Matej Mitrović
 Joosep Martinson / Getty Images
'SKUPINA TEŽA OD DRUGIH'

BRANIČ BEŠIKTAŠA I HRVATSKE REPREZENTACIJE NEMA STRAHA 'Ma svaka čast Argentini i Messiju, ali mi se nadamo da ćemo im pokvariti planove'

MATEJ MITROVIĆ Branič Bešikaša i hrvatske reprezentacije o ishodu ždrijeba i izgledima Vatrenih u Rusiji 2018. godine
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. prosinac 2017. 19:23

Lijep je izazov Diego Armando Maradona priredio hrvatskim braničima kada je iz bubnja na ždrijebu Svjetskog prvenstva izvukao kuglicu u kojoj je bilo skriveno ime Hrvatske i spojio ga sa svojom Argentinom.

Messi, Agüero, Icardi, Di Maria, Dybala, možda i Higuain… Reklo bi se, loše im se piše, ali Vatreni su već pokazali da znaju protiv takvih. Bio je to studeni 2014. godine, na Boleyn Groundu u Londonu Niko Kovač je na noge Messiju i Mascheranu odveo na neki način drugu momčad sačuvavši glavne adute za kvalifikacijski sraz s Italijom nekoliko dana kasnije. Ispraćeni su u London kao ovce za šišanje, a vratili su se prepuni pozitivnih komentara na račun igre Hrvatske.

Skupina teža od drugih

Jer, Agüero je prvi gol zabio rukom, Messi drugi iz jedanaesterca, a Gaučosi su dugo bili u rezultatskom minusu. Messija, Agüera i Di Mariju tada su odlično motrili Vrsaljko, Leovac, Lešković i Jedvaj, obilan doprinos dali su i neki drugi igrači, a sraz s Argentinom pamti i Matej Mitrović čiji se debi u nacionalnom dresu može staviti pod naslov “deset minuta protiv Messija“. Dres s te utakmice podsjetnik je na prvi nastup među Vatrenima, a od onda se štošta promijenilo u njegovoj karijeri. Od transfera iz Rijeke u Bešiktaš do statusa reprezentativca i nekih važnih rola među kockastima, na kraju i itekako valjanog kandidata za Svjetsko prvenstvo.

- Taman sam stigao s treninga kada su se izvlačile reprezentacije iz druge jakosne skupine i već nas je Maradona spojio sa svojima … Je li moglo bolje? Uvijek može i bolje i lošije, iskreno mislim da skupina je malo teža od nekih drugih, ali Svjetsko prvenstvo je to, puno je reprezentacija tu negdje po kvaliteti. Nismo se usrećili s Argentinom, što ću uopće govoriti da su favoriti ne samo skupine nego i cijelog prvenstva, ali odigrat ćemo tih 90 minuta pa ćemo vidjeti gdje smo i što smo. Ja jednu utakmicu protiv Argentine već dobro pamtim, kamo sreće da i ova ostane posebna - kaže Matej Mitrović.

Ta koju pamtite je debi za reprezentaciju, kada je druga momčad Hrvatske dosta namučila Argentinu s Messijem, Agüerom, Di Mariom, Mascheranom…

- Bila je to prijateljska utakmica, ali Argentina je bila gotovo s najjačim sastavom. Na kraju smo izgubili, ali i svi mi dobili jedno veliko iskustvo, vidjeli smo da se može i protiv takvih igrati.

Zabio je tada Anas Sharbini, možda bi ga izbornik mogao pozvati?

- Ha-ha… Ako pogleda kako je igrao tu utakmicu stvarno bi mogao… Šalu na stranu, riječ je o impresivnoj momčadi, reprezentaciji koja u svojim redovima ima jednog od najboljih nogometaša svih vremena, klasu koja može iskoristiti sekundu tvoje nepažnje.

Rekli bismo ne samo Messi, nego i Agüero, Icardi, Di Maria, Dybala, da ne spominjemo da su Teveza već zaboravili, da Higuainu visi nastup na SP-u…

- Bit će stvarno veliki izazov za Hrvatsku, ne samo za braniče. Danas utakmice pobjeđuje cijela momčad. Ali ne bih se još zamarao time, daleko je još Svjetsko prvenstvo, treba se najprije izboriti za mjesto na izbornikovu popisu, pa onda razmišljati o Nigeriji, Argentini… Ali ako inzistirate, da nadam se da ću biti dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, pa tko ne bi volio igrati na takvom natjecanju, protiv najboljih momčadi i igrača svijeta.

