MOSCOW, RUSSIA - JULY 11: Sime Vrsaljko of Croatia celebrates victory after the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images)
Getty Images

MANJAK DESNIH BEKOVA

BIVŠI REPREZENTATIVAC O VELIKOM PROBLEMU S KOJIM SU SUOČENI VATRENI 'Ovo je posljedica toga što u HNL-u ima previše stranaca koji koče našu djecu'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 14.09.2018. u 17:10

 • Gdje su nam desni braniči? Kako je došlo do toga da su nestali s scene? Koga imati uz Šimu Vrsaljka? Ta pitanja smo postavili treneru U-21 reprezentacije, bivšem vatrenom desnom beku Danijelu Šariću.

  - Definitivno imamo veliki problem kad se radi o desnim braničima. Realno, osim Šime Vrsaljka koji igra na vrhunskoj razini, koji je pravi moderni branič, nemamo pravo desnog bočnog - rezolutan je Šarić.

  Ne samo to, napominje da je problem i dublji nego što mislimo...

  - Ne samo što ga nemamo u A reprezentaciji, nego ga nismo imali niti u tri godišta U-21 reprezentacije! Osim Frana Karačića koji se odlučio za Australiju. Jednostavno, nemamo desnog braniča koji može igrati na vrhunskoj razini.

  Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018 Croatia's Sime Vrsaljko reacts as he holds his leg REUTERS/Christian Hartmann
  REUTERS/Christian Hartmann
   

  Sad je zapravo još nejasnija ta priča oko Frana Karačića... Možda ga se trebalo zadržati pod svaku cijenu. Pa nije nam jasan niti Karačić. Zar on sam i ljudi oko njega nisu shvatili da je taj mladić jedini desni bočni koji danas-sutra može igrati za Vatrene? Zar im to nitko nije rekao, zar nisu bili toga svjesni? Čudna priča, bilo bi zaista dobro da se, ako je to moguće, vrati Hrvatskoj i Australiji kaže zbogom.

  - Možda se ponavljam kao i neki drugi, ali držim da u HNL-u ima preveliki broj stranaca. Tako da mladi igrači ne dobivaju šansu. Nitko mi ne može kazati da niti jedna nogometna škola i naši dobri treneri nisu uspjeli stvoriti desnog beka. Ali bez ‘poguranca’ mladih igrača, nećemo dobiti desnog beka ni u budućnosti. Nema šanse...

  Juranović pravi primjer

  Dinamo, najbolji hrvatski klub, prvak države, ima u rosteru tri stranca - Stojanovića, Moharramija i Matela. Modra škola je europski cijenjena, zar zaista nema desnog beka vrijednog pozornosti?

  Na kraju je jedan, Juranović iz Hajduka, jedini dobio pravu šansu i iskoristio je.

  - Naravno, sasvim je jasno da treneri u klubovima gledaju sebe i snagu svoje momčadi. Traži se rezultat, a ne obraća se pozornost na razvojni put mladih igrača. Možda bi ipak trebalo smanjiti broj stranaca, pa bi onda treneri bili prisiljeni mladima davati šanse. Kažem logično je da će trener u momčad staviti igrača koji je bolji. Baš je dobar primjer Juranović, koji je dobio šansu, a došao je iz malog kluba. On je svoju šansu iskoristio. Veliki broj stranaca koči naše mlade dečke. A naročito kad se radi o braničima. Zato sad nemamo igrača koji može zamijeniti Šimu Vrsaljka, zato sad imamo ogroman problem, jer nemamo pravog desnog braniča niti u U-21 selekciji - zaključio je Šarić.

  Iz drugih medija