Screenshot: Rio Ave
'POKAZAT ĆEMO SE U PRAVOM SVJETLU'

BIVŠI DINAMOVAC DVAPUT ODLAZIO S MAKSIMIRA, PA ZAOBILAZNIM PUTEM STIGAO U REPREZENTACIJU 'Imao sam ozljedu koja se javi jednom od 100.000 sportaša!'

REPREZENTACIJA U-21 Branič Rio Avea Toni Borevković jedan je od Gračanovih izabranika za europsku smotru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2019. 10:13

Hrvatski mladi reprezentativac Toni Borevković (21) zanimljiva je priča. Igrao je u mlađim kategorijama Dinama, otišao je u Rudeš, pa se vratio u plavi dom, pa onda opet u Rudeš, da bi nakon svega potpisao ugovor s portugalskim prvoligašem Rio Ave. Mladi se stoper odlično snašao u Portugalu, ove je sezone u svim natjecanjima odigrao 24 utakmice, zaslužio poziv Nenada Gračana i danas je otputovao na Europsko prvenstvo. Priča ima bajkovite obrise, a Toni nam ju je sam ispričao.

- Kadetski i juniorski staž proveo sam u Dinamu. U posljednjoj juniorskoj godini uvidio sam da ću teško dobiti priliku u prvoj momčadi, ali nisam dobio priliku ni u drugoj momčadi! Tražio sam opciju gdje ću igrati pa sam otišao na posudbu u Rudeš, koji je tada bio u Drugoj ligi. Tamo sam igrao standardno, a nakon šest mjeseci vratio sam se u Dinamo. Očekivao sam da će mi dati šansu u drugoj momčadi, koja je igrala u Drugoj ligi kao i Rudeš. Međutim, to se nije dogodilo, u Maksimiru su mi kazali da odigram još jednu godinu za juniore kao jedan od trojice starijih. Takav mi rasplet definitivno nije bio u planu, smatrao sam da ta opcija nije dobra za mene.

Tada su mu se javili iz Rudeša i ponudili mu potpis ugovora, kazali su mu da će dobiti priliku.

Raskinuo s Dinamom

- Tada sam raskinuo ugovor s Dinamom, u Maksimiru su pristali na to. Stigao sam u Rudeš baš kad ga je preuzeo Igor Bišćan. Te smo se sezone plasirali u Prvu HNL, a tada u klub ulaze Španjolci, Alaves. Tada stiže ponuda za potpis ugovora s Alavesom, međutim taj je klub imao jako puno igrača, mislio sam da ću biti samo jedan u nizu, da će me poslati na posudbu. Zato sam odlučio pričekati, stigla je ponuda za Rio Ave, što sam prihvatio. Vjerovao sam da ću šansu prije dobiti u portugalskoj ligi nego u Primeri.

Odlično odabrao

Pogodio je - fantastično!

- Sjajno sam odabrao. Prvo su se svi čudili kako sam se odrekao još dvogodišnjeg ugovora s Dinamom, mnogi su me pitali, kud ćeš iz Dinama, što ti je? Bio je to hrabar potez, ali nisam imao što izgubiti. Nisam bio nigdje, a vjerovao sam u sebe i svoju kvalitetu. U Dinamu me nije bilo na mapi, što sam mogao uraditi? Eto, nisam mogao igrati u drugoj momčadi Dinama, a sad igram u portugalskoj prvoj ligi i putujem na Europsko prvenstvo! A još je apsurdnije što sam igrao za Rudeš u Drugoj ligi, a kad sam se vratio u Maksimir, umjesto da mi daju priliku da nastavim igrati u Drugoj ligi, rekli su mi da još godinu dana igram za juniore. Bilo mi je to nevjerojatno, mislio sam u prvom trenutku da me zezaju. No dobro, želio sam igrati, a na koncu je sve ispalo vrhunski. Igrač u prvoj portugalskoj ligi, standardno. Nisam mogao ni zamišljati da će sve ispasti tako dobro. Odigrao bih i više utakmica da tri mjeseca nisam bio ozlijeđen.

O kakvoj se ozljedi radilo?

- Radilo se o jako rijetkoj ozljedi. Presjeklo me na jednoj utakmici u zadnjoj loži. Na ultrazvuku su mi kazali da ništa nije puklo, da se radi o istegnuću te da ću imati stanku od tjedan i pol do dva. Vratio sam se na trening nakon dva tjedna, mogao sam raditi apsolutno sve osim sprinta. Rekao sam ljudima u klubu da nešto ne valja pa sam otišao na magnetsku rezonancu. Tamo sam saznao da imam rijetku ozljedu koja se javi jednom od sto tisuća sportaša! Pukla mi je ovojnica oko mišića, što se nije moglo vidjeti na ultrazvuku. Tako sam onda imao stanku od tri mjeseca.

