CROPIX
IGRAČ ZA BUDUĆNOST

ČUDESNI TALENT KOJEG JE DALIĆ 'OTEO' GRAČANU PROGOVORIO O LUKAVOM POTEZU AZERA 'On nas prati i zna sve informacije o nama'

JOSIP BREKALO ZA SN Mladi reprezentativac Wolfsburga kojeg je Zlatko Dalić ‘oteo’ Nenadu Gračanu, izborniku U-21
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. ožujak 2019. 23:47

Josip Brekalo odigrao je u subotu 68 minuta za Wolfsburg u uvjerljivoj pobjedi nad Fortunom i odlično raspoložen dolazi na nove reprezentativne akcije.

- Nadam se da će to biti za sve nas uspješan početak kvalifikacija, da ćemo što bolje odigrati ove dvije utakmice. Nadam se maksimalnom učinku od šest bodova, tako bismo kročili u ovaj ciklus na najbolji mogući način - kazao nam je igrač kojeg je Zlatko Dalić logično “oteo” Nenadu Gračanu iako izbornik U-21 računa na njega za Europsko prvenstvo mladih.

Super sam primljen

Osjetio je A vrstu tijekom jeseni kad je dobio šansu u Ligi nacija, 17 minuta sa Španjolskom i 45 s Engleskom.

- Naravno da je drugačije nego u mladoj reprezentaciji. Mislim da je to svima jasno. Samom pojavom u društvu tih igrača vidiš veliku razliku. Kad treniram s Modrićem, Rakitićem i takvim imenima, puno je više respekta s moje strane. No, stvarno sam se odlično osjećao na tom prvom okupljanju, svi su me super primili i zaista se jako veselim ponovnom susretu. Nadam se da ću isto tako biti na razini koja se od mene očekuje.

WOLFSBURG, GERMANY - FEBRUARY 16:  Josip Brekalo of VfL Wolfsburg is challenged by Aaron of FSV Mainz during the Bundesliga match between VfL Wolfsburg and 1. FSV Mainz 05 at Volkswagen Arena on February 16, 2019 in Wolfsburg, Germany.  (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

U Bundesligi je zabilježio 22 nastupa, dva gola i dvije asistencije. Nakon razdoblja kad nije imao mjesto u početnoj postavi vratio je status, u udarnih 11 bio je u pet od zadnjih šest prvenstvenih dvoboja.

- Uhvatio sam opet kontinuitet igara. U subotu smo odigrali jako dobru utakmicu, dobili Fortunu 5:2, napadamo mjesto u Europskoj ligi. Što se mene osobno tiče, rekao bih da je solidno, da sam u formi, da je uspješna sezona.

Vrlo je ozbiljna opcija da s Azerbajdžanom zaigrate na poziciji desnog beka. Kao krilni napadač imate naviku igre uz liniju, iako ste u klubu češće lijevo nego desno. Kako gledate na to?

- Na izborniku i stručnom stožeru je da odluči tko je za tu poziciju najbolji u toj utakmici. Ja ću, naravno, biti spreman za bilo koje mjesto na koje me stave. Pripremljen sam za svaki zadatak. Dat ću sve od sebe i vjerujem da će moja igra biti korisna za ekipu. Želim naglasiti da ne biram uloge i šanse, da igram gdje trener odluči jer na prvom mi je mjestu da pomognem reprezentaciji. I bit će mi drago ako uspijem pomoći da postignemo ciljeve.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Jasno da ste napadač, da je pred vama karijera u špici, ne na braniču, no u kadrovskim problemima nacionalne vrste Dalić mora naći rješenja za različite tipove utakmica. S Azerima će mu trebati ofenzivno moćan adut na desnoj strani, s Mađarima vjerojatno igrač s više usvojenih obrambenih mehanizama. Iako, bez Tina Jedvaja malo ima rješenja. Naknadno je uvrstio Karla Bartoleca. Jeste li ikad igrali u životu na beku?

Veliki favoriti

- Ne bih htio dublje ulaziti u to. Ne želim da ispadne da sam sebe stavljam u prvu postavu. Na izborniku je da odluči tko je najbolji na tom mjestu. Naravno da se radi o malo drugačijoj utakmici, gdje smo mi veliki favoriti doma protiv Azerbajdžana. Moguće je da se opredijeli da tu ponudi šansu ofenzivnijem nogometašu. Sa svoje strane mogu reći da to nisam igrao, naravno u zadnje vrijeme, kao što je poznato. Međutim, budući da je to drugačija utakmica i drugačija je uloga tog igrača na toj strani. Vidjet ćemo, kako će to na kraju ispasti, koja će biti konačna odluka izbornika.

Azerbajdžan je preuzeo Nikola Jurčević, jesu li oni prijetnja?

- Pratio sam, znam da je Azerbajdžan bio bez izbornika, da su tražili novoga, mislim da su napravili lukav potez što su za prvu utakmicu doveli Hrvata. I to trenera koji ima jako dobar uvid u našu reprezentaciju, koji nas prati i zna sve informacije o nama. No, kvaliteta je na našoj strani i ako budemo pravi, ukoliko odigramo dobru utakmicu, ne bi trebalo biti problema.

Zagreb, 130318.
Stadion Maksimir.
Konferencija za medije novog trenera GNK Dinamo Nikole Jurcevica.
Na fotografiji: Nikola Jurcevic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Brekalo je čudesan talent, gotovo nema stručnjaka u Hrvatskoj koji neće reći da je od igrača sadašnje mlade reprezentacije, od kojih su neki već u A vrsti, upravo on najviša klasa, nogometni plemenitaš velemajstor, no statistika govori da malo zabija. Iako je krilo ne klasična špica, ipak se od napadača očekuju golovi. U mlađim uzrastima je češće bivao strijelac. U Wolfsburgu u 43 nastupa ima šest pogodaka i pet asistencija.

Najbitnija konstanta

- Dajem sve od sebe, radim na tome da zabijam golove što češće i oni će doći. Trenutačno se nalazim u ekipi koja igra čvrst, defenzivan nogomet. Liga je takva da je teško puno pogodaka davati, pogotovo za nekoga tko ima tek 20 godina. Nastojat ću igrati što bolje, a golovi će biti samo posljedica, po meni. Najbitnije je da sam u momčadi, da imam samopouzdanje, konstantu i to će doći kad-tad - zaključio je Brekalo.

Kad razgovarate s njim, po zrelosti razmišljanja ne biste kazali da je tek mlađani dvadesetogodišnjak. Priča sigurno, samouvjereno, staloženo. U Njemačkoj finišira svoju treću sezonu, u ljeto 2016. Wolfsburg ga je platio Dinamu 10 milijuna eura. Bilo mu je tek 17 godina.

Linker
20. travanj 2024 13:09