Reuters, sn ilustracija
'MIRNO SPAVAJTE, IDEMO NA EURO'

ĆIRO RIJEŠIO DILEMU KOJA JE PODIJELILA HRVATSKU I DAO MUDRU USPOREDBU IZ POVIJESNE 1998': 'Situacija s Ladićem je bila potpuno drugačija...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. ožujak 2019. 23:18

Mislili smo da nećemo to trebati spominjati, međutim poraz u Budimpešti sam je prizvao tu priču. Dakle, prije 20 godina, nakon svjetske bronce, uslijedile su teške kvalifikacije, u kojima na kraju Hrvatska nije izborila nastup na Euru 2000. Pa nakon Eura 2008., na kojemu smo prvi put poslije bronce prošli skupinu i bili blizu polufinala, ponovno teške kvalifikacije. I neuspjeh, nismo otišli na SP 2010.

Moglo je i drukčije

Sad, poslije posrtaja s Mađarima, pitamo se, pa neće se valjda ta “crna kob” nastaviti i ovaj put nakon 10 godina?

- Nemojte brinuti, ja sam jako spokojan. I nakon poraza u Budimpešti, siguran sam da nam je perspektiva blistava - u svom je stilu poručio Ćiro Blažević.

Upravo je on bio u toj situaciji nakon 1998. Trebalo je napraviti smjenu generacija, naravno, nije to uvijek lako. Premda, treba i to reći, tadašnja skupina kvalifikacija za Euro bila je nominalno ipak teža nego ova sadašnja.

- Vidite, mi smo i u Budimpešti imali šanse pobijediti, moglo je završiti drugačije. Nažalost, ovaj put je bilo rezultatski loše. Međutim, ja znam Dalića jako dobro, znam da će on detektirati neke loše točke i riješiti ih. Donosio je dosad prave odluke, donijet će ih i sad, u to budite sigurni.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Koje su to, po Ćiri, slabije točke?

- Evo ti klinac! Neću ja govoriti koje su slabe točke, ne mogu ja to nametati. Uostalom, možda se ja i prevarim, pa je bolje da ih ne kažem.

Ćiro je prošao kroz svašta u karijeri, susretao se sa sličnim problemima i dvojbama.

Nemam odgovor

Dakle, kako bi se Dalić sad trebao ponašati, trebaju li igrači koji su donijeli to srebro imati još kredita, treba li im na taj način ukazati poštovanje, pa i trpjeti njihove slabije igre ili, jednostavno, moraju igrati najbolji u ovom trenutku?

- To je sad jedno od krucijalnih pitanja i ja nemam na njega konačan odgovor. No, spokojan sam doista, znam da će sve biti dobro, jer Dalić je, kažem, pametan trener, koji zna povlačiti prave poteze kad su oni potrebni. I štogod napravi, siguran sam da će ispasti dobro. On uči na pogreškama, pa i na mojim pogreškama.

Onda je Ćiro dodao još poneku rečenicu.

- Bilo je tu nekoliko igrača koji još nisu iskusni, vidjelo se to i po nekim detaljima. Jedan od njih prsima je presjekao loptu i onda je izbacio u korner. Mislio je da je time sve riješio, a nije, bilo je boljih rješenja. No, to je nešto što dolazi iskustvom, ta sigurnost. Znate, puno je toga stvar psihologije u ovom trenutku, ne radi se o igračkoj kvaliteti. A Dalić je sjajan psiholog, što je već više pokazao. I pokazat će opet, pronaći će izlaz iz ove situacije i vratiti se na pobjednički put, uvjeren sam. Ti će igrači biti bolji, mi kvalitetu imamo.

Mirno spavajte

Nego, kako bi Ćiro riješio problem vratara? Neki ovu situaciju s Kalinićem uspoređuju s onom kakvu je on imao svojedobno s Ladićem. Kad je čvrsto stao iza Ladića i dok je bio u krizi i pokazalo se da je bio u pravu, Ladić je sjajno branio u Francuskoj?

- Jako mi je drag taj Kalinić, cijenim ga kao vratara. Ali problem je kad ne brani u klubu, ja sam osobno bio za ovog malog Livakovića, ipak ima konstantu i brani u Dinamu. I to je razlika od situacije s Ladićem, Dražen je čitavo vrijeme branio za Dinamo, nije bio na klupi, a i on je bio vratar najviše klase, najbolji naš golman, intelektualac među vratnicama i ja sam znao da će on izići iz krize i odlično braniti u Francuskoj - kaže Ćiro, kojega optimizam ni na kraju razgovora nije napustio.

- Mirno spavajte, idemo na Euro!

Linker
20. travanj 2024 11:54