Foto: Damir Krajac / CROPIX
OČEKUJE SE SLUŽBENA POTVRDA

DALIĆ DONIO ODLUKU O IGRAČU KOJI JE IZAZVAO KONTROVERZU I PODIGAO VELIKU PRAŠINU U HRVATSKOJ Ovo je rub, prijelomni trenutak...

Izbornik Dalić danas objavljuje popis igrača za za Slovačku i Gruziju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2019. 09:09

Zlatko Dalić danas objavljuje popis igrača za kvalifikacijsku utakmicu sa Slovačkom 16. studenoga u Rijeci i prijateljsku s Gruzijom tri dana kasnije u Puli. Na njemu će biti i Duje Ćaleta-Car. To pišemo uz ogradu da izbornik tek danas (ponedjeljak) “daje na sunce“ listu imena na web stranici HNS-a i tada će definitivno biti jasno je li to potvrđeno.

Stoper Marseillea pod neformalnom je suspenzijom od početka lipnja kad je otkazao nastup u mladoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu. Dalić je očinski popričao s njim još u Osijeku, gdje je bio dio A selekcije za utakmicu s Walesom i dao mu do znanja kako državna momčad mora biti na prvom mjestu, bez obzira o kojem se uzrastu radi. Budući da je Ćaleta-Car ostao pri odluci da ne putuje s ekipom Nenada Gračana u San Marino, izbornik A reprezentacije “odrezao“ mu je kaznu. Na utakmicama s Walesom i Tunisom, kad se sve zbroji, svatko pozvan igrao je barem malo, jedino njemu nije dao šansu ni minutu, što mu je istoga časa najavio, a nakon toga prestao ga je stavljati na popis. Dalić nije htio buke i afere, no Ćaleta-Car “batinu” je itekako osjetio.

Zagreb, 190319.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec - Kacijan.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije  pred utakmice Europskih kvalifikacija s Azerbajdzanom i Madjarskom.
Na fotografiji:  Duje Caleta-Car.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Međutim, ovo je rub, prijelomni trenutak. Izbornik ima samo dvije logične opcije: ili će ga pozvati sada ili ništa prije sljedeće jeseni, što može značiti i više nikad dok je on šef nacionalne momčadi! Apsurdno bi bilo da mu se suspenzija protegne do kraja kvalifikacija, a onda se vrati za Europsko prvenstvo. Kazna bi bila dezavuirana, otišla u potpuni besmisao i zapravo se pretvorila u nagradu: drugi da za njega izbore EP, a on da ga igra. Je li dovoljno pet mjeseci ili “odgojna mjera“ treba trajati godinu dana? Tko je spreman naučiti lekciju, ne treba mu više.

Kramarić kao Gorica

Ćaleta-Car gori od želje da ga se “izbavi s leda“ u koji je okovan, žudi da ponovno odjene državni dres, a čak i da su Dejan Lovren i Domagoj Vida u kadru, on bi bio legitiman kandidat da se nađe na listi odabranih jer standardno igra u klubu i jedini je stoper iz liga Petice na raspolaganju i s minutažom.

Činjenica da su u međuvremenu i izbornik i članovi stručnog stožera gledali utakmice u kojima je Duje igrao, sugerira da je njegova kazna istekla. Jer da na njega ne računaju, vjerojatno ne bi ovih dana bili uz ekran uz dvoboje Marseillea. Dojam je da važu je li Ćaleta-Car u dovoljno dobroj formi da zaigra od prve minute... Najteži mogući test imao je na gostovanju kod PSG-a (nedjelja, od 21 sat). Iako Slovačka nema ni izbliza takve špice.

Andrej Kramarić uletio je u sezonu Bundeslige kao Gorica u utakmice s Rijekom, nismo sigurni jesu li svi i saznali da opet igra, a već je zabio dva gola u dva trijumfa Hoffenheima, koji je s njim za klasu jača ekipa. On je jedan od “novih ljudi“ u odnosu za zadnja okupljanja i dodatna snaga Vatrenih u napadu. I Matej Mitrović je zdrav, u nedjeljnom srazu njegova Club Bruggea sa Standardom vratio se u konkurenciju. Napadač i stoper, nekadašnji igrači Rijeke, osnaženja su reprezentativnog kadra iz kojeg osim Lovren i Vide zbog žutih kartona izostaju i još uvijek nedovoljno oporavljeni Vrsaljko, Pjaca i Pivarić.

Jedvaj na beku

Za obranu je jedino bitno da se o njoj ne govori nakon utakmice. Čim su Lovren i Vida ugledali u Cardiffu pred očima žuti karton, bilo je jasno da će stoperski tandem, ali i cijeli defenzivni red biti na seciranju, da će se na njemu izredati svi hrvatski nogometni forenzičari tražeći čvrste elemente i krhke točke.

Nakon Walesa bili smo sigurni u samo jedno fiksno izbornikovo rješenje, Borna Barišić neupitan je na lijevom braniču. Odličnom igrom u Portu s kojom je oduševio engleske i škotske stručne komentatore, Borna je potvrdio svoju najveću igračku zrelost i kvalitetu, ali koliko poznajemo izbornika i iščitavamo iz njegovih intervjua, neće dovesti u pitanje još jednu ulogu - desnog beka. To će i 16. studenoga biti Tin Jedvaj. Iako u Augsburgu igra stopera, zaključit će s njim kvalifikacije na toj poziciji.

Jedvaj desno, Barišić lijevo, a tko u sredinu? Tandem bi mogao izabrati od trojca Mitrović, Ćaleta-Car i Dino Perić, a u suženom kadru još su Mile Škorić i Nikola Katić. Potonjem je otegotna činjenica što je u Glasgow Rangersu skliznuo u drugi plan... Trend je da se umirovljenicima nudi novi zaposlenje, ali Vedran Ćorluka nije u takvoj penziji, njegova reprezentativna je konačna, koliko god u klubu i dalje bio dobar.

Kako je 19. studenoga prijateljski sraz s Gruzijom, nije isključeno da izbornik ovaj put na listu stavi i više od 23 kandidata, koliko inače prakticira. Pojedine bi mogao osloboditi odlaska u Pulu i tako ujedno dati šansu nekima koji manje igraju ili su čak debitanti. No, za Rijeku je jasno: Dalić dovodi sve najjača snage i imat će “brige” kako složiti vezni red i napad. S Kramarićem je još jača konkurencija nego uoči Mađarske.

Linker
19. travanj 2024 16:56