Getty Images
ROŠADA MEĐU VATRENIMA

ANTE ČAČIĆ IZNENADIO MEDIJE - HRVATSKA MOŽE I BEZ POKOJE MEGAZVIJEZDE!? Evo kako će izgledati prvi sastav Hrvatske bez Ivana Rakitića

HRVATSKA Izbornik na okupljanju u ponedjeljak iznenadio izjavom i potvrdio stav da neće ‘jašiti’ ni na zvijezdama jer ima uistinu bogati roster
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. lipanj 2017. 13:20

Hrvatski izbornik Ante Čačić je na okupljanju u ponedjeljak iznenadio medije.

- Ivan Rakitić je oslobođen. Poslije finala Kupa kralja liječnik Barcelone poslao je zamolbu da ga se poštedi s obzirom na to da je cijelu godinu dosta igrao, da ima akutnu upalu trbušnog zida, preponski dio, te mu se preporuča odmor. U razgovoru s njim, složio sam se. To je ono što stalno govorim, bitno je da igračima omogućimo da budu kvalitetni u trenažnom procesu, ali i za ono što ih čeka potom. Rakitić tako ne konkurira za Island. Nikoga novog neću pozvati - kazao je izbornik.

Sastav, dakako, nije otkrio:

- Imam svoja razmišljanja, ali pričekat ću da vidim u kakvom su stanju pojedinci.

Rakitić je za Barcelonu igrao redovito, još od siječnja kad ga je Luis Enrique “pedagoški“ šaltao od klupe do tribine. Jedinu utakmicu propustio je zbog žutih kartona. U finalu Kupa s Alavesom 27. svibnja na travnjaku Calderona boravio je 83 minute.

Nikakva ozljeda nije javno publicirana, niti od kluba, niti od HNS-a, zato je to nemalo iznenađenje. Ne može se požaliti da mu izbornik ne izlazi ususret. Lani ga je čekao do zadnjeg časa hoće li se pojaviti i gurnuo ga u prvu postavu protiv Turske, kad je imao problema s bolesti kćerke, potom je preskočio Kosovo i Finsku zbog Ahilove tetive, u to doba nije bio u kadru niti u dvije ligaške utakmice Katalonaca koje su prethodile. Kao i neki drugi asovi, redovito dobiva “voljno“ od prijateljskih ogleda.

Sportske novosti

Prorijeđena veza

Budući da nema Ivana Rakitića, još bi više mogao vrijediti Andrej Kramarić, koji je inzistirao i molio da igra, ali i njega je izbornik Ante Čačić oslobodio. Nakon što je tražio poštedu za Meksiko. Dva dopisa iz Barcelone i Hoffenheima prorijedila su ofenzivni red Vatrenih kao financijski slom Konzumove police, međutim izbornik ne djeluje zabrinuto. On je i dalje siguran da ima dovoljno prvoklasne ili vrlo kvalitetne “robe”. Neki su izbornici tražili da se igrač pojavi pred liječnicima reprezentacije kako bi ga oni pregledali, sada se u pravilu to ne radi, Čačić ne “jaši” da se igra na jednoj nozi jer kao malo koji prethodnik uživa u obilju igračke ruže.

Jasno, bitno je da se napravi dobar rezultat u Reykjaviku. Čačić uviđavno dijeli bolovanja i šalje dečke na terapije, kao “doktor po vezi“, samo da ne bude - dok su se oni odmarali, nacionalna ekipa upala u gabulu. Neće valjda. Hrvatska će na Laugardalsvöllur izaći bez Ćorluke, Vrsaljka, Pjace, Kramarića i Rakitića. No, tu su za iste role Jedvaj, Lovren, Kovačić, Brozović, N. Kalinić, vraća se Perišić… Nedvojbeno individualno jači od suparnika.

Rakitić je imao standardno mjesto kao ofenzivni veznjak, na toj poziciji mogu ga zamijeniti Brozović i Kovačić, manje je vjerojatno Rog ili Andrijašević, momci iz drugog plana. Neće začuditi revidira li raspored, primjerice u 4-3-3 i od starta lansira napadački trojac Perišić - N. Kalinić - Mandžukić. Hrvatska i da želi nema drugog izbora nego ići na pobjedu. Takav je jednostavno profil ekipe.

Po broju izostanaka ovo bi mogle biti rekordne kvalifikacije, igrači otpadaju za svaku utakmicu, uz Modrića bila su još dvojica kapetana Ćorluka i Mandžukić, u prijateljskim ogledima i Perišić. Rakitić, kao jedan od službenih zamjenika Modrića nije ponio vrpcu jer ga nikad nije bilo kad bi došao na red. Od Eura u Francuskoj igrao je samo tri od osam utakmica Hrvatske (38%), ne računajući dakako sklepane postave za Kinu i Ameriku.

Kraj sezone uvijek je specijalno riskantno doba. Spoj istrošenosti, goleme minutaže i nužnih napora da se dobije važna utakmica nerijetko rezultiraju stradanjem mišića. Zato, bit će dobro ako ostane na ovom. Utakmica je u nedjelju, izbornik neće “divljati“ s treninzima, ali svaki dan do polijetanja za Reykjavik svojevrsni je rizik i upitnik. Jer u kadru je još igrača koji su načeti, samo što se ne žale. Ili barem to ne čine glasno. Zasad. Kad su tu Modrić i Mandžukić, sve djeluje lakše. Svaki je izostanak manje dramatičan.

SASTAV BEZ RAKITIĆA 1 (4-2-3-1)

Rakitića nema, ali ima Kalinića koji je zabio pobjednički gol protiv Ukrajine u Zagrebu. On bi ostao na mjestu centarfora, a pozicija iza popunili bi Mandžukić i Perišić, uz Brozovića. Mijenjali bi mjesta tijekom igre.

SASTAV BEZ RAKITIĆA 2 (4-4-2)

Hrvatska bi mogla igrati i 4-4-2, u tom slučaju Brozović i Perišić se nameću kao najbolje rješenje za bočne veznjake, a Mandžukić i Kalinić bi činili napadački dvojac. Što im ne bi bilo prvi put

SASTAV BEZ RAKITIĆA 3 (4-3-3)

Umjesto Rakitića ušao bi Kovačić, onda bi se raspored promijenio u 4-3-3. U tom slučaju u napadu bi zajedno mogli biti Perišić, N. Kalinić i Mandžukić, što bi bila vrlo ofenzivna varijanta. Realova igra.

Linker
22. travanj 2024 22:27