Argentini je Rusija možda i zadnja prilika da s Messijem u glavnoj ulozi uzme naslov prvaka. Prilika je to generacije, bit će sigurno motivirani nakon poraza u finalu 2014. da pokušaju otići do kraja.

- Ma svaka čast Argentini i Messiju, ali mi se nadamo da ćemo im pokvariti planove, da ćemo u Rusiji napraviti veliki rezultat. Messi se možda oprašta, imat će veliki motiv, ali što tek reći za Hrvatsku. Vjerujem da ćemo daleko dogurati, ako budemo igrali kao neke od zadnjih utakmica tome se svakako možemo nadati. I na Euru smo dobro igrali, ali falilo je malo sreće protiv Portugala… Možda nam se sada vrati, siguran sam da će izbornik znati što treba napraviti, kako najbolje pripremiti momčad i da ćemo u Rusiji biti pravi.

Argentina je nekako najviše u fokusu, ali utakmice u kojima će Hrvatska loviti drugi krug su Nigerija i Island.

Dan Mullan/Getty Images
Getty Images

- Pročitao sam da je Nigerija najmlađa reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Nepoznanica su, ali znamo da puno toga baziraju na fiziku, da su sigurno brzi i okretni, sigurno i kvalitetni kada su izborili Rusiju, ali uopće ne sumnjam da imamo kvalitetu za riješiti takvu utakmicu u našu korist.

A Island? Možda je Svjetsko prvenstvo prilika za uzvratiti im za onaj poraz u lipnju.

- O njima već sve znamo, igrali smo s njima u skupini, sigurno nećemo više raditi iste pogreške koje su nas znale koštati. Ne trebamo se bojati nikoga i siguran sam da možemo napraviti pravi rezultat.

Nevoljko u prvom licu govorite o Svjetskom prvenstvu, tišti li vas malo slaba minutaža u Bešiktašu, strahujete li da bi vas mogla koštati mjesta u reprezentaciji?

- Normalno je da bih volio više igrati, jasno mi je da ako ne igram da se teže nametnuti izborniku. Treniram maksimalno, naravno nije kao utakmica, ali uvijek sam spreman pa što se mene tiče nema problema. Tošić i Pepe su prvi stoperi, nekada u obrani igra i Medel, kada nema nekoga od njih ja uskačem. Zadnjih tjedana se nešto minuta i skupilo, odigrao sam dvije cijele utakmice u prvenstvu i Kupu, nadam se da će biti još i bolje. Što ću, šutim, radim i čekam ovakve prilike da ih iskoristim. Ali cijela momčad stvarno dobro igra, a ja učim, upijam iskustvo.

Bešiktaš dobro gura ove sezone, u Ligi prvaka ste prošli skupinu i kolo prije kraja čak osigurali prvo mjesto, sada u velikom derbiju pobijedili Tudorov Galatasaray, na četiri boda ste zaostatka za prvim mjestom.

- Tudor je stvarno dobro krenuo u sezonu, posložio momčad, ali nastradali su protiv Bašakšehira izgubili i od Trabzonspora, sada i od nas… Odigrali smo stvarno odličnu utakmicu, kada se otvorilo u drugom poluvremenu mogli smo zabiti i još poneki osam ova tri pogotka. Oni su se raspali, nas je počela nositi publika i priča je bila gotova.

Što kaže Tudor?

- Samo smo se pozdravili. Prošle sezone je došao u klub, trebalo mu je vremena da počne stvarati nešto i sada dobro gura, drugi su iza Bašakšehira, ali gužva je na vrhu. I mi imamo dobru poziciju, na četiri boda smo od prvog mjesta i vjerujem da do kraja možemo obraniti titulu. Malo smo kiksali protiv nekih slabijih suparnika, ali nekako smo svi bili fokusirani na Ligu prvaka. Sada je krenuo u kup pa ima tih utakmica na sve strane, ali i dobro da je tako, znači da smo “živi” svugdje, da će biti prilike za skupiti minutažu, daj Bože i otići na Svjetsko prvenstvo - zaključio je Matej Mitrović.

Linker
25. travanj 2024 11:12