Lužniki Rusija
 REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
SPEKTAKL NA ŽDRIJEBU

BLIŽI SE PETAK U KREMLJU Legendarni Englez šef ceremonije, asistirat će mu ruska 'Mila Horvat', ali najveća zvijezda bit će nedodirljivi nogometni mag

UOČI ŽDRIJEBA ZA SP U MOSKVI Sljedeći petak sve oči bit će okrenute prema koncertnoj dvorani u Kremlju
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. studeni 2017. 15:47

Moskovska palača Kremlj u petak, 1. prosinca, ugostit će svjetsku nogometnu kremu! U koncertnoj dvorani, kapaciteta 6.000 gledatelja, u 16 sati počinje ždrijeb skupina za SP, 32 momčadi sudionice završnice SP bit će razvrstane u osam skupina sa po četiri reprezentacije u svakoj. Oči cijelog, ne samo sportskog, svijeta bit će usmjerene u petak prema Moskvi, osiguranje će biti na najvećoj mogućoj razini, a očekuje se i dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mjesto za velikane

Rusi su već dosad u pripreme za organizaciju natjecanja uložili milijarde dolara, obnovljeni su postojeći ili izgrađeni novi stadioni, na nekim sportskim zdanjima radovi još uvijek traju, ali Rusi uvjeravaju FIFA-u da će do sredine lipnja sve biti spremno za početak natjecanja.

Atraktivna koncertna dvorana palače Kremlj, izgrađena 1961. godine, u vrijeme SSSR-a bila je mjesto na kojem su se održavali kongresi Komunističke partije. Raspadom SSSR-a, dvorana je preuređena i prenamijenjena, pa su umjesto komunističkih moćnika, u Palači Kremlj gostovale svjetske glazbene zvijezde. Koncerte su na ovom mjestu održali Luciano Pavarotti, James Brown, Eric Clapton, Charles Aznavour, Whitney Houston, Elton John, Sting... A u petak će ugostiti nogometne zvijezde.

Diego iznad svih

Velika čast vođenja ceremonije izvlačenja skupina pripala je legendarnom engleskom napadaču, Garyju Linekeru (osvajač Zlatne kopačke na SP 1986. u Meksiku), koji je nakon igračke karijere zaplovio novinarskim vodama i radi kao posebni komentator BBC-a u iznimno gledanoj emisiji Match od the Day. Linekeru će asistirati ruska “Mila Horvat”, sportska novinarka Maria Komandnaja.

screenshot youtube
Gary Lineker

- Imao sam tu sreću da sam kao igrač sudjelovao na dva SP (Meksiko 1986. i Italija 1990., op. a.) i znam s koliko uzbuđenja i nestrpljivosti igrači čekaju ishod ždrijeba. Ponosan sam što ću biti dio tog spektakla - rekao je Lineker, a zamjenik glavnog tajnika FIFA-e, naš legendarni kapetan, Zvonimir Boban za FIFA-inu web stranicu kaže:

- Zadovoljni smo što je Gary prihvatio naš poziv i što će sudjelovati u tako važnom događaju. Gary je bio fantastičan igrač, prepun strasti, a svoj sadašnji posao obavlja jednako strastveno i iskazao se kao vrhunski nogometni stručnjak. Njegovi iskreni i otvoreni pogledi obogaćuju svijet nogometnog novinarstva - nahvalio je Boban Linekera.

Zvonimir Boban
Claudio Villa/Getty Images / Getty Images

Međutim, najveća zvijezda elitnog nogometnog skupa u petak u Moskvi, bit će nedodirljivi nogometni mag, Argentinac Diego Armando Maradona! Po mnogima najbolji nogometaš svijeta svih vremena bit će jedan od osmorice velikana koji će izvlačiti kuglice i krojiti raspored na SP. Uz Maradonu, kuglice će u Kremlju izvlačiti još sedam nogometnih legendi iz zemalja osvajača SP: Francuz Laurent Blanc, Brazilac Cafu, Talijan Fabio Cannavaro, Urugvajac Diego Forlan, Španjolac Carles Puyol, Rus Nikita Simonyan i Englez Gordon Banks. A najbolji strijelac SP svih vremena, bivši njemački reprezentativac Miroslav Klose (na ukupno četiri SP zabio je 16 golova!), donijet će u Moskvu trofej namijenjen svjetskom prvaku, kojeg je Njemačka osvojila na zadnjem SP u Brazilu.

Momčadi su razvrstane u četiri jakosne skupine, na osnovi redoslijeda na Fifinoj ljestvici uspješnosti. Hrvatska je smještena u drugu, zajedno sa Španjolskom, Švicarskom, Engleskom, Kolumbijom, Peruom, Meksikom i Urugvajem, ni s jednom od tih selekcija, dakle, naša vrsta neće biti u skupini na SP.

Dva debitanta

Ždrijeb će biti poludirigiran, što znači da u istoj skupini neće moći biti dvije reprezentacije s istog kontinenta. Uz, dakako, izuzetak Europe, koja može dati najviše dvije reprezentacije u istu skupinu. Podsjetimo se i svih sudionika SP, razvrstanih po jakosnim skupinama - prva: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska; treća: Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal i Iran; četvrta: Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija. Debitanti na ovom SP su Island i Panama, najviše reprezentacija dolazi iz Europe (14), po pet sudionika stiže iz Južne Amerike, Azije i Afrike, te tri iz Srednje Amerike. A najveći gubitnici kvalifikacija za SP svakako su Italija, Nizozemska, Čile, Slovačka, Sjeverna Irska i SAD...

Linker
24. travanj 2024 08:30