Kad smo ga pitali kako bi opisao momčad i klub Rio Ave, veli:

- Taj je klub odlična odskočna daska za napredak, za nešto više. Nema pritiska, a momčad se voli nadigravati, što mi jako odgovara. U Portugalu tako igraju Porto, Sporting, Benfica i mi. Rio Ave uvijek traži trenere koji teže igri, posjedu lopte. Idealan je za razvoj mladih igrača.

Poziv Nenada Gračana posebno ga je razveselio.

- To mi je nagrada za cijelu ovu sezonu, za sve što sam napravio u Portugalu. Sad je najvažnije da napravimo dobar rezultat, da se na Euru pokažemo u pravom svjetlu.

View this post on Instagram

A post shared by Toni Borevković (@toniborevkovic) on

Prava pozicija

Inače, Toni, osim na stoperskoj, može igrati i na bočnim defenzivnim pozicijama.

- Pa, recimo protiv Danske u Puli trebao sam otići na beka, ali kako je Katić slomio nos, igrao sam na svojoj pravoj poziciji stopera. Pa u Rio Aveu sam u kvalifikacijama za Europsku ligu na prvoj utakmici igrao beka.

Za kraj, što očekuje od hrvatskog nastupa na Euru?

- Ako s Rumunjima napravimo dobar rezultat, svima će nam još više narasti samopouzdanje. Atmosfera je u reprezentaciji odlična, optimist sam, držim da smo spremni za velike stvari!

Bišćan je pravi čovjek i pravi trener

Apostrofirat će da mu je u karijeri jako pomogao današnji trener Rijeke Igor Bišćan.

- Jako mi je pomogao kad sam bio u Rudešu. Imati njega za trenera u prvoj pravoj seniorskoj sezoni pravi je privilegij. To je za mene bilo neprocjenjivo iskustvo. Pa on je kao igrač osvojio Ligu prvaka, a kao trener je odličan, svojim mi je savjetima pomogao u igračkom sazrijevanju. Onog trenutka kad je potpisao za Rijeku, znao sam da će napraviti dobar rezultat. Pravi je čovjek i pravi trener. Nema igrača koji za njega neće ginuti! Bišćan svojom energijom privlači sve oko sebe, svaka mu čast.

Rijeka, 160219.
Stadion Rujevica.
Utakmica HNK Rijeka - Hajduk, 1.HT 21. kolo.
Na fotografiji: Igor Biscan, trener Rijeke.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Koliko je postao bolji igrač otkako je otišao u Rio Ave?

- Držim da sam ove sezone igrajući portugalsku ligu za Rio Ave jako puno napredovao. Dok sam igrao u Rudešu u Prvoj HNL, mi smo se većinom branili. Naravno, igrati standardno kao mladi igrač u HNL-u dobra je stvar, ali kad sam došao u Rio Ave, odmah sam vidio da je to stepenica više, možda i dvije. Tu se od mene nije tražilo da igram samo obranu, već sam morao sudjelovati u gradnji igre. U tom sam segmentu najviše napredovao. Razvio sam sposobnost izgradnje igre koja kreće od nas dvojice stopera i vratara. Kompletna momčad teži tome da se drži posjed lopte. U Rudešu nije bilo tako jer smo se uglavnom grčevito branili.

RASPORED UTAKMICA:

Skupina A

1. kolo, 16. lipnja:

Poljska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Španjolska (Bologna u 21.00).

2. kolo, 19. lipnja:

Španjolska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Poljska (Bologna u 21.00).

3. kolo, 22. lipnja:

Belgija - Italija (Reggio Emilia u 21.00), Španjolska - Poljska (Bologna u 21.00).

Skupina B

1. kolo, 17. lipnja:

Srbija - Austrija (Trst u 18.30), Njemačka - Danska (Udine u 21.00).

2. kolo, 20. lipnja:

Danska - Austrija (Udine u 18.30), Njemačka - Srbija (Trst u 21.00).

3. kolo, 23. lipnja:

Austrija - Njemačka (Udine u 21.00), Danska - Srbija (Trst u 21.00).

Skupina C

1. kolo, 18. lipnja:

Rumunjska - Hrvatska (Serravalle u 18.30), Engleska - Francuska (Cesena u 21.00).

2. kolo, 21. lipnja:

Engleska - Rumunjska (Cesena u 18.30), Francuska - Hrvatska (Serravalle u 21.00).

3. kolo, 24. lipnja:

Hrvatska - Engleska (Serravalle u 21.00), Francuska - Rumunjska (Cesena u 21.00).

Polufinale

27. lipnja:

Pobjednik skupine A - drugoplasirani iz skupina B/C ili pobjednik skupine C (Bologna u 18.00)

Pobjednik skupine B - drugoplasirani iz skupine A ili pobjednik skupine C (Reggio Emilia u 21.00).

Finale

30. lipnja: Pobjednici polufinala (Udine u 20.45).

Linker
24. travanj 2024 10:09