REUTERS/David Klein
PLES KUGLICA U DUBLINU

ČEKAMO ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA ZA EURO 2020.! TREBA IZBJEĆI NIJEMCE I DRUŠTVO IZ BIVŠE DRŽAVE Evo idealnog scenarija, ali i onog kojeg nitko ne želi!

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020. U nedjelju u Dublinu bit će izvučene kvalifikacijske skupine, a član stručnog stožera Vatrenih Ognjen Vukojević otkrio je svoje želje
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. prosinac 2018. 16:15

Zlatko Dalić, Damir Vrbanović, Ivančica Sudac, Iva Olivari i Tomislav Pacak kvintet je HNS-a koji će u nedjelju nazočiti ždrijebu u Dublinu (početak u podne). Hrvatska iz prve jakosne skupine čeka rivale protiv kojih mora potvrditi klasu svjetskog doprvaka i izboriti Euro. Vatreni za 2020. imaju daleko veće ambicije od samog sudjelovanja, no iskustvo uči da u većini slučajeva kvalifikacije nisu bile samo formalnost.

Neka dođe Ukrajina

Ognjen Vukojević također iščekuje imena na stolu. Dalić, pomoćnici Ivica Olić i Dražen Ladić te snimatelji Ognjen Vukojević i Nikola Jerkan tada će rasporediti skautske zadatke. Kamo će Vukojević, a na koje adrese Jerkan?

- Vrhunska stvar je što smo prvi nositelji, ako izbjegnemo u drugoj skupini dvije-tri ekipe, pritom mislim na Njemačku i Dansku i dobijemo što manje reprezentacija iz bivše Jugoslavije, to bi bilo sve što želim. Kad se radi o momčadima iz negdašnje Jugoslavije ne navodim ih kao suparnike koje ne bih htio zbog njihove kvalitete, nego uvijek su u tim susretima visoke tenzije, posebno teška gostovanja. Nama kao momčadi koja ima kvalitetu draže je da što više odlučuje nogometno umijeće na terenu, a što manje psihologija - kaže Vukojević, dodajući:

- Nemam ništa protiv da dobijemo i Švedsku ili Rusiju iz drugog pota. Ne bi smjelo biti nikakvih problema.

Roscino, Rusija, 130618.
Stadion Roscino arena.
Svjetsko nogometno prvenstvo FIFA World cup 2018.
Hrvatski nogometna reprezentacija odradila je trening na stadionu Roscino arena.
Na fotografiji: Zlatko Dalic i Ognjen Vukojevic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Pogotovo bi mu drago bilo da igramo s Ukrajinom.

- Naravno. Zašto ne? Možemo je dobiti, a usto Ukrajina nam je sretna. Eto, još 1998. došli smo na Svjetsko prvenstvo preko njih i osvojili brončanu medalju. Sad smo se kroz Ukrajine probili u Rusiju i završili sa srebrom, pa možda bismo, ako i ovom prilikom dobijemo Ukrajinu, osvojili zlato na Europskom prvenstvu - opisuje Vukojević Ukrajince kao hrvatsku hamajliju. Iako su jednom i on i bili bolji, za SP 2010. godine. No, iznimke nisu pravilo,

Vukojević ne bi morao puno skautirati, ima ih u malom prstu. Kojekakve igrice, nezaobilazne u ogledima s reprezentacijama država koje su bile u Jugoslaviji, razlog su zašto će često hrvatski izbornici ili treneri uoči izvlačenja skupina kazati - samo ne njih. Kao što će rivali nerijetko reći - dajte nam Hrvatsku! Jer za BiH, Sloveniju ili Srbiju Vatreni su lovina, mogu se proslaviti, a ništa izgubiti. Međutim, to ne znači nekakav strah pred tim protivnicima.

- Ima i u trećem potu dobrih momčadi, nitko nije za podcijeniti, ali nisu trenutačno razina Hrvatske. No, bolje je igrati s Turskom ili Irskom nego BiH i Srbijom, upravo iz navedenog razloga - konstatirao je Vukojević.

Već imamo plan

Po pet će skupina imati pet, odnosno šest sudionika, zna se da će sa pet biti one u kojima su četiri najbolja u Ligi nacija Nizozemska, Portugal, Švicarska i Engleska, traži se još jedna. Što bi više volio?

- Svejedno. Možda, zbog psihologije, da nas bude šest. Toj ekipi koja dođe iz najslabijeg šešira uvijek se zabije dosta golova, ima se dvije utakmice više, to pomaže samopouzdanju, a izbornik je u prilici pružiti šansu pokojem mlađem igraču ili isprobati neku drugu varijantu. Iako, ta činjenica ne igra neku veliku ulogu.

Vukojević je kao igrač nanizao nekoliko kvalifikacija, često su u njima bile oscilacije, padovi, spašavanja u zadnji čas. Može li Hrvatska ovaj ciklus odigrati na visokoj razini od početka do kraja? I glatko proći.

- Možemo. Ova reprezentacija je prošla sve i svašta, sazrela je, a dobro je što se igra u kratkom periodu, u osam mjeseci. Od ožujka do studenoga. Nema prostora za velike priče, to je kratko razdoblje, koncentracija može biti na visokoj razini, ne bi trebalo biti problema. To će biti najbrže kvalifikacije u povijesti.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: ekipa Hrvatske reprezentacije.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Liga nacija je bila amortizacija da se svi skupa otrijezne od Rusije.

- Upravo tako. Prošli smo taj period gotovo bezbolno. Dobro nam je došla Liga nacija, prebrodili smo sve repove Svjetskog prvenstva, umor, zasićenje… Napravila se dodatna selekcija, vidjelo se neke druge igrače, sa šireg popisa, dobili smo dva fantastična mlada asa, Brekala i Vlašića. Taj prijelazni korak je bio odličan, igrali smo jake utakmice, nisu bile prijateljske kao nekad, ipak je postojala natjecateljska draž. U punom tempu, s jasnom slikom, i izbornik i stožer, ulazimo spremni u kvalifikacije. Poučeni ranijim iskustvom bit ćemo maksimalno koncentrirani od starta.

Jedino prvog suparnika u ožujku neće moći gledati uživo. Dotad nema utakmica.

- Imamo već plan i program. Napravit ćemo sastanak, podijeliti zadatke. Tog prvog ćemo popratiti na videu, njegovih zadnjih šest utakmica - konstatirao je Vukojević.

Linker
25. travanj 2024 00:00