REUTERS/Carl Recine
SALVADORAC SE ZALJUBIO U HRVATSKU

ČOVJEK KOJEG SU PROSLAVILI VATRENI Pratio sam situaciju tijekom rata, svaki sam dan gledao fotografije kolega. Uvijek sam želio doći, ali nisam uspio

YURI CORTEZ Salvadorski fotoreporter, koji živi u Meksiku, govori za SN uoči dolaska u Hrvatsku na odmor s obitelji na poziv naše Turističke zajednice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. srpanj 2018. 17:33

Da je prije samo dva tjedna Yuriju Cortezu, salvadorskom fotoreporteru s meksičkom adresom, netko rekao da će Hrvatska postati važan dio njegova života, vjerojatno bi ga proglasio ludim. No onda je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji odigrana utakmica između Hrvatske i Engleske koja je promijenila sve. Igrala se 109. minuta velike bitke na Lužnikiju kada je Mario Mandžukić matirao Jordana Pickforda i u deliriju krenuo prema tribinama.

Kako to obično biva, razdragani suigrači počeli su skakati na njega, potom i jedan na drugog i to se klupko u jednom trenutku prevrnulo i poklopilo ni krivog ni dužnog Corteza, koji je iz prvog reda fotografirao dramu na travnjaku.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Rakitic celebrates with an AFP photographer Yuri Cortez after Mario Mandzukic scores their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC15FCC912E0
Carl Recine / REUTERS

Pravi profesionalac

Profesionalac u njemu nije dopustio da ga to omete, nastavio je snimati i tako su nastale neke od najdojmljivijih fotografija s netom završenog Mundijala. No ono što je uslijedilo također je bilo dojmljivo. Vatreni su se redom počeli ispričavati Cortezu, grliti ga i tapšati, a od Domagoja Vide je čak dobio i poljubac u čelo. Yuri je sve popratio sa širokim osmijehom i, baš kao i hrvatski nogometaši, pobrao simpatije cijelog svijeta. Priču koja je izazvala veliko zanimanje javnosti znalački je iskoristila i Hrvatska turistička zajednica, koja je ovaj tjedan 53-godišnjeg voditelja meksičkog dopisništva AFP-a pozvala na odmor u Hrvatsku. Cortez je, naravno, poziv prihvatio i krajem kolovoza ili u prvom tjednu rujna stiže u našu zemlju.

- Sedmodnevni boravak i odmor u Hrvatskoj Yuri će započeti u Zagrebu, a nakon toga ćemo mu pokazati sve ono najbolje od Hrvatske, našu obalu, otoke, ali i kontinentalnu ponudu. Potrudit ćemo se prirediti mu odmor za pamćenje - najavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, kojem je Yuri u telefonskom razgovoru rekao:

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates next to an AFP photographer Yuri Cortez after scoring their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC190CA88600
Carl Recine / REUTERS

- Poziv ovakve vrste se ne odbija. Bit će mi čast doći u Hrvatsku. Nakon utakmice s Englezima i slavlja s hrvatskim igračima osjećam povezanost s vašom zemljom, za koju sam zdušno navijao u finalu.

Dan poslije i sami smo kontaktirali simpatičnog Corteza, koji još uvijek ne vjeruje što mu se događa.

- Stvarno sam bio iznenađen kad sam primio e-mail i poziv gospodina Staničića jer nikad prije nisam imao nikakav kontakt ni s kim iz Hrvatske - javio nam se Yuri iz Ciudad de Mexica.

Presretni se fotograf pozivom iz Hrvatske pohvalio i na Twitteru, gdje je napisao da jedva čeka upoznati i snimiti našu kulturu, prirodne ljepote, gastronomiju i sve drugo što mu upadne u oko. U Hrvatsku ne dolazi sam, imat će uza se najdraže društvo.

- Poziv je dobila i moja obitelj i nadam se da će me moći pratiti na mome putovanju.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia players celebrate next to an AFP photographer Yuri Cortez after Mario Mandzukic scores their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC1E1E3D86A0
Carl Recine / REUTERS

Znam sve o ratu

Otkrio nam je da ga je nakon “incidenta” u Moskvi Mandžukić prvi pitao je li sve u redu i osjeća li se dobro. A je li mu se možda netko, kad je priča postala internetski hit, naknadno javio preko društvenih mreža, na kojima su naši igrači vrlo aktivni?

- Ne, nisam nakon toga imao kontakt s nijednim igračem. Ili nisam vidio poruku - kaže Yuri sa smiješkom.

U Hrvatskoj, kaže, nikad nije bio, a osim nogometa, prva mu je asocijacija na našu zemlju Domovinski rat.

- Pratio sam situaciju tijekom rata, nakon što ste proglasili neovisnost od Jugoslavije. Svaki sam dan gledao fotografije svojih kolega koji su bili na ratištu. Uvijek sam želio doći, ali nikad nisam uspio.

Volim istraživati

U dugoj profesionalnoj karijeri Cortez je, osim sportskih natjecanja, fotografirao i prirodne katastrofe, humanitarne krize, a i ratišta širom svijeta.

- Najveći mi je izazov uhvatiti trenutke koji prikazuju emocije i reakcije, one koji mogu potaknuti javnost na akciju da bi se primjerice zaustavio rat. Želim svijetu prikazati ono što vlade ili razne interesne skupine često žele sakriti. Volim istraživati i ne želim se uvijek držati službenih verzija. Drago mi je kad moje fotografije prirodnih katastrofa potaknu ljude da pošalju humanitarnu pomoć, to mi je uvijek najveći izazov - pun je entuzijazma zaključio Cortez.

Linker
20. travanj 2024 20:30