REUTERS/Bernadett Szabo
GUBE KREDITE

ČETVORICI SENATORA VATRENIH POLJULJAN JE STATUS, DALIĆ JE NA MUKAMA Pogledajte kako bi izgledao sastav Hrvatske da je danas okršaj protiv Walesa

DALIĆ NA MUKAMA Izbornik jasno vidi koji svjetski doprvaci još samo ‘tinjaju’, ali teško je senatorima reći ‘nećeš igrati jer nisi u formi’
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2019. 15:08

Jedan iskusni nogometni trener kaže da zna kako će ga igrači najbolje razumjeti. Kad posumnja u njihov pristup, sve im objasni u jednoj rečenici:

“Nogomet je kao seks, to što si nekad prašio kod žene ti ništa ne vrijedi ako ne možeš danas.”

Trenerima nerijetko nije lako centrirati misli uzletjelim zvijezdama - pogotovo onima koji se sa slavom teško nose i dobro ih uzme - i motivirati ih da svaku utakmicu prihvate s dovoljnim angažmanom.

No Zlatko Dalić morat će upravo to napraviti do lipnja i nove akcije Vatrenih. S podosta njih raščistiti stvari u četiri oka. Pogotovo što igrači i nemaju previše izbora jer kako će reći isti stručnjak:

Rebićevo opravdanje

“Kad ti žena kaže da nisi bio dobar, ne smiješ se previše ljutiti želiš li novu šansu.”

Kako bi izgledao sastav Vatrenih da je danas Wales

Livaković; Bradarić (Sosa), Benković, Lovren, Jedvaj; Vlašič, Rakitić, Modrić; Brekalo, Kramarić, Rebić

SN

Te životne pouke iz riznice su misli Mile Petkovića, a Dalićevi glavni “manekeni” priče o neplaniranom posrtaju u Budimpešti zovu se Domagoj Vida, Lovre Kalinić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, pa i Ante Rebić. I dok je Rebić igrač po izbornikovu guštu, a zbog pauze uslijed ozljede koljena ima i opravdanje za nastup u kojem nije bilo energije za “upaliti žarulju”, kamoli “osvijetliti cijeli stadion”, kako bi se metaforički mogla ocrtati razlika između njegova nastupa na Groupama Areni i Svjetskom prvenstvu, a iza golmana je bilo mjesec dana bez igre, upravo su Vida, Brozović i Perišić, uz bardove Modrića i Rakitića te Lovrena i Kramarića trebali biti prirodni “noseći zidovi” srebrne Hrvatske.

Od njih se očekuje da primjerom, angažmanom i klasom podrže mlađe koji tek ulaze u nacionalnu vrstu, budu im uzor i sigurnost da im prilagodba i nametanje prođu što bezbolnije. No Vida, Brozović i Perišić, iako je pod povećalo kritičara pretežno stavljen samo posljednji, bili su površni i loši.

Vidina naslovnica

Kad su Vida i Lovren potpuno posvećeni i koncentrirani kao na Mundijalu, djelovalo je jako dobro. Pomogla im je i prisutnost Vedrana Ćorluke kroz pokoji savjet i konkurenciju kraj koje nema opuštanja, no ako glavom nisu na utakmici, to izgleda kao Vidine igre u Zagrebu i Budimpeštu. I dok je Lovren kvalitetno odradio svoje, stoper Bešiktaša, čiji problemi dijelom izviru iz tog kluba gdje im mjesecima kasne plaće i ne trenira se na osobitoj razini, priredio nam je dvije šokantne utakmice.

Budimpesta, 240319.
Grupama Arena.
Kvalifikacijska utakmica za Euro 2020 zavrsila je pobjedom Madjarske i gubitkom Hrvatske.
Na fotografiji: tuga hrvatskih igraca, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Ivan Perisic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Jedan mađarski novinar prije dvoboja grohotom se nasmijao kad smo mu, želeći biti pristojni, kazali da je Szalai dobar napadač. Na kraju su ga slavili, točnije naš igrač ga je proslavio. U prvom redu on. Taj gol za 1:1, kad mu je umaknuo iza leđa, naslovnica je Vidine igre.

