REUTERS/Umit Bektas / REUTERS
JAVIO SE BIVŠI IZBORNIK

ČAČIĆ OČARAN VATRENIMA I VJERUJE U NOVE USPJEHE 'Sjećate se što sam pričao prije tri godine? Mnogima je to bilo smiješno, govorili su 'kaj ovaj priča'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. srpanj 2018. 17:09

U Rusiji su Vatreni ušli u povijest. Nakon 20 godina uspjeli su nadmašiti fantastičan uspjeh generacije koju je vodio Miroslav Ćiro Blažević. Pitamo se je li moguće da hrvatski reprezentativni nogomet na sljedećim velikim natjecanjima ponovi takvo nešto, opet ispiše povijest? Je li realno da mu se opet dogodi takav rezultat?

- Sjećate li se godine 2015.? Tada sam kazao da će ova generacija izaći iz sjene generacije ‘98. Mnogima je bilo smiješno, govorili su “kaj ovaj priča...” Jer, držalo se da je ta generacija nedodirljiva. Vidite što se se dogodilo? Naravno, trebale su se neke stvari poklopiti, prije svega kohezija, svi su disali kao jedan. Tako je bilo 1998. godine, a tako je bilo, hvala Bogu, i u Rusiji - kaže nam bivši izbornik Ante Čačić.

Zagreb, 030917.
Stadion Maksimir.
Europska kvalifikacijska utakmica, nastavak prekinutog susreta reprezentacije Hrvatske i Kosova za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: Domagoj Vida, Ante Cacic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nepresušan izvor

Priča nam da je, naravno, na takvim velikim natjecanjima potrebno imati neke stvari koje ti idu na ruku, recimo, da te malo pomazi ždrijeb...

- Činjenica jest da je Hrvatska nepresušan izvor talenata, da niču, praktički, svakodnevno. Ako smo 1998. godine mislili da nam se takvo nešto nikad neće ponoviti, to polufinale, sad se dogodilo - finale. Mi već jesmo u kontinuitetu. Mi smo na Europskom prvenstvu u Francuskoj ispali od prvaka Europe, a sad smo u finalu izgubili od Francuske, novog prvaka svijeta. Apsolutni sam optimist kad se radi o budućnosti našeg reprezentativnog nogometa. Jedina proizvodnja koja u Hrvatskoj nije prestala je proizvodnja u sportu! Nogomet je, naravno, najpopularnija igra, pa izaziva pravu euforiju, ali hrvatski sport stalno isporučuje talente.

Govori nam Čačić da ima mnogo kvalitetnih igrača koji dolaze.

- Ovaj fantastični uspjeh svakako nije bio izoliran slučaj. Pa kad odemo dalje u prošlost, mi smo imali sjajnu reprezentaciju koju je vodio Slaven Bilić na Euru 2008. godine, kad nismo imali sreće, a onaj pogodak u zadnjim sekundama zaustavio nas je na putu za polufinale. Pa onda ovo što sam već kazao, Euro u Francuskoj i, eto, sad ova kruna na sve to. Dakle, mi smo deset godina uvijek u vrhu. Naš je roster uvijek pun kvalitetnih nogometaša, nema tu nikakve dvojbe, mi smo godinama u kontinuitetu uspješni. Isto će tako biti i budućnosti.

Kaže Čačić da je jako važno da se igračima u mlađim kategorijama omogući da se adekvatno razvijaju.

- Nije slučajno da je najveći broj reprezentativaca koji su drugi na svijetu prošao kroz Dinamovu školu, koja ima najbolje uvjete. Dinamo je stvorio uvjete za njihov razvoj da bi mogli svoj talent iskazati do kraja. Nadalje, ovaj uspjeh potvrda je hrvatske struke, koja je bila podcjenjivana. Konačno, ne može se zanemariti ni Hrvatski nogometni savez. Svi su ti igrači prošli kroz stručno-selektivne procese od U-15 do A reprezentacije.

Linker
18. travanj 2024 17:04