Leandro Cufre
 REUTERS/Enrique Marcarian / REUTERS
VELIKI RADNIK I BORAC

BIVŠI ARGENTINSKI REPREZENTATIVAC I MILJENIK MAKSIMIRA 'Ako Dalić od Modrića, Rakitića, Mandžukića..., stvori momčad, Hrvatska može napraviti svašta!'

LEANDRO CUFRE ZA SN Negdašnji argentinski reprezentativac, koji je dio karijere odradio i u Dinamu, odnedavno trener u Meksiku
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. prosinac 2017. 16:22

Leandro Cufre jedan je od najboljih, najzvučnijih i mnogima najdražih Dinamovih stranaca. Argentinac s trenutnom adresom u Meksiku, gdje je u Guadalajari završio igračku karijeru i počeo onu trenersku.

- Siguran sam da ću ostati u nogometu, vjerojatno kao trener, privlači me taj poziv - pričao nam je još za onih igračkih dana u Dinamu, uostalom, još u Maksimiru bio je produljena ruka trenerima na terenu, okupljao je oko sebe strance u svlačionici, one mlađe je i igrački odgajao, bio je autoritet.

Od prije desetak dana Leandro Cufre ima novi posao. U Meksiku gdje i živi i radi nakon odlaska iz Dinama postao je prvi pomoćnik Robertu Danteu Siboldiju na klupi meksičkog prvoligaša Santos Lagune. Cufre paralelno polaže za PRO licencu u SAD-u, vjeruje da je ispred njega plodna trenerska karijera, takvi su mu planovi.

Zagreb, 211009.
Zracna luka Pleso.
Odlazak nogometasa Dinama u Amsterdam na utakmicu 3. kola lige UEFA-a protiv Ajaxa. 
Na slici: Leandro Cufre i Luis Ibanez.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Leandro Cufre

Uhvatili smo ga kratko, nakon ždrijeba skupina za SP, htjeli čuti njegove prve impresije i prognoze skupine D u Rusiji. Nismo pričali dugo, bit će vremena za dublje analize, za prvi put sasvim dovoljno. Dakle, ako je netko mislio da Argentinci nisu zadovoljni ždrijebom, Cufre tvrdi drugačije, uvjeren je kako reprezentacija za koju je i on skupio 17 nastupa neće imati problema u Rusiji.

- Suparnici su kvalitetni, svi koji su na SP-u imaju kvalitetu, međutim, uvjeren sam da Argentina neće imati problema s prolaskom skupine - mirno je kazao Cufre.

Zanimljiv pogled, s obzirom na to da je Argentina opasno živjela do samog kraja kvalifikacija i zamalo ispala?

- Ma, istina je to, do kraja smo strepili, osigurali nastup tek u zadnjoj utakmici, ali zaboravite to sad. To je prošlost, Argentina će u Rusiji pokazati drugo lice. Sad je pred izbornikom Sampaolijem šest mjeseci, ima dosta vremena da posloži momčad, analizira što nije valjalo u tim kvalifikacijama i dovede na Svjetsko prvenstvo reprezentaciju koja igra i pobjeđuje u skladu sa svojom reputacijom i imenima koje ima. Apsolutno se ne brinem za Argentinu.

Split, 311009.
Stadion Poljud.
Derbi utakmica 13.Kolo T-com 1. HNL izmedju NK Hajduk - NK Dinamo.
Na fotografiji: Leonardo Cufre (Dinamo) i Mirko Oremus (Hajduk).
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
Leandro Cufre

Znači, ne moramo se mi u Hrvatskoj nadati da ćemo izbaciti Argentinu sa SP-a i možda proći zajedno s Nigerijom ili Islandom?

- Ja sam stvarno optimist i za nešto više od prolaska skupine, Argentinu vidim kao momčad koja ima kvalitetu i snagu za najviše dosege. Štoviše, siguran sam da se ovakva muka kao u kvalifikacijama neće ponoviti, kako će Sampaoli stvoriti moćnu momčad, koja će u Rusiji pokazati koliko vrijedi i koja će igrati odličan nogomet. Ma, nema šanse da bude drugačije, da opet svijet gleda argentinske predstave kao u kvalifikacijama.

Dobro, znači Argentina prolazi skupinu. Hoće li s njom u društvu biti i Hrvatska?

- Vjerujem da hoće. Svi znamo kakve imate igrače, od Modrića, Rakitića, Mandžukića nadalje. Za vas i vašeg izbornika najvažnije je da od tih igrača stvori momčad, koja će disati zajednički, napraviti dobru, kvalitetnu grupu u danom trenutku. Ako to uspije, Hrvatska će također biti snažna, taj potencijal i talent onda moraju doći do izražaja. Tada će Hrvatska biti pretendent za pravi, veliki rezultat. Kvaliteta je neosporna, samo, na velikom se natjecanju dosta stvari mora poklopiti. No, što se prolaska skupine tiče, doista mislim da ćete biti u tom društvu.

Nema podcjenjivanja

Ispada da će Argentina i Hrvatska imati lagan posao, ali suparnici su Nigerija i Island koji sigurno nisu reprezentacije za otpis i mogu zadati puno problema?

Zagreb, 300809.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 6. kola Prve HNL,
Dinamo - Slaven Belupo
Na fotografiji: Leandro Cufre.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Leandro Cufre

- Naravno, nikoga ne treba podcjenjivati, pogotovo ne Nigeriju i Island jer su te reprezentacije već pokazale da mogu igrati s najvećima i zagorčati im život. Čak bih Island spomenuo i prije Nigerije, možda ta momčad bude i opasniji suparnik.

Da? Zašto ne vjeruje Nigeriji?

- Nije da ne vjerujem. Nigerija ima također igrače u jakim europskim klubovima, ne radi se o tome. Već te afričke reprezentacije iz nekog razloga uvijek imaju problema na svjetskim prvenstvima, to je činjenica. Puno su puta bile označene kao moguća iznenađenja, a završavale natjecanje prije no što se očekivalo. Hoće li Nigerija napraviti neki pomak u tom smislu, ne znam, ali vjerujem da će Argentina i Hrvatska tu prepreku ipak preskočiti.

Koja je snaga Islanda, zašto Cufre misli da bi Vikinzi mogli nauditi Hrvatskoj i Argentini?

- Island je jedno od iznenađenja zadnjih godina, dobro je igrao na Euru, bio je ispred Hrvatske u kvalifikacijama, a ono što je najvažnije, to je reprezentacija koja će na SP-u možda biti najmotiviranija, najsrčanija. Takav su mentalitet. Opet, nadam se da neće odigrati turnir kao onaj u Francuskoj, da ne mogu ponoviti takva izdanja. Moramo ih se svi čuvati, no opet, što se Argentine tiče, a vjerujem i Hrvatske, ako sve bude kako treba biti, nema dvojbe tko će završiti u osmini finala.

Toliko ovaj put od Cufrea, obveza je puno, na početku je svog trenerskog puta koji je shvatio vrlo ozbiljno. Bit će još razgovora do lipnja i Rusije, tko zna, možda Cufre tijekom proljeća navrati i do Zagreba. U koji se uvijek voli vraćati, u kojemu je stekao puno prijatelja, ne bismo se iznenadili da i na ljeto, baš u vrijeme SP-a dođe ovdje na odmor, pa negdje u Hrvatskoj gleda dvoboj svoje dvije od tri najdraže reprezentacije. Ona treća je Meksiko, tamo je također duboko pustio korijenje.

Linker
20. travanj 2024 04:44