. No, iz drugog plana, iako nije imao redovan status prvotimca, došuljao se Kramarić.

Otvorio je briljantno, njegovi su pogoci u Ukrajini dali Hrvatskoj šansu da ode u Rusiju, a Daliću da bude izbornik, poentirao je i s Grčkom u Zagrebu, no u konkurenciji s Mandžukićem i Nikolom Kalinićem bio je u stalnom dokazivanju da bi prigrabio minutažu. Na SP-u u udarnih 11 bio je u tri utakmice, u njima jednom zabio, u četvrtfinalu Rusiji, a u svim ostalim susretima ušao je tijekom igre. Dancima je zatresao mrežu kod raspucavanja s bijele točke.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Andrej Kramaric of Croatia celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Do studenoga Kramarić je na kontu imao pet komada, ali pred njim su kapitulirali i David De Gea i Jordan Pickford. Sedmica u Zagrebu vozi na Maksimir (tramvaj), a Kramarića je odvela na tron tablice strijelaca. U ogledu s La Rojom iskoristio je Perišićevu agresiju i pogrešku Sergija Roberta, ma Wembleyju “lupio” tri lažnjaka, dvaput Stonesu, prije no što će podignuti hrvatske fanove na noge.

Boban i Klasnić

- Nije mi ni lako opisati kako sam ga zabio. Tražio sam lažnjacima taj mali prostor za udarac, i eto malo me je pomazila sreća, ispalo je fenomenalno. Nemam inače običaj nekome “poklanjati” golove, ali ovaj sam dao na dan pada Vukovara i rođendan mojeg tate Josipa pa ga posvećujem Vukovaru i ocu - kratko je opisao Kramarić na koji je način doveo Hrvatsku u vodstvo i zbog koga mu je najdraže što je to napravio.

- Naravno da mi godi što sam najbolji strijelac. Otkako se Mandžukić oprostio više sam u startnoj postavi. To sam i prije želio biti, mislim da bi bilo s više minuta još više golova, nadam se da na ovome neće priča stati, da će se na jednak način nastaviti i u reprezentaciji i u klubu.

Konačan rezultat nije dobar, ali...

- Moram reći da nismo razočarani, ostavili smo pozitivan dojam. Naravno da smo željeli ostati u Ligi A, bili smo blizu Final Fouru, da smo izdržali još tih petnaestak minuta, a na kraju smo ispali u drugi ligu. To je bilo dobro natjecanje, igrali smo četiri super utakmice, ne samo zbog nas igrača nego i navijača, kako je nama ljepše igrati ovakve susrete, tako ih je gledateljima draže pratiti - kazao je Kramarić referirajući se i na okolnosti ogleda.

- Osjećao se umor od Španjolske, potrošili smo se, ali osim tih prvih 25 minuta, kad nismo dobro ušli u utakmicu, ostalo smo kvalitetno odigrali. Da je kod 1:0 Brozović zabio za 2:0, bilo bi sve drugačije. I Rebić je imao super šansu, dakako i oni nekoliko puta. Zasluženo su pobijedili, sjajna su ekipa, koliko god smo se i mi mogli radovati.

Kramarić je došao do brojke od 12 golova za reprezentaciju, toliko su ih zabili i Zvonimir Boban i Ivan Klasnić.

Nije klasična špica

Kramarić, oko kojeg će se svi složiti da najviše voli biti druga špica, majstor je poteza, strijelac s darom za pogodak i golgeter kad mu se pruži povjerenje. Oko njega ne bi smjelo biti spora, treba igrati, valja mu omogućiti da se što češće nađe s loptom u zoni šuta, to će biti bolje za Hrvatsku. On je naš najkonkretniji napadač i bude li držao kontinuitet nastupa, samo će povećavati vodstvo na listi strijelaca. Mnoge priče kako Vatreni nemaju centarfora postat će bespredmetne. Koristilo bi mu da “devetku” igra u klubu, međutim običaji Juliana Nagelsmanna, tamošnjeg mu trenera, to ne obećavaju...

