REUTERS
S KIM KRENUTI PROTIV ŠPANJOLSKE?

CIJELA HRVATSKA SE PITA: TKO BI SADA MOGAO ZAMIJENITI MARIJA MANDŽUKIĆA? Livaja kao da je kopirao Super Marija, Santini nije dobio pravu loptu...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. rujan 2018. 12:49

Zlatko Dalić je u Faru pokušao saznati tko bi mogao zamijeniti Marija Mandžukića, našeg sjajnog majstora koji se oprostio od Vatrenih. Točnije, kompletna hrvatska nogometna javnost se pitala, tko je taj tko će se nametnuti kao nasljednik Super Marija.

Znamo kako je važno imati dobrog napadača, pravu špicu koja zabija, koja nosi energiju. Zamijeniti Mandžukića nije lako, Mandžo je bio jedan od temelja funkcioniranja reprezentativnog sustava. Uvijek je nadopunjavao suigrače, omogućavao provedbu trenerovih ideja. Nikad nije napustio teren da nije dao sve od sebe i ostavio srce na terenu. On je trud i zalaganje na terenu pretočio u prevagu, dimenziju više.

U fokusu su bila dvojica, Marko Livaja i Ivan Santini. Livaja je dobio priliku od početka utakmice, tko zna, možda će Santini biti dio udarne momčadi u prvoj utakmici Lige nacija protiv Španjolske? No bilo kako bilo, Livaja je bio jedan od zaslužnika za prvi pogodak Hrvatske. Kao da je kopirao Super Marija, odigrao je 'mandžo presing', oduzeo loptu Nevesu i ti je sve krenulo da bi se završilo u mreži Rui Patricija.

Trudio se Marko iz petnih žila, trčao je mnogo. Ipak, nije imao previše lopti, nije mogao pokazati svoje golgeterske sposobnosti, nije jednostavno bila takva utakmica. Malo su Vatreni prijetili, ritam nije bio onakav kakav je bio u Rusiji, Portigalci su više stiskali, pa hrvatski napad baš i nije bio u mogućnosti odigrati nešto za pamćenje.

Ivan Santini, sjajni strijelac Anderlechta bio je u još goroj situaciji od Livaje. Prvo, dobio je nešto manje minuta od Marka, jer nije ušao u igri odmah početkom drugog poluvremena, a bio je na terenu u vremenu kad se igra u prijateljskim utakmicama obično razvodnjava.

Sportske novosti

Jasno jest zašto, u drugim dionicama prijateljskih utakmica treneri mijenjaju, napravili su to i Dalić i Santos, zamijenili su onoliko koliko im dopuštaju pravila, tako da je drugih 45 minuta bilo podosta siromašnije od prvih. Nije to bilo razdoblje za napadača, nije to bilo vrijeme za Santinija. Vatreni su taj dio više proveli na svojoj polovici, Santini također poput Livaje u prvom dijelu nije imao lopti s kojima bi mogao pokazati što zna. Ivan je protiv Portugala imao manje mogučnosti za pokazivanje svog golgeterskog talenta.

Tako da protiv Portugala nismo uspjeli pronaći nasljednika Marija Mandžukića, jer niti Livaja niti Santini nisu praktički bili u situacijama koje su koliko-toliko pokazatelji njihovih stvarnih vrijedosti. Rezultat tog dvoboja nakon Fara jest; 0:0! Ali su trud i želja obojice bili za - 5!

Vidjet ćemo tko će povesti u sudaru s Furijom...

Linker
24. travanj 2024 07:59