Marcelo Brozović jedva je primijećen da je bio na utakmici. Na terenu je djelovao kao kakav rutiner gotovan, koji je “platio termin” pa mora igrati iako mu se taj dan uopće ne hakla. O Perišićevoj slabijoj sezone od rejtinga koji uživa dosta se pisalo. Izgleda da je jedini recept - pod hitno napustiti Inter.

Mora biti opasnosti

Anti Rebiću već je Dalić opalio packe. No, dok na njega i dalje računa gotovo s nepomućenom vjerom, izbornik traži zamjene za Vidu, Kalinića, Brozovića i Perišića. Na njima je da ga igrama u klubu razuvjere do lipnja da za to nema potrebe.

Hrvatskoj treba jača konkurencija. Josip Brekalo kuca na vrata pozicije u napadu i tu Dalić zna s kime može povući potez. Otkako je Milan Badelj “zalijepljen” za klupu Lazija, Brozović je, čini se, pomislio da nema opasnosti. Ali mora je biti. I Rakitić može na zadnjeg veznog, a Hrvatska ima i Filipa Bradarića i u mladoj vrsti Ivana Šunjića. Zašto netko od njih ne bi konačno dobio šansu? Bradarić ima i iskustvo i sezonu u Serie A iza sebe i dugo čeka pravu priliku. Na golu je jasno: Dominik Livaković alternativa je Lovri Kaliniću, ako on i dalje ne bude branio u Aston Villi.

Zagreb, 070319.
Stadion Maksimir.
Dinamo -  Benfica, utakmica 1/8 finala UEFA Europa Liga.
Na fotografiji: Dominik Livakovic
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Na stoperu Dalić gleda prema Benkoviću i Pongračiću, čeka se da se vrati Mitrović, a Jedvaj se najbolje osjeća na tom mjestu. Nije lako zaslužnom senatoru reći: “Nećeš igrati jer nisi u formi.” Srećom što Dalić ima vremena sa svakim još dobro popričati.

Škakljivi lipanj

Idealno bi bilo da svi najbolji budu u top izdanju, tada se za rezultat protiv Walesa ne bismo bojali, iako je baš taj lipanj po pitanju svježine i spreme najškakljiviji. Primjer profesionalizma ne moraju tražiti daleko, dovoljno je da se ugledaju u Luku Modrića. Najgore će biti da isti igrači ponove predstavu iz Budimpešte. To je izbornikov izazov, posložiti ekipu najbolje što je moguće.

Poziciju desnog beka ovaj put nismo dotaknuli. Šime Vrsaljko je aut još jako dugo, a sigurnog rješenja nema. Ionako bismo mogli samo nagađati tko će je igrati...

Četvorka koja si je ugrozila mjesto startera

IVAN PERIŠIĆ

Loše utakmice na startu kvalifikacija podsjetile su na neka njegova ranija slabija izdanja. Kako nije sjajan ni u klubu, to mu nije najbolja sezona. Ili će se vratiti u pravu formu ili ne, blizu je da izbornik posegne za drugim rješenjem, a po svemu bi to bio Josip Brekalo, koji je već tu, na pragu prvih 11.

DOMAGOJ VIDA

On treba Vatrenima jer na stoperu izbor nije uvjerljiv, ali Dalić traži nove opcije jer mora. Vidina igra na to ga prisiljava. Svatko će reći da se radi o igraču kojeg svi vole u reprezentaciji, no na kraju je bitno što će se vidjeti na terenu, a Domagoj se ozbiljno muči i radi neobične pogreške.

LOVRE KALINIĆ

Nakon Mađarske povećane su šanse da na gol stane Livaković, međutim to će se tek vidjeti u finišu sezone. Ako Lovre vrati poziciju u klubu i počne dobro braniti, moguće je da zadrži “jedinicu”. No, ukoliko se nastavi da na golu Aston Ville stoji Steer, u tom slučaju će Dalić zacijelo mijenjati čuvara mreže.

MARCELO BROZOVIĆ

Vezni red Modrić - Brozović - Rakitić toliko dobro zvuči da čovjek ne bi ništa bolje trebao ni poželjeti. No, kad se ne igra dobro, kad “šepa”, i njima je važan angažman. Brozović, nastavi li s takvim igrama, jednog dana će doživjeti da sjedi na klupi. I šansu dobije netko drugi.

Linker
18. travanj 2024 08:29