Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media

BIVŠI DINAMOVAC DEBITIRA ZA VATRENE 'Velika je čast uopće biti dio ove ekipe! Na meni je da pružim najbolje što mogu!'

Negdašnji defenzivac Dinama, koji je prošlu sezonu odradio u Leicester Cityju i Celticu, večeras bi u Varaždinu protiv Tunisa (20.45) trebao debitirati za Vatrene
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2019. 21:04

Filip Benković nije igrao ni minutu s Walesom, još čeka debi u nacionalnoj vrsti, ali izbornik Zlatko Dalić nije se libio komplimenta i velike najave:

- Benković je na treninzima pokazao visoku razinu i on će biti sljedeći koji će uzeti svoju poziciju u A reprezentaciji. Vrlo skoro - rekao je izbornik.

Bitno je zdravlje

Kako je mladi stoper koji je pod ugovorom s Leicesterom, a protekle je sezone bio na posudbi u Celticu, prvi put na okupljanju A reprezentacije, te mu riječi itekako gode. Kakvi su njegovi dojmovi?

- Iza mene je desetak dana s A reprezentacijom u kojoj mi je stvarno bilo fantastično. Ekipa je fenomenalna, velika mi je čast uopće biti dio nje, trenirati s najboljim igračima na svijetu. Mogao sam učiti, dan po dan, od svakoga ponešto - kazao nam je Benković, koji je ipak izašao s istog “fakulteta” kao mnogi od njih, maksimirskog, govore isti nogometni jezik.

GLASGOW, SCOTLAND - MAY 19: Filip Benkovic of Celtic celebrates with the team as they win the league during the Ladbrokes Scottish Premiership match between Celtic FC and Heart of Midlothian FC at Celtic Park on May 19, 2019 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

- Da - nasmijao se nastavivši:

- Dinamova je škola zaista izbacila jako puno dobrih i odličnih igrača, što je dokaz da se kvalitetno radi. Iz godine u godinu sve je više mladih za nacionalu momčad, to je za svaku pohvalu.

Kako ste doživjeli izbornikove riječi? Samo povremeno nekoga tako hvali...

- Ponosan sam na to, ali s druge strane ja sam s A momčadi tek desetak dana, preda mnom je još dug put da se dokažem i pokažem. Zasad sam na početku. Ako Bog da, nastavit ću na jednak način, samo da budem zdrav.

Danas je na programu Tunis, prijateljski sraz, izgledan je vaš debi za A reprezentaciju.

- Razgovarali smo s izbornikom, prvo je bio plan da odmah odemo na U-21, pa se promijenilo i rečeno je da igramo u Varaždinu. Gdje god da nas stave, na raspolaganju smo. To što ću imati šansu odigrati za A vrstu je super. S velikim ćemo ​guštom igrati tu utakmicu. Na izborniku je da odluči tko će imati koliku minutažu, jer neki su igrači skupili već pedesetak nastupa ove sezone. Ako dobijem priliku, na meni je da dam sve najbolje od sebe, koliko u ovom trenutku mogu.

EDINBURGH, SCOTLAND - OCTOBER 28: Oliver Bozniac of Heart of Midlothian F.C. holds off Filip Benkovic of Celtic during the Betfred Scottish League Cup Semi Final between Heart of Midlothian FC and Celtic FC on October 28, 2018 in Edinburgh, Scotland.  (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

Sljedeći dan idete u tabor U-21?

- Koliko znam, tako je. Čeka nas susret s Danskom u srijedu u Puli, to je posljednja provjera pred Euro. Odmah pičimo u Istru...

U dva dana imat ćete dvije utakmice?

- Tako je bilo u planu, vidjet ćemo.

Tunis je dobra afrička reprezentacija, omaleni Alain Giresse čovjek je koji je današnjim mladima relativno nepoznat, ali starijim ljubiteljima nogometa to ime zvoni. Riječ je o Francuzu koji je, između ostaloga, 1984. bio europski prvak kad se svijet divio čuvenom veznom redu Platini - Giresse - Tigana - Fernandez.

- Tunis je godinama radio probleme velikim ekipama, protiv koga su god igrali. Imaju odličnu momčad, ali na nama je da utakmicu shvatimo ozbiljno te odigramo maksimalno, bez ikakvih kalkuliranja, bez obzira na to što je prijateljska. Ona je prijateljska samo na papiru, moramo odigrati kao za bodove.

Kakvi su dojmovi nakon Walesa, je li Hrvatska sada na mirnom putu prema Euru?

- Bio je to poseban osjećaj za mene. Sam je taj poziv u A reprezentaciju nešto fenomenalno, ne mogu to ni opisati, a još kad smo došli u Osijek, atmosfera je bila čudo. Predivan ambijent, ljudi u Osijeku i Slavoniji žive za reprezentaciju, to ti nitko ne može platiti. Na kraju smo pobijedili u utakmici koja je bila jako bitna. Sad ostaje da se koncentriramo na nastavak natjecanja u skupini.

Damir Krajac / CROPIX

No teret je pao s leđa.

- S jedne strane da.

Za karijeru u državnom dresu bitan je i status i dometi u klubu. Znate li gdje ćete igrati u sljedećoj sezoni?

- Nemam pojma. Situacija je sljedeća: idem na Euro U-21, a iz Leicestera su tražili da odmah nakon toga dođem na pripreme. Kako sada stvari stoje, neću uopće imati odmor ovog ljeta. Plan je da se pojavim u Leicesteru, a potom će oni odrediti što će biti sa mnom, gdje ću igrati sljedeću sezonu.

Rodgersova prilika

Odlično bi bilo da vam Brendan Rodgers, koji vas je trenirao u Celticu, ponudi šansu u Premier ligi.

- Eto, ako Bog da. Spreman sam i za to. No gdje god budem igrao, vjerujem da ću se izboriti, bitno mi je jedino da bude zdravlja - konstatirao je Benković, kojeg su brojne ozljede usporile. No unatoč tome napreduje, korak po korak.

Pa koliko mislite da ćete se zadržati na Euru?

- Ha, nešto malo teže pitanje...

Za milijun eura!

- Upravo tako. Svi znamo kakva je skupina, ali mi smo svjesni svoje kvalitete, svjesni smo da imamo dobru momčad. Protivnici su ekipe od kojih neke vrijede više nego mnoge A reprezentacije, ali na nama je da pokažemo na terenu tko smo i što smo. I probijemo se dalje od skupine.

To bi bilo polufinale i plasman na Olimpijske igre, ali o Rumunjskoj, Francuskoj i Engleskoj imat će još vremena razmišljati i govoriti.

Linker
24. travanj 2024 22:59