CROPIX
KAKO RAZMIŠLJA STRATEG VATRENIH

BLIŽI SE EURO, A KANDIDATA ZA IGRAČKI KADAR SVE JE VIŠE Izborniku Daliću mediji guraju svakog igrača koji zabije gol: 'Ne volim tenzije i pritisak'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. siječanj 2020. 18:37

Zlatko Dalić jest nakon Rusije dao šansu popriličnom broju igrača, no to je bila realna potreba uslijed oproštaja trojice i ozljeda niza Srebrnih iz Rusije. No kad nađe ekipu, on je se drži.

Za igrače koji su bili na Svjetskom prvenstvu uvijek ima poseban tretman, a o igračkom kadru i popisu za Euro kaže:

- Nemam pravo niti želim puno lutati. Shvaćam da neki igrač zabije gol i tako iskoči, a ga se potom gura po medijima. Sve to razumijem, ali kad bih tako dopisivao nove, trebao bih imati listu 53, a ne 23. Ne lutam, imam 25-26 igrača u fokusu, ako svi budu spremni, to je to, nema tu puno ekshibicija. Na pripreme ću možda povesti jednog ili dvojcu više, ali bio bih najsretniji kad mi nitko ne bi bio višak. Ne volim tenzije i pritisak. Ako ih 30 dođe na pripreme, pola njih nije sigurno, stvara se nervoza, mnogi su na treningu sputani. A čim je jedan tanjih živaca i ima neku sumnju, to se proširi. Meni to ne treba. Nemam 40 kandidata.

Trnava, 050919.
Slovacka, City Arena stadion.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci sutrasnje utakmice protiv Slovacke.
Na fotografiji: Zlatko Dalic, Nikola Vlasic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

No pojedine pozicije nisu dokraja fiksirane, Hrvatska nema baš za svako mjesto dvojicu igrača za rubriku “stoj i gledaj”, otuda ambicije i prije svega želje nekih koji su bili u Rusiji da taj status vrate, budu li ikako mogli, kao i nade pojedinih koji igrački rastu da će dovoljno napredovati da ih izbornik zapazi. Od četvorice “Rusa” i trojice novih pretendenata, vjerojatno je jedino Šime Vrsaljko na toj listi 25-26, međutim pred nama su četiri i pol mjeseca klupskog nogometa, to nosi šansu za dokazivanje, ali i rizik od ozljeda.

Za mnoge je ključan siječanj, hoće li potpisati za novi klub, ako da, za koji i kakav će imati status u klubu. Već će to pokazati imaju li bilo kakve izglede. Za mlađe bi velik korak bio da se približe, to bi im otvorilo šansu da u sljedećem ciklusu uđu u konkurenciju, a već od jeseni slijedi nova etapa Lige nacija. No Hrvatska ima velike ambicije i jasno je da nijedan od ovih igrača, osim Vrsaljka, ako se i probije na listu 23, ili barem u širu konkurenciju, ne bi bio drugo doli pričuvno rješenje. Zna se dobro tko su nositelji igre.

Bradarić, Rog i Mitrović i dalje u konkurenciji

U sportu se stvari znaju promijeniti, netko može popraviti formu i vratiti se u kadar A vrste, no igrači od kojih je izbornik digao ruke, a nisu bili ozlijeđeni, imaju male izglede.

Zagreb, 220317.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacijan.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Marko Rog, Andrej Kramaric, Filip Bradaric, Duje Cop, Milan Badelj.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

Neki zbog konkurencije koja ih je istisnula, a pojedini zato što nisu zadovoljili njegove zahtjeve. To se ne odnosi na Bradarića, Roga i Mitrovića, koji su i dalje u konkurenciji. S koliko šansi da vide Euro, to je već pitanje za izbornika.

Linker
18. travanj 2024 05:18