Foto: Ranko Suvar / CROPIX
INTERVJU TJEDNA

DALIĆ EKSKLUZIVNO ZA SN OTKRIO VIZIJU I PLAN ZA BUDUĆNOST VATRENIH Izbornik odgovorio i na 'vruće' pitanje - ima li šanse za povratak Nikole Kalinića?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. rujan 2018. 12:18

Vatreni su u Rusiji postalo doprvaci svijeta, hrvatska nogometna srebrnina dok je svijeta i vijeka neće izblijedjeti. Međutim, u nogometu, kao i u životu, sve ide dalje, sutra je uvijek novi dan. Tako i Hrvatska kreće u novi ciklus, pred nama su nove utakmice ljubimaca nacije. Prekrasno ljeto je iz nas, slijede nova iskušenja. “Izbornik svih izbornika” Zlatko Dalić, ˝najpopularniji čovjek u državi, vraća se na klupu, sa svojim dečkima ide prema novom cilju, Europskom prvenstvu.

Jučer smo s hrvatskim izbornikom sjedili u poznatom zagrebačkom restoranu Vinodol.

Valjda vam ne trebamo spominjati da nam je trebalo dosta vremena da bismo u miru porazgovarali. Dalićeva popularnost ne jenjava, fotografiranja, izmjena koje riječi s poznatima i nepoznatima... Na kraju smo izabrali najudaljeniji stol, u kutu, izbornik je morao okrenuti leđa ostatku restorana ne bi li bio čim manje zapažen jer se u protivnom, jednostavno, ne bi moglo razgovarati. Naravno da taj potez nije bio sto posto uspješan, bilo je gostiju s “perifernim vidom” koji su uskakali u razgovor. Svatko je želio izmijeniti nekoliko rečenica, a jedna gospođa bila je uporna da će doći vlakom u Varaždin ako Zlatko bude imao samo pet minuta vremena....

Zagreb, 310818.
Restoran Vinodol, Teslina.
Intervju Zlatko Dalic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Trebamo novu snagu i motiv

Nakon svih ovih oproštaja, možda je ipak najteže zamijeniti Mandžukića? Kako bez njega?

- Meni je žao što su Mandžukić, Ćorluka i Subašić napustili reprezentaciju. Mi smo svi skupa izgradili jako dobre odnose, bili smo obitelj. Svatko koga više nema u toj obitelji nedostajat će. Njih trojica pogotovo jer su bili nositelji atmosfere, igre... A Mandžo posebno jer je dao neke presudne pogotke. Ne, Mandžukića nisam ni pokušavao nagovarati da ostane. Znam ja kakav je on. Zamislite, nazvao je jednu večer i počeo govoriti, pitao me nešto onako, neobavezno, razgovarali smo prijateljski. Onda nazove opet drugo jutro, a ja si mislim, što opet zove, pa čuli smo se sinoć. E, onda mi je rekao da se oprašta. Zamislite, taj veliki ratnik, taj borac nije imao snage kazati da se oprašta, trebalo mu je drugo jutro da bi to kazao. Nakon tog razgovora poslao mi je i zaista prekrasnu poruku u kojoj je još dodao ono što nije rekao u razgovoru. Kad je rekao da se oprašta, ja sam mu kazao: “Hvala na svemu što si napravio za reprezentaciju, poštujem tvoju odluku.” Mandžukića će biti teško zamijeniti, ali mi moramo gledati dalje. Oni koji su se oprostili znaju zbog čega su donijeli tu odluku.

Kako se osjećate nakon sjajnog uspjeha u Rusiji, a prije prije prve akcije? Jeste li sretni, nemirni, u brigama?

- Nisam u brigama, nisam nemiran, za tim nema nikakve potrebe jer znam što mi je cilj. Cilj mi je Europsko prvenstvo. Nije mi cilj ni utakmica s Portugalom, ni Liga nacija. Ne kažem da to nije važno, ne velim da se te utakmice ne trebaju dobiti, ali nama je pravi cilj Europsko prvenstvo. To je natjecanje za koje se mi moramo pripremiti, na to moramo potrošiti ovo vrijeme, ovih sedam mjeseci do ožujka. U tom razdoblju reprezentacija treba dobiti novu energiju, snagu, novi motiv.

