Getty Images
MANJAK DESNIH BEKOVA

BIVŠI REPREZENTATIVAC O VELIKOM PROBLEMU S KOJIM SU SUOČENI VATRENI 'Ovo je posljedica toga što u HNL-u ima previše stranaca koji koče našu djecu'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2018. 19:10

Gdje su nam desni braniči? Kako je došlo do toga da su nestali s scene? Koga imati uz Šimu Vrsaljka? Ta pitanja smo postavili treneru U-21 reprezentacije, bivšem vatrenom desnom beku Danijelu Šariću.

- Definitivno imamo veliki problem kad se radi o desnim braničima. Realno, osim Šime Vrsaljka koji igra na vrhunskoj razini, koji je pravi moderni branič, nemamo pravo desnog bočnog - rezolutan je Šarić.

Ne samo to, napominje da je problem i dublji nego što mislimo...

- Ne samo što ga nemamo u A reprezentaciji, nego ga nismo imali niti u tri godišta U-21 reprezentacije! Osim Frana Karačića koji se odlučio za Australiju. Jednostavno, nemamo desnog braniča koji može igrati na vrhunskoj razini.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Sime Vrsaljko reacts as he holds his leg                                       REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Sad je zapravo još nejasnija ta priča oko Frana Karačića... Možda ga se trebalo zadržati pod svaku cijenu. Pa nije nam jasan niti Karačić. Zar on sam i ljudi oko njega nisu shvatili da je taj mladić jedini desni bočni koji danas-sutra može igrati za Vatrene? Zar im to nitko nije rekao, zar nisu bili toga svjesni? Čudna priča, bilo bi zaista dobro da se, ako je to moguće, vrati Hrvatskoj i Australiji kaže zbogom.

- Možda se ponavljam kao i neki drugi, ali držim da u HNL-u ima preveliki broj stranaca. Tako da mladi igrači ne dobivaju šansu. Nitko mi ne može kazati da niti jedna nogometna škola i naši dobri treneri nisu uspjeli stvoriti desnog beka. Ali bez ‘poguranca’ mladih igrača, nećemo dobiti desnog beka ni u budućnosti. Nema šanse...

Juranović pravi primjer

Dinamo, najbolji hrvatski klub, prvak države, ima u rosteru tri stranca - Stojanovića, Moharramija i Matela. Modra škola je europski cijenjena, zar zaista nema desnog beka vrijednog pozornosti?

Na kraju je jedan, Juranović iz Hajduka, jedini dobio pravu šansu i iskoristio je.

- Naravno, sasvim je jasno da treneri u klubovima gledaju sebe i snagu svoje momčadi. Traži se rezultat, a ne obraća se pozornost na razvojni put mladih igrača. Možda bi ipak trebalo smanjiti broj stranaca, pa bi onda treneri bili prisiljeni mladima davati šanse. Kažem logično je da će trener u momčad staviti igrača koji je bolji. Baš je dobar primjer Juranović, koji je dobio šansu, a došao je iz malog kluba. On je svoju šansu iskoristio. Veliki broj stranaca koči naše mlade dečke. A naročito kad se radi o braničima. Zato sad nemamo igrača koji može zamijeniti Šimu Vrsaljka, zato sad imamo ogroman problem, jer nemamo pravog desnog braniča niti u U-21 selekciji - zaključio je Šarić.

Linker
25. travanj 2024 02:34