REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
GLAVNI SKAUT VATRENIH

ČOVJEK OD VELIKOG POVJERENJA ZLATKA DALIĆA JASNO REKAO ŠTO MISLI O JEDNOM IZBORNIKOVOM POTEZU 'On je tu situaciju riješio na najbolji mogući način'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2019. 22:17

Mnogi Hrvatskoj vjeruju, ali ima i zlogukih proroka koji misle da će se potopiti u “Kvarnerskom zaljevu“. Ako otvorite Reddit s osjećajem ugode čitat ćete predviđanje raspleta u skupini po kojem Vatreni uzimaju 17 bodova i čelo tablice, a Zlatko Dalić vadi avionsku kartu za Bukurešt.

No, potražite li kako bi mogla izgledati shema ždrijeba završnog turnira u rumunjskoj prijestolnici, a što će ponuditi doigravanje kroz Ligu nacija, FootballSeeding.com blago će vas šokirati. U svakoj izlučnoj skupini najavili su vjerojatnog pobjednika, u mnogima i drugoplasiranog, osim u našoj pod slovom E. Tu stoje dva upitnika, a u zagradi kao potencijalni kandidati Hrvatska, Wales, Slovačka i Mađarska.

Ravnopravni kandidati

Otišli su i dalje, u tablici ‘tko bi u ime A kategorije Lige nacija mogao igrati play-off’, napisali su ‘možda Hrvatska, sigurno Island’. Iako je Švicarska ovog časa treća na tablici, glatko su je stavili na prvo mjesto i uopće je ne navode kao potencijalnog kandidata za doigravanje, u nju ne sumnjaju, u Hrvatsku očito nemaju ni približno toliko povjerenja. Koliko je god točno da Švicarska igra s Gruzijom i Gibraltarom što je krasna šansa, i možda joj neće ni trebati obje pobjede, a nama stižu Slovaci.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Croatia - City Arena, Trnava, Slovakia - September 6, 2019  Croatia's Bruno Petkovic is helped up by Slovakia's Milan Skriniar      REUTERS/Radovan Stoklasa - RC1E3C1B4820
REUTERS/Radovan Stoklasa

Subota je dan odluke, a sudbonosni dvoboji u kvalifikacijama najčešće su Hrvatskoj odlično išli. Na plasmane bez drame i tako nismo navikli. Izbornik nema kartoniranih Lovrena i Vidu, Kramarića koji pohodi terapije, kao i već duže Šime Vrsaljko… No, Vatreni su u Trnavi “pomeli s terena“ Slovačku, a i bod je dovoljan za proboj na Euro. Hoćemo li ili nećemo, pitali smo Nikolu Jerkana, izbornikova skauta, koji je nekoliko puta gledao Slovake uživo na stadionu.

- Vjerujem da su sve šanse na našoj strani - kazao je Jerkan.

- Već na startu sam rekao da su u ovoj skupini četiri gotovo ravnopravna kandidata i svi imaju izgleda. Hrvatska je prva na tablici i nitko nam to nije poklonio. Slovačka je, nakon nas, najjača, što sugerira tešku utakmicu. Nama nedostaje jedan bod da budemo prvi, odradili smo dobar dio posla. Upravo protiv njih u Slovačkoj odigrali smo najbolje, a njima je to bio najlošiji nastup. To bi za Slovačku mogao biti dodatan snažan motiv, oni će nam se htjeti revanširati - s optimizmom, ali i golemim respektom prema rivalu - govori Jerkan, akter jednog Eura 1996. godine.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Croatia - City Arena, Trnava, Slovakia - September 6, 2019  Slovakia's Marek Hamsik looks dejected after Croatia's third goal      REUTERS/Radovan Stoklasa - RC1C0E0EB2E0
REUTERS/Radovan Stoklasa

- Garancije nema, no vjerujem u našu momčad. Odigrali smo vrhunski u Trnavi, sad igramo doma, bit ćemo motivirani da to riješimo u našu korist i mirno odemo na Euro.

Sigurno teže

Koliko će dvoboj biti drukčiji nego u rujnu? Slovačka mora ići na pobjedu jer jedino joj ona igra da bi sama odlučivala o svojoj sudbini, no jesu li naučili nešto iz poraza u Trnavi? Tada su bili mlaki i dali previše prostora. U čemu mislite da bi mogli bolje parirati?

- Ući će opreznije. Sigurno. Mi smo ih iznenadili na njihovu terenu i porazili visokim rezultatom. Oni su momčad koja igra kvalitetan nogomet, moramo imati maksimalno poštovanje. No, Slovaci znaju protiv koga igraju, pokazat će dozu strpljenja.

Jerkan očekuje zahtjevniji posao nego u Trnavi…

- U odnosu na taj susret, bit će sigurno teže.

Međutim, Pavel Hapal nije čovjek koji se igra taktikama, njegov je izričaj gotovo uvijek isti. Možete li pronicnuti gdje će tražiti šansu?

- Nastoje posjedom i kombinatorikom doći do prilike za gol, ne nabijaju. Svi igraju, od golmana nadalje. U susretu s Walesom opet su se postavili jednako kao s nama, iako se radi o različitim suparnicima. Teško je očekivati da će napraviti velike promjene. Težit će da kroz pas kreiraju mogućnosti za pogodak. Navijači i mediji predbacuju im da su u Trnavi labavo ušli u utakmicu, da su bili pretjerano nježni, treba očekivati da će u Rijeci igrati čvršće.

Moramo li drhtati zbog obrane?

- Hendikep je kad ne igraju dvojica stopera koji su cijelo vrijeme bili zajedno na terenu, kao što su Lovren i Vida. Nećemo si lagati. No, ti koji će nastupiti imat će velik motiv da se dokažu izborniku kako bi i dalje na njih računao.

Dalić je vratio Duju Ćaleta-Cara, podržavate li tu odluku?

- Duje je dosta kazao o tome, izbornik je situaciju riješio na najbolji mogući način. Kao i sve druge do sada. Nemojmo trošiti energiju na tu temu, moramo se koncentrirati na utakmicu, jer trebat će nam. Vidjeli ste što se Dinamu dogodilo nakon 90. minute. Koncentracija mora biti do zadnjeg zvižduka - zaključio je.

Priče o bodu kao dovoljnom utršku smiju biti jedino u medijskim kalkulacijama, nikako u strategiji nacionalne vrste. Za prolaz na Euro mora nas zanimati jedino pobjeda, a dođe li stjecajem okolnosti na kraju i samo bod, nećemo mu zamjeriti.

Linker
23. travanj 2024 20:30