REUTERS
OTKRIO SVE ŠTO GA JE MUČILO

BILO JE DOSTA! HRVATSKI IZBORNIK PORUČIO JEDNOM ZAUVIJEK 'Više neću niti jedan dan raditi u atmosferi u kojoj se meni iza leđa nešto kuha!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. srpanj 2018. 10:13

U Varaždinu je u petak stvarno bilo krasno. Dinamo je gostovao u baroknom gradu na 17. godišnjicu smrti Anđelka Herjavca, bio je to dan prepun emocija. Naravno da smo se zadržali i na “trećem poluvremenu”, a na takvim druženjima možete dosta toga saznati. Jasno, uz legendarnog Đelca, glavna osoba bio je Zlatko Dalić, najuspješniji hrvatski izbornik u povijesti. U varaždinskoj noći saznali smo da je hrvatski izbornik dobio četiri konkretne ponude za preuzimanje nacionalnih vrsta Japana, Irana, Egipta i Uzbekistana! Još se nisu ni slegli dojmovi fenomenalnog dosega izbornika i Vatrenih, a već je počela potjera za Dalićem.

Milijunske cifre

Naravno, ne trebamo vam ni govoriti da su sve te ponude oblijepljene ogromnim iznosima, naročito one iz Japana i Irana. Makar, i druge su dvije takve da boli glava. Nećemo sad točno o ciframa jer smo čuli nekoliko verzija, ali sve su milijunske. Logično je da Hrvatski nogometni savez takve cifre Daliću ne može isplatiti, točnije, ne može ni približno. I ne samo to. Te su milijunske cifre koje se trenutno nude samo početne; jasno je da se u pregovorima dižu.

Kako smo saznali u varaždinskim kuloarskim razgovorima, našeg sjajnog izbornika nazvao je trener Persepolisa Branko Ivanković, koji mu je prenio poruku da ga u Iranskom savezu žele dovesti pod svaku cijenu, da će učiniti sve ne bi li došao na njihovu klupu. Jasno vam je što to “sve” znači, zar ne? Naravno, i Japanci imaju isto takve adute.

Ne želim se svađati

Bilo je, zapravo, očekivano da će početi stizati ponude za čovjeka koji je napravio takav spektakularan uspjeh. I bit će ih još. Možda dolaze već sad dok pišemo ovaj tekst.

Naime, ove četiri sjajne ponude Dalić je dobio u roku - od 48 sati!?

Nije se stigao ni pozdraviti sa svojim varaždinskim društvom, a već ga žele odvesti iz Varaždina i Hrvatske.

Dalić je svoje rekao u velikom intervjuu koji je dao nekidan za hrvatske novinare. On svakako nije od onih koji trče za novcem, niti bi napustio klupu Hrvatske radi silnih milijuna.

Moskva, Rusija, 130718.
Stadion Luznjiki.
FIFA World cup Russia 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening u trening centru Luznjiki 2 dana prije finalne utakmice svjetskog nogometnog  prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Ne, to nije demagogija, to je stvarno tako. Nevjerojatno, ali još ima ljudi kojima novac ne znači sve u životu.

Međutim, svakako treba uvažavati činjenicu da čovjek koji je donio toliko radosti Hrvatskoj želi raditi u miru, planirati nove uspjehe nacionalne vrste bez podmetanja klipova. Sigurno ne želi da u svojoj kući, a to je HNS, ima ljude koji će mu raditi o glavi čak i nakon prijateljskih utakmica. Ima pravo na to nakon ovoga što je učinio. Isto tako sigurno zna da bi svaka njegova riječ ili imenovanje bilo koga od onih koji su ga željeli smijeniti za dotičnog bila smrtna presuda. Rekli bismo, Dalić u špilu ima četiri dečka. No sve to dobro znaju i u Kući hrvatskog nogometa.

Nakon prekrasne varaždinske priče, kad su se spustili zastori, sjeli smo s izbornikom. Evo što nam je kazao:

- Rekao sam ono što me mučilo šest mjeseci, ništa drugo. Nemam namjeru ništa slagati ili preslagivati, nemam se namjeru boriti protiv bilo koga niti se s bilo kime svađati. To nije moj cilj. Samo sam morao reći neke stvari. Nisam to više mogao držati u sebi, morao sam to kazati. Za mene je to završena tema, gotovo!

Čista situacija

Izbornik je bio sasvim jasan, a to je velika poruka svima u HNS-u.

- Ja neću više raditi, a da mi netko radi iza leđa! Znam sve što se događalo, ali kažem vam iskreno sad: više neću niti jedan dan raditi u atmosferi u kojoj se meni iza leđa nešto kuha! Cijeli se život borim, guram sa svojim igračima. Zato ponavljam da neću ostati više niti jedan dan ako znam da netko opstruira mene ili moj stožer! To neću! Želim imati čistu situaciju - kazao je Dalić.

Snažna poruka, zar ne? Inače, u utorak Zlatko Dalić odlazi u Livno, gdje mu se sprema spektakularan doček. Čuli smo da će to zaista biti nešto veličanstveno, na kraju će se sve preseliti na tamošnji stadion. Dalić je prije velikog dočeka u Livnu također želio nešto poručiti.

- Moja je poruka svim tim ljudima koji dolaze u Livno sljedeća: molim sve za mir, dostojanstvo, ljubav i zajedništvo! Samo želim da sve bude dostojanstveno, s puno ponosa i emocija, s mirom i tolerancijom. Drago mi se vratiti u moj rodni grad.

Linker
19. travanj 2024 19:15