Reuters, sn ilustracija
NEKO SASVIM DRUGAČIJE VRIJEME

ĆIRO SAVRŠENO OPISAO VATRENE NEKAD I DANAS 'Ovi se uopće ne mogu uspoređivati s mojim zvijezdama! Pa sjetite se kakvi su bili Boban, Prosinečki...'

ĆIRO BLAŽEVIĆ Negdašnji hrvatski izbornik komentira nedolazak Ivana Rakitića
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. lipanj 2019. 00:10

Ozlijeđen, povrijeđen, uvrijeđen, umoran, mentalno iscrpljen i prazan... Svega se pomalo, čini se, nakupilo u našem reprezentativcu Ivanu Rakitiću, na kojeg, eto, izbornik Zlatko Dalić ne može računati za važni dvoboj s Walesom. Naporna je sezona ostavila traga i nakon obavljenog razgovora s igračem, izbornik je rekao da Rakitića neće biti u Osijeku.

Naći će rješenje

Odmah se, dakako, javila sumnja da je to možda i Rakitićev oproštaj s nacionalnom vrstom, no preko nekih posrednika nogometaš je demantirao te sumnje i poručio da i dalje želi biti član najbolje hrvatske momčadi. Vidjet ćemo što donosi budućnost, a zanimljivo se prisjetiti da nije Dalić prvi izbornik koji se sučelio sa “slučajem Rakitić”...

Primjerice, kod Dalićeva prethodnika, Ante Čačića, Rakitić je od 25 utakmica igrao samo 12, a 13 dvoboja je propustio! Četiri su, od tih 13, bila službena okršaja, a u 12 nije bio ni na klupi. Bile su to, istina, većinom utakmice koje nisu imale natjecateljski, nego revijalni i prijateljski karakter, u kojima nije ni igrala najbolja momčad, pa je često bilo logično da u sastavu nije bilo ni Rakitića. Međutim, javna je tajna bila da je svojedobno Rakitić bio vrlo ljutit, jer je smatrao da je bio zapostavljen u izborima najboljih u odnosu na neke igrače, a bio je i pomalo uvrijeđen što nije naslijedio kapetansku vrpcu od Darija Srne. Nadao se tome, ali za kapetana je bio izabran Luka Modrić i teško se Rakitić pomirio s tom odlukom.

Livno, BiH, 240718.
Docek izbornika Hrvatske nogometne reprezentacija Zlatka Dalica na gradskom stadionu Zgona.
Na fotografiji: Miroslav Blazevic - Ciro, Zlatko Dalic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

U svojoj je bogatoj karijeri naš bivši izbornik Miroslav Blažević imao sličnih slučajeva, a o ovome kaže:

- Dalić je dovoljno mudar i pametan da pronađe rješenje kojim će svi biti zadovoljni. Znao je to činiti i dosad, znat će i ubuduće. Sredit će izbornik sve probleme razgovorom i pravim psihološkim pristupom. Siguran sam da će Zlatko malo razgovarati i s Ivanovim ocem, koji ima veliki utjecaj na svog sina - kaže Ćiro.

Tajna i doktrina

Svaki je čovjek, pa tako i svaki nogometaš, jedinka za sebe. Kako ste se vi postavljali prema osjetljivijim igračima, koji su tražili više pozornosti i blaži pristup od ostalih?

- Eh, sine moj, kad bih ti to rekao... To je tajna i - doktrina! Tu doktrinu ili imaš, ili nemaš, ili ti ju je Bog dao, ili nije! Unatoč brojnim neprijateljima, pa i u medijima, uspio sam u onoj brončanoj generaciji sa SP-a u Francuskoj stvoriti sjajno ozračje, pravo obiteljsko! Doista su ti mladići živjeli i igrali pod načelom “svi za jednoga, jedan za sve”! Nitko nije mogao iskočiti iz te obitelji... Ali, nije bilo lako stvoriti takvo idealno ozračje, priznajem da mi je u nekim trenucima sve izgledalo beznadno. Ali, onda sam krenuo na drugi način i uspio sam od igrača koji su bili na suprotnim stranama stvoriti prijatelje koji su “ginuli” jedan za drugoga. Ne sumnjam da će i Dalić napraviti slično, dovest će on sve to u red, jer njegov je način ophođenja s igračima efikasan i adekvatniji je za ovu generaciju igrača, od mog načina s onom generacijom.

U kojem smislu? Na što aludirate?

- S ovim igračima ne možeš ništa na silu! Baš ništa! A ja sam mogao i zaurlati, zaprijetiti, kazniti...

U ovom je naraštaju, dakle, više “mimoza” nego što je bilo u vašoj momčadi?

- Ovi se uopće ne mogu uspoređivati s mojim zvijezdama! Pa sjetite se kakve su igračke osobnosti bili Boban, Prosinečki, Šuker, Asanović, Bilić, Štimac, pa Ladić... Svaki je od njih bio veličina za sebe! A ja sam ih sve iskontrolirao i od njih stvorio vrhunsku momčad - kaže Ćiro.

Linker
13. travanj 2024 21:27