REUTERS/Valentyn Ogirenko / REUTERS
PREPOROĐENI VATRENI

ANTE ČAČIĆ MU NIJE VJEROVAO, A ONDA JE BACIO NAVIJAČE U TRANS I POKAZAO O KAKVOJ JE KLASI RIJEČ 'Patio sam i trpio, ali o tom nisam htio govoriti...'

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN Dan nakon što je bacio u trans navijače Vatrenih na Olimpijskom stadionu otvorio dušu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. listopad 2017. 19:14

Andrej Kramarić skinuo nam je tone muke sa srca, bacio je u trans navijače Vatrenih na Olimpijskom stadionu, jednako i novinare, jer malo smo kada vidjeli tako burno i žestoko slavlje hrvatskih izvjestitelja na press tribini. Jučer smo ga zvali, baš je putovao u Njemačku priključiti se Hoffenheimu, mobitel mu nešto šteka, najvažnije da on ne šteka u protivničkom kaznenom prostoru.

- Tako je - smije se Andrej, nakon noći koju nije prespavao. - Nije da sam se naspavao, sretan sam i ponosan na ono što smo napravili u teškoj utakmici, igrački i fizički, koja je bila pravi test karaktera, koji smo položili. Najvažnije je što smo svakoga časa, svih 90 minuta, uvijek, znali što treba učiniti, bili smo strpljivi i iskoristili prilike kad su se ukazale. Znali smo što nas čeka, koliko su oni motivirani, no sada imamo što smo tražili, dvije utakmice za Svjetsko prvenstvo.

Šuker čestitao

Kako ste se osjećali prije susreta, je li vladala posebna psihoza? Mnogi igrači u nacionalnoj vrsti igrali su važne dvoboje, no koliko je bilo teško uopće dočekati da počne?

- Nije to bilo kao inače, jedno su svi ti susreti, a drugo ovakva utakmica. Malo je drugačije izgledalo, bili smo svjesni da smo loše igrali u posljednjim dvobojima, čak smo došli do toga da nam je bio jako ugrožen plasman na Svjetsko prvenstvo, napravljena je potpuna mobilizacija, bili smo nabrijani da izvučemo iz sebe i dodatnu energiju, odlučni da moramo uzeti bodove i ići dalje.

Hrvatska traži pravog strijelca, vapi za Šukerom ove generacije, djelujete kao igrač koji je najbliži tome, dva gola u Kijevu dodatno su pospješila takva očekivanja navijača od vas. Možemo li računati da to postanete?

MILAN, ITALY - NOVEMBER 16:  Andrej Kramaric of Croatia #9 during the EURO 2016 Group H Qualifier match between Italy and Croatia at Stadio Giuseppe Meazza on November 16, 2014 in Milan, Italy.  (Photo by Claudio Villa/Getty Images)
Claudio Villa/Getty Images

- Teško mi je pričati o tome, on je bio poseban napadač, a ja? Pa baš mi je netko kazao, i to tek malo karikirano, da imam 26 nastupa, a zapravo dvije poštene utakmice. Kako ću se onda uspoređivati sa Šukerom? Ako uhvatim kontinuitet igara, onda me to pitajte. Ne bih volio da me se stavlja u isti kontekst kad je on bi as i jedan od glavnih igrača, a meni ostaje tek da se za to izborim, odnosno dobijem pravu priliku.

Šuker mu je čestitao…

- Je, prišao mi je i čestitao, kratko smo razgovarali.

Dakle, budete li kod Zlatka Dalića stalno igrali, bit će golova, onda ćemo povlačiti paralele te vrste. Sa Šukerom, ili Del Pierom…

- To je neophodno, ali u svakom slučaju ne volim da me se s nekim komparira.

Je li bilo neophodno da Ante Čačić bude smijenjen, kako bi Hrvatska odigrala pravu utakmicu i krenula prema Mundijalu? Zašto ste dogurali stvar tako daleko, kako se dogodio pad s Finskom?

TALLINN, ESTONIA - MARCH 28:  Andrej Kramaric of Croatia looks on during international friendly between Estonia and Croatia at A. le Coq Arena on March 28, 2017 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Joosep Martinson/Getty Images)
Joosep Martinson/Getty Images

- Teško mi je reći je li to bilo tako. Ponavlja se povijest da se dovodimo u krizu pa se potom izvlačimo. Znamo da smo mogli sve mnogo ranije riješiti, meni je iskreno žao što nismo dobili u Rijeci jer u tom slučaju već bismo se plasirali u Rusiju.

No, tada bi ostao Čačić, a njime niste oduševljeni…

- Važnije je da smo u Rusiji nego bilo što drugo. A što će ovako biti, tek ćemo vidjeti u sljedećem periodu. Trebamo raditi, ne pričati, ništa još nismo napravili.

Samo jedan cilj

Lani ste zabili krasan gol u prijateljskoj utakmici sa Sjevernom Irskom u Belfastu, je li ona želja za doigravanje ili netko drugi?

- A ne, ne bih nikoga izdvojio, svakome valja priči jednako, opekli smo se na Finskoj, nije floskula da svi danas igraju nogomet. U konačnici, što se imamo time zamarati, jasno da imamo samo jedan cilj i da će imperativ biti jednak kao u Kijevu.

Jedna od većih priča u Kijevu nakon utakmice bila je zašto vam Čačić nije vjerovao. Stavio vas je s Finskom, u nedostatku brojnih igrača, na tom susretu ste imali asistenciju. Kako vi to tumačite? I na koji način ste to proživljavali?

Dan Mullan/Getty Images
Getty Images

- Nisam to lako proživljavao, ako svi znaju da sam u protekloj sezoni zapravo bio MVP reprezentacije po broju golova i asistencija. Patio sam i trpio, ali o tom nisam htio previše javno govoriti. Kad si dio ekipe, prihvaćaš stvari kakve odredi trener, sto puta sam kazao da je njegova zadnja i jedino meritorna, iako je jasno da želim više, ne zadovoljava me klupa.

Valjda ste sada osigurali mjesto kod Dalića? Tko god da dođe neka stane u red.

- Ne mogu govoriti u ime izbornika, vidjet ćemo. Moja je zadaća da igram dobro za Hoffenheim i nju ću ispuniti. Čekaju me bitni nastupu u Bundesligi.

Jedni od bitnijih

Znate da u doigravanju tražimo isto, golove.

- Ne želim da ljudi od mene očekuju da sve riješim, imamo i druge klasne igrače, nije bitno tko zabije, samo da to obavimo kako spada.

Jesu li vam ovi pogoci Ukrajini najvažniji u karijeri? Ili postoji neki pogodak koji može konkurirati?

- Jedni su od bitnijih, iako sam već igrao mnogo velikih utakmica i dao važne golove. No, najvažniji pogodak u mojoj karijeri bit će kad ga zabijem u dodatnim kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo. To će biti vrh, onda ćemo moći slaviti. Ovi još ne nose nešto tako veliko - zaključio je Kramarić, na kraju ipak s manje skromnosti. Pažljiv je u izjavama da ne kaže štogod bombastično ako mu tu nije cilj, međutim kakav bi to bio centarfor bez samopouzdanja.

Linker
26. travanj 2024 14:40