Dalić na toj poziciji koristi i Antu Rebića i njega. Premda je krilo, Rebić ima agresiju s kojom muči, a ponekad i lomi protivničke obrane, dok je Kramarić fini igrač, šmeker. Kad se bio orijentirao više na obveze veznjaka, u jednom je času karijere u Hoffenheimu bio jako dobar paker. U tekućoj sezoni, koja je za njega kasno počela jer tek je krajem kolovoza izašao na teren, dao je po tri gola u prvenstvu i Ligi prvaka za Hoffenheim te ova dva za reprezentaciju. U rujanskim ogledima nacionalne vrste nije ga bilo, u listopadu je još hvatao zamah, tada su mu se Englezi provukli, nije realizirao nekoliko šansi, ali na Wembleyju nisu sačuvali mrežu. Brojka od osam golova i dvije asistencije za klub i nacionalnu vrstu u ovoj sezoni trebala bi biti najava prave serije. Koliko god u Hoffenheimu bio udaljeniji od gola nego što mu najbolje odgovara.

Može on i redovitije tresti mreže...

- I sad je to često, ako gledamo koliko sam igrao, na zadnje dvije utakmice dvaput sam strijelac. To je super učinak, pogotovo protiv kakvih reprezentacija smo igrali. Neću najaviti ništa više, pogotovo kad se zna da nisam klasična špica.

Nakon nekih utakmica bilo je prigovora na sebičnost, njegovoj i još nekih igrača, no Kramarić za Hrvatsku nije samo bitan pred suparničkim vratima. Ulaskom dublje u igru pridonosi i posjedu, i kontroli lopte, zna smiriti suparnika i konsolidirati redove Vatrenih. Nikad nije imao važnije i stabilnije mjesto u postavi. Kao igrač koji ima već 27 godina morat će se polako nametati kao jedan od glavnih u vremenu koje je pred nama.

Druga liga ne boli, a na meni je bio penal

Sudački ekspert Mario Strahonja kazao je na televiziji da start Gomeza na vama nije bio dovoljnog intenziteta za kazneni udarac. Kako ste vi doživjeli prekršaj i njegov intenzitet u 37. minuti utakmice s engleskom reprezentacijom na Wembleyju?

- Iz nekih kadrova na televiziji ne vidi se dobro, ali znam što je bilo. Dovoljno me zahvatio da mi pomakne nogu, pa ako je i bio manji kontakt, trebao je biti penal. Pogotovo što nije zahvatio loptu, nego samo moju nogu.

Iako će Hrvatska u sljedećem ciklusu Lige nacija igrati u drugom rangu, igrači zbog toga nisu previše nezadovoljni. Pogotovo što je taj ciklus tek za četiri godine pa o tome malo tko razmišlja.

- Nisam sad razočaran ne znam kako. Ovo je fenomenalna godina, još možemo uživati tih mjesec-dva do kraja godine, a onda ćemo se morati okrenuti novim nastupima i pobjedama.

U Bundesligi bi se Hoffenheim još mogao boriti i za naslov prvaka, a u Ligi prvaka gaje nade da će proći. Iako imaju tri boda, a drugi Lyon šest.

- Ako dobijemo Šahtar, a City bude bolji od Lyona, poravnat ćemo se po bodovima, no mi smo u prednosti i drugi. Tada bi nam trebala još pobjeda nad Manchester Cityjem na njegovu terenu. Nadam se da će oni biti sigurni, riješeni, možda stave drugu ekipu i povećaju nam izglede. Ili da igraju s nižim intenzitetom. Usto, Lyon je gost kod Šahtara. Možemo biti i drugi i zadnji. Morat ćemo biti maksimalno spremni za Šahtar, to nam je finale.

Nakon nerealiziranog boravka u Premier ligi sigurno vam je posebno drago zabiti Englezima.

- Drago mi je dati gol bilo kojoj reprezentaciji, kamoli top ekipi. Poklopilo se u Leicesteru kako je bilo, nemam loše misli oko toga, trenutačno uživam u Hoffenheimu, super mi je. No, jasno da se veselim utakmici sa Cityjem, pa da uz sreće i zdravlja bude i golova - zaključio je Kramarić.

Linker
25. travanj 2024 10:18