CROPIX/arhiva
'AUTORITET TI DAJE KREDIBILITET'

ĆIRO POJASNIO SITUACIJU U VATRENIMA 'Mi smo imali atmosferu gdje su igrači ginuli jedan za drugoga, a Čačić to ne može napraviti jer nije autoritet!'

ĆIRO POJASNIO SITUACIJU U VATRENIMA 'Mi smo imali atmosferu u kojoj su igrači ginuli jedan za drugoga, a Čačić to ne može napraviti jer nije autoritet!' Što je napravio da može voditi te elitne igrače? Ne može on kazati: 'Stani mirno kad sa mnom razgovaraš!'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. listopad 2017. 09:54

Sad je, dakle, gusto... Cijela hrvatska priča o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji stala je u ove dvije posljednje utakmice. Iako ima “bezbroj” kombinacija (729), ono što Hrvatsku sigurno vodi na SP su dvije pobjede. Izbornik Ante Čačić pred odlučne okršaje djeluje - odlučno! Miran je poput sfinge, kad ga gledate imate osjećaj da ništa ne može krenuti stranputicom.

Ipak, treba svoj stav prenijeti na igrače, oni moraju biti maksimalno motivirani, oni moraju shvatiti o čemu se tu radi. Vratiti onaj naboj o kojem se često lamentiralo posljednjih mjeseci. Kad se radi o motivaciji, jedan čovjek je uvijek bio “doktor svemira”. Miroslav Ćiro Blažević bi natjerao kamen da zabija golove, da istrči kilometražu, da “pojede” suparnika.

Optimizam veseli

Porazgovarali smo uoči Finske i Ukrajine s Ćirom, on je uvijek zanimljiv sugovornik u takvim trenucima kad je “biti il ne biti”.

- Kako doživljavam ove dvije utakmice koje odlučuju o SP-u? Sine, to nije važno. Važno je da pobijedimo Finsku, a onda ako Bog da i u Ukrajinu. Onda će sve ovo o čemu se govorilo i pisalo biti samo povijest, o tome se više neće lamentirati. Ali, neće to biti tako lako... Iako vidim da je Čačić kategoričan i tvrdi da ćemo pobijediti u obje utakmice. To me jako, jako veseli - u uvodu kaže Blažević.’

Kako vidi trenutačnu atmosferu oko reprezentacije, pamtimo mnogo bolja vremena kad se nije pričalo o tzv. naboju, riječi koja je, eto, silom prilika postala najvažnija kad se radi o utakmicama nacionalne vrste?

Jednostavno su morali

- Što je vama, kako mene možete pitati o atmosferi? Kad će biti onakva kakvu sam ja napravio? Nikad! Pa niti tada... Nego, jeste li se vi zapitali zašto je loša atmosfera? Svi samo o tome pričate, a ne nudite prave odgovore? Pa kako će k vragu biti dobre atmosfere nakon svih ovih poraza u posljednje vrijeme, kako će biti dobre atmosfere kad je i ona pobjeda nad Kosovom izborena na pravdi Boga, jedva. O čemu vi to? Atmosferu dižu dobre predstave, diže je pobjednički rezultat. Neće Čačić dignuti atmosferu zato što je prijatelj s Mamićem. Ništa nije napravljeno za dobru atmosferu, čujete li me, baš ništa!

Priča Ćiro dalje, pitanje o atmosferi dalo mu je očito mnogo verbalnog materijala.

- Dugo pratite nogomet, znate sve što se događalo u prošlosti. Recite mi koji se reprezentativac u moje vrijeme usudio ne staviti na raspolaganje novinarima? To je bio zakon! Kad je novinar tražio intervju, dobio ga je, od bilo koga. Točno, nisu uvijek bili reprezentativci raspoloženi, ali su - morali! Rekao sam im; “Da ste se pojavili na razgovoru s novinarima, neću čuti ništa drugo.” Svi ovi koji su sad u HNS-u, svi ovi oko reprezentacije sve su učinili da ostanu sami. Mislili su da su dovoljno pametni da se udalje od javnosti, a zapravo su budale!

Dakle, tako je kako je. A što bi sada Ante Čačić po pitanju atmosfere trebao napraviti da se stvari poboljšaju? Kako biste ga vi, majstor motivacije, savjetovali?

- Ma ne može! Ne može se ništa na tom planu. Zašto? Zato što nema kredibilitet. Druga je stvar kad igrače želi pokrenuti netko s autoritetom. Autoritet ti daje kredibilitet. Što je napravio da može voditi te elitne igrače? Ne može on kazati kao što sam ja mogao: “Stani mirno kad sa mnom razgovaraš!” Mi smo svojevremeno imali obiteljsku atmosferu u kojoj su igrači ginuli jedan za drugoga. To je umijeće. Nažalost, Čačić to ne može napraviti, jer nema takav utjecaj.

Ipak, Čačić ima i dosta neugodnu situaciju, reprezentacija je jako hendikepirana izostancima velikog broja igrača. Nije da je situacija baš normalna?

- Da? Pa Čačić je najbolje vodio reprezentaciju kad nije bilo nikoga od njih! Pa Meksikance je dobio kad nije imao nikoga. Tko je ikada mogao pomisliti da će s onom reprezentacijom dobiti taj Meksiko? Konačno, vrlo je nezgodno o izostancima pričati jednom treneru kao što sam ja. Ne želim dezavuirati ove igrače koji će ih zamijeniti. Svi koji stalno lamentiraju o izostancima dezavuiraju te igrače koji nas trebaju odvesti u Rusiju.

Ogromna prilika

Onda je malo zastao, pa nastavio...

- Svi ovi koji su sad u rosteru reprezentacije kadri su odraditi taj posao i odvesti nas u Rusiju! Sad imaju ogromnu priliku da se potpuno afirmiraju i daju potvrdu svom izborniku da se na njih može računati. Često smo imali takvih situacija, pa se pokazalo da ti igrači, koji nisu uvijek bili u prvom planu, odradili posao na najbolji način, pokazali su da su na visini zadatka. Samo, Čačić mora dobro odabrati!

Na kraju smo “trenera svih trenera” pitali kakva mu je konačna prognoza kad se radi o ove dvije odlučne utakmice?

- Ma bez obzira na sve ovo što sam vam kazao, pobijedit ćemo obje utakmice i idemo u Rusiju! To je moja konačna prognoza.

Linker
24. travanj 2024 11:00