CROPIX
CROPIX

Znači, ide se u - da to tako nazovemo - izgradnju novih Vatrenih?

- Moramo priznati da je reprezentacija potrošena! U svakom segmentu. Doprvaci smo svijeta, u Rusiji smo dostigli maksimum, sad je sve to - što je i normalno - u silaznoj putanji. Zato bismo napravili veliku grešku ako bismo sada tražili rezultat. Ili ako bih ja tražio rezultat. Ne može to biti tako. Moramo snimiti situaciju i pripremiti se za kvalifikacije. U tom razdoblju moramo pronaći tri-četiri nova igrača da bismo došli do nove energije, da bismo na Europskom prvenstvu izgledali kao na Svjetskom prvenstvu. Nisam zabrinut niti želim staviti bilo kakav pritisak na igrače i na sebe, na reprezentaciju.

Bojite li se reakcije javnosti ako izostane rezultat u Ligi nacija?

- Takve su nas greške koštale u prošlosti. Našu reprezentaciju i naš narod. Nismo realni, ne možemo procijeniti pravu situaciju. Mora postojati vizija, ideja, plan, cilj... A nama je cilj Europsko prvenstvo. Cilj nije Liga nacija. Naravno, ponavljam, nisam kazao da nećemo željeti dio trijumfa, ali to nije imperativ, nego u Ligi nacija moramo pronaći nove igrače kako bismo zamijenili ove kojih više nema. Te, ponavljam, naći novu energiju, da sve opet bude kao što je bilo u Rusiji.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Ukraine vs Croatia - NSC Olimpiyskiy, Kiev, Ukraine - October 9, 2017   Croatia coach Zlatko Dalic before the match   REUTERS/Valentyn Ogirenko - RC1C63E730F0
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Moja vizija i moj plan

A jeste li možda zabrinuti zbog reakcije HNS-a ako ne bude rezultata u Ligi nacija?

- Ovo što govorim moja je ideja, moja vizija, moj plan! Ako se drukčije postavimo, pogriješit ćemo. Hrvatski nogometni savez, navijači, svi. Dakle, svi moramo imati samo jedan cilj, a to je Europsko prvenstvo. Od toga neću odustati! Isto je tako moj cilj bilo Svjetsko prvenstvo. Ako netko misli drukčije, to je njegov problem. Ako nam sada cilj bude dobiti Španjolsku i Englesku pa se tu polomimo, istrošimo, napravimo kardinalne greške u smislu pritiska, neće biti dobro. Mene ništa neće pokolebati, želim da Hrvatska na Europskom prvenstvu ponovi igre i rezultat iz Rusije! Mi to možemo! Ta me ideja vodi. Za mene je nebitno hoćemo li sad eventualno izgubiti od Portugala, Španjolske i Engleske.

Kakvu Hrvatsku možemo očekivati na terenu, dosta je tu novih igrača?

- Ništa slabiju nego što je bila na Svjetskom prvenstvu! Ali ne sada, nego na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo te na Euru 2020. godine.

Nego, kako možete biti sigurni da ćete imati potpunu podršku, da više neće biti okolnih igara, na koje ste se žalili nakon Rusije?

- Nemam nikakve brige. Znam svoj put, i dalje sam neopterećen, osim što sâm sebi stvaram pritisak rezultata na Euru. Nikome ništa nisam dužan, znam što radim. A pogotovo nakon Svjetskog prvenstva. Moj je put bio ispravan. Samo sam ukazao na stvari koje ne želim da se ponavljaju. Neću trošiti energiju na gluposti. Dovoljno sam odgovoran čovjek. Ako ne bude rezultata o kojima govorim, sam ću otići. Nisu potrebna nikakva priopćenja, nikakva lobiranja, sam ću kazati zbogom. Ne treba me nitko tjerati. Znam što jest, a što nije. A ne trebaju ni oni trošiti energiju na ta priopćenja i lobiranja za ili protiv ovoga ili onoga. Neka troše energiju na boljitak hrvatskog nogometa. Dakle, to je moj i njihov put. Razna prebrajanja, preglasavanja, lobiranja i kombiniranja prošlo su vrijeme. Reprezentacija u Rusiji pokazatelj je svima nama, dokaz da svi moramo uvijek biti zajedno.

REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

Svi sa SP-a na popisu

Idemo malo na najnoviji popis igrača. Lovren ne trenira, javno je kazao da je ozlijeđen, isto je tako ozlijeđen i Kramarić. Zašto su na vašem popisu ako neće igrati?

- Svi igrači koji su bili na Svjetskom prvenstvu bit će na popisu. To je bila moja prva ideja. Da na prvom okupljanju svi budu skupa, da porazgovaramo, napravimo plan... Te da nadopunjavam popis igračima koji će se još pojaviti. Nije dakle bilo nikakve dvojbe oko 23 igrača. Tri su otpala jer su se oprostila, Strinića nema zbog poznatih problema, Ćaleta-Car je s mladom vrstom, otpao je Lovren, koji zbog ozljede ne igra u Liverpoolu, izostao je Rebić, s kojim je napravljena greška jer je igrao s Bayernom pola sata te se ozlijedio, Kramarić je tek počeo trenirati, tako da nije spreman. Lovren, Rebić i Kramarić neće biti s nama, a na utakmici s Portugalom neće biti ni Ivana Rakitića, no bit će u kadru za utakmicu sa Španjolskom. On je skratio odmor jer je Barcelona igrala Superkup, zvali su ga pa je počeo igrati bez priprema. Dakle, nedostajat će ukupno devet igrača u odnosu na SP.

Mnoge je na popisu iznenadio Marko Rog. Praktički je dvije godine sjedio na klupi, zašto inzistirate na njemu?

- Želim ga vidjeti još jednom, želim mu dati priliku, pokazati mu da mu vjerujem. No ako nastavi imati isti tretman u klubu, žao mi je, više neće biti u konkurenciji. Ja tom igraču vjerujem, mlad je, eto mu šanse, probat ćemo još malo, ali ako ne bude igrao u klubu, onda ne može očekivati da više ulazi u reprezentaciju. Mogao sam progledati kroz prste Vidi ili Vrsaljku kad nisu igrali svaku utakmicu za klub, ali ne mogu mladim igračima.

Jeste li se čuli s Ivanom Strinićem?

- On je bio napravio još jedan pregled u Belgiji. Po meni, nije to ništa dramatično, makar ne ulazim u medicinu. Ali s obzirom na situacije koje se događaju u svijetu nitko nije toliko hrabar da riskira. Vjerujem da će s njim sve biti u najboljem redu i da će se brzo vratiti na teren. Dao sam mu punu podršku, kazao sam mu da se dobro odmori i izliječi.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX, sn ilustracija

Moj stožer ostaje

Dok ste vi izbornik, ima li šanse da se Nikola Kalinić vrati u reprezentaciju? Što bi se trebalo dogoditi?

- Svaki je dobar igrač koji Hrvatskoj nosi kvalitetu više i ima minutažu u svom klubu dobrodošao! Tako i Nikola Kalinić. Ali u ovoj je situaciji on na potezu.

Jeste li zadovoljni ugovorom koji ste potpisali s HNS-om?

- Mene ne zanima ugovor! Nije me zanimao ni prije, pa me ne zanima ni sada. Radio sam tri mjeseca bez ugovora... Meni ugovor nikad nije bio vodilja ni cilj.

Hoće li vaši pomoćnici Ivica Olić i Dražen Ladić potpisati ugovor, inzistirate li na tome?

- Moj stožer ostaje! Svi moji ljudi ostaju, ako se pojavi potreba za nadopunom, u redu, ako ne, onda ne. Svojim sam stožerom jako, jako zadovoljan. Makar sam napravio grešku pa nisam dovoