CROPIX
PONOVIMO SPEKTAKL

BIO JE TO DAN KADA ČITAVA HRVATSKA NIJE SPAVALA Neka sav hrvatski narod još jednom iziđe u dresovima na ulice i proslavi uspjeh Vatrenih

U zajedničkoj organizaciji Sportskih novosti, Organizatora bez granica, HTV-a i Hrvatske turističke zajednice na dan dočeka hrvatskih nogometnih reprezentativaca sa SP-a iz Rusije održat će se proslave u mnogim našim gradovima
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 25. lipanj 2019. 17:07

Vrijeme leti, doista nije fraza... Već je godinu dana prošlo od Mundijala u Rusiji, od svjetskog srebra Vatrenih, od onih mjesec dana koji su ujedinili Hrvatsku. Kulminacija je na kraju bila u onom dugom danu kada su Vatreni pet i pol sati milili u otvorenom autobusu od zagrebačke zračne luke od Trga bana Jelačića, gdje ih je pozdravilo preko pola milijuna ljudi.

Kao da je jučer bilo. I baš zato, da se prisjetimo, i ne zaboravimo, Silvije Šimac, direktor Organizatora bez granica, odlučio se prihvatiti organizacije obilježavanja toga dana, toga 16. srpnja.

Svi se žele uključiti

Kako je sve krenulo, govori nam Šimac:

- Prije dvije godine pokrenuli smo festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ - VUKOVAR 2019. koji je održan i u svibnju i gdje nam je ambasador bio nogometni izbornik Zlatko Dalić. On je u jednom od svojih intervjua rekao kako bi volio da se taj 16. srpnja, datum kada je hrvatska nogometna reprezentacija imala onaj nevjerojatan spontani doček koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, od sada obilježava kao Dan zajedništva, ponosa i sreće. Pa smo onda odlučili to i pokrenuti. Animirali smo sve turističke zajednice da pripreme neki program, ovisno o svojim mogućnostima, na svojim glavnim trgovima, u vremenu od 20 do 23 sata.

A od ideje do realizacije nije prošlo puno vremena.

- Želja nam je da na taj dan svi naši građani iziđu na ulice, da odjenu kockaste dresove, uzmu navijačke rekvizite i da svi zajedno proslavimo taj dan. Nadamo se da će tijekom vremena to doista u hrvatskoj zaživjeti kao Dan zajedništva, ponosa i sreće. Organizatori su Sportske novosti, Organizatori bez granica, Hrvatska turistička zajednica koja stoji iza cijelog projekta sa svojim sloganom “Hrvatska puna života”, a u sve je uključena i Hrvatska televizija koja priprema poseban program za taj dan.

Posebna emisija na HTV

Boris Jelavić, urednik sportskog programa HTV-a zajedno sa svojom redakcijom već se uvelika priprema za ovaj projekt:

- Obilježit ćemo taj dan na pravi način. Voditelj cijelog projekta će biti Ivan Dorijan Molnar, koji će voditi večernju emisiju u studiju i gdje će nam jedan od gostiju biti i izbornik Zlatko Dalić. Cilj je obnoviti uspomene na nezaboravni Mundijal. Imat ćemo javljanja uživo po gradovima, priloge o hrvatskom putu na SP-u...

Podsjetnik na Mundijal

Ivan Dorijan Molnar zna i detalje:

- Naglasak je na dočeku, pokušat ćemo prikazati sve najzanimljivije dijelove tog puta od aerodroma do Trga, a radit ćemo i posebne priče o ljudima koji su obilježili taj doček, poput, recimo, vozačice autobusa. Bit će tu još puno zanimljivih priča, sugovornika i golova iz Rusije.

Proslave na trgovima

Najprije je bilo zamišljeno da se proslave održe u pet gradova, no u međuvremenu se lista itekako proširila, i širi se svaki dan. Šimac nastavlja:

- Inicijativa je bila da se krene iz Vukovara, simbola hrvatskog zajedništva, i da se još održi na glavnim trgovima u Zagrebu, Zadru, Splitu i Varaždinu, gdje bi svaki grad pripremio neki koncert. U stalnim smo kontaktima s još mnogim drugim gradovima koji nam se javljaju u želji da se i oni uključe u cijelu akciju. Tako su se već do sada priključili i Dubrovnik, Bjelovar, Donji Miholjac, Belišće, a javljaju se i mnogi drugi. Ta se lista gradova povećava iz dana u dan, još nismo naišli na negativan komentar, nitko to do sada još nije odbio.

I još o organizaciji Dana zajedništva:

- Organizacija proslave prepuštena je gradovima, mi ne uvjetujemo ništa, već prepuštamo njima da u skladu sa svojim mogućnostima i budžetima to odrade. Hoće li to biti neki lokalni izvođači, nacionalni, možda DJ, sve je prepušteno njima. Važno je samo da što više ljudi iziđe na ulice da svi zajedno proslavimo taj dan. To će biti jako atraktivno i za turiste, jer je to špica sezone. Vjerujem da će to biti još jedna lijepa slika Hrvatske koja će otići u svijet.

Linker
20. travanj 2024 06:09