Boris Kovacev / CROPIX
HRVATSKI BEDEM

BIVŠI VATRENI SE DOTAKLI OBRANE, ALI I VJEČNOG PITANJA 'Još od njega nismo imali iznimnu klasu na toj poziciji, ali ne treba stalno raditi problem'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. ožujak 2018. 15:39

Vidjeli smo kako je to izgledalo protiv Perua, Vatreni su inkasirali dva pogotka u svojoj mreži. A kad je tako, onda, naravno, odmah započne razgovor o obrani. No slavni hrvatski reprezentativac Dario Šimić kaže:

- Uvijek defenzivnu veznu liniju treba gledati u kontekstu cijele momčadi. Naši su reprezentativci na vrhunskoj razini. Istina, Ćorluka se trenutačno vraća nakon ozljede, ali vjerujem da će na Svjetskom prvenstvu biti naša važna karika. Ćorluka, Lovren, Vida i ostali jesu igrači na svjetskoj razini.

Šimić veli da u Rusiji ne bi trebalo biti problema u tom segmentu, ali opet ponavlja da na obrambenu liniju gleda u kontekstu kompletne momčadi i njene kompozicije.

- Ne treba odmah biti zabrinut nakon jedne prijateljske utakmice. Također, važno je apostrofirati da se igralo na drugom kontinentu, kompletna je momčad igrala dosta loše, pa je onda, logično, i obrambenoj liniji bilo teže - zaključit će bivši stoper Vatrenih.

Dario Šimić
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Dario Šimić

Zdravi i spremni

Marko Babić također je nekada bio vrlo važna karika nacionalne vrste.

- Kad bude trebalo, naši će dečki biti pravi, u to sam uvjeren. Također, mora se, svakako, uzeti u obzir da je Vedran Ćorluka dugo bio ozlijeđen. Radi se međutim o vrlo iskusnom igraču i profesionalcu koji će napraviti sve da bi u Rusiji bio u najboljem mogućem stanju - smatra Babić.

Tvrdi da se ne treba previše zamarati porazom na prijateljskoj utakmici jer su u pitanju pripreme za veliko natjecanje te da ne treba stvarati nikakvu famu.

- Samo naše dečke treba pustiti da se normalno pripreme, onda će to biti prava stvar. Bit će sve kako treba kad najviše bude trebalo, u Rusiji. Kad govorimo o defenzivnoj liniji, imamo ogroman broj kvalitetnih igrača, na svakoj poziciji imamo gotovo dva kvalitativno ista igrača; potencijalni izostanak nekog od njih neće značiti smak svijeta. Naravno, bitno je da svi budu zdravi i spremni, onda će izborniku Daliću biti mnogo lakše.

Osijek, 020311.
Marko Babic bivsi igrac NK Osijeka i spanjolske Zaragoze potpisao je ugovor s osjeckim prvoligasem na godinu i pol.Na fotografiji:Marko Babic.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix / CROPIX
Marko Babić

Babić je u nogometnoj karijeri igrao na poziciji lijevog bočnog i lijevog defenzivnog veznog. Već se duže u nas raspravlja o tome je li pozicija lijevog bočnog, zapravo, najproblematičnija. Kako on gleda na takva promišljanja?

- Pozicija lijevog boka nije ništa lošija ili bolja od ostalih pozicija, ali ta se priča stalno potencira. U redu, imamo neke igrače koji su najviša svjetska klasa, kao vjerojatno nikada dosad. Ali imamo i igrače koji svoj posao na određenim pozicijama odrađuju jako dobro. Nije dobro da se stalno radi problem od te pozicije lijevog bočnog. Jasno, objektivno gledajući, nakon Roberta Jarnija nikad nismo imali neku iznimnu klasu na toj poziciji, no oni koji su igrali nisu bili ništa manje kvalitetni, dapače, možda su bili čak i kvalitetniji od nekih na drugim pozicijama. Izbornik se treba odlučiti za jednog igrača na toj poziciji i taj igrač treba dobiti svu podršku. Sve je ostalo - marketing - zaključuje Babić.

Šifo i Ćaleta-Car

Gordon Schildenfeld, još jedan bivši hrvatski reprezentativac, veli da se pripremne prijateljske utakmice ne trebaju shvaćati kao bitne kad je riječ o Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Igralo se na drugom kontinentu, dug put, prilagodba... Sve su to elementi koje mnogi neće primijetiti, ali su važni. Nadalje, naravno da je na velikom natjecanju sve drukčije, ne mogu se prijateljski ogledi s tim uspoređivati. Htjeli su naši dečki pobjedu, logično, ali opet, znam da nisu bili sto posto u utakmici. Pazi se na moguće ozljede, pazi se malo na ovo, malo na ono... Odigrao sam mnogo takvih utakmica i znam da je to tako - kaže Šifo.

Zagreb, 100916.
Gradski stadion.
Utakmica 1. HNL izmedju klubova Dinamo i Osijek.
Na fotografiji: Gordon Schildenfeld.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Gordon Schildenfeld

Kako je vidio defenzivni red?

- Ćorluka će do Rusije biti skroz spreman, ima dosta vremena da bude maksimalan. Ima on ogromnog iskustva i znanja, ne bojim se za Čarlija. Kad počne SP, svi će naši momci biti spremni za taj najveći nogometni događaj, a izbornik će odlučiti tko će igrati. Znate, u ovom trenutku svatko ima neku svoju ideju, tvrdi da bi trebao igrati ovaj ili onaj. Ali nema tu neke velike priče; svaki je izbornik imao svojih ideja, birao igrače koji su po njegovu mišljenju bili najbolji.

Šifo nam je za kraj ipak želio reći nešto o kadru.

- Naravno, ne bih htio da se nešto krivo protumači, no moram kazati da bi, po meni, u A selekciji trebao biti Duje Ćaleta-Car. Momak je metak, igra standardno u Salzburgu, i to već nekoliko godina na najvišoj mogućoj razini. Naravno, ne sad da odmah bude u prvom sastavu, jasno je da iskusniji imaju prednost, no on bi već trebao biti tu. Velim, ne želim da ispadne da sad nekoga namećem, ali svatko ima neko svoje mišljenje, pa, eto, i ja. Ili recimo pozicija lijevog bočnog. Igram s Pranjićem i, kažem vam, odličan je. Ali, da tako kažem, pola države ga voli, pola ne voli. Kao i neke druge igrače, recimo Strinića. Pa on igra u dobrom klubu, dobar je igrač, druga je sad stvar što ga netko ne voli. Ali najvažnije je da svi momci budu spremni za Rusiju - zaključio je Schildenfeld.

Linker
19. travanj 2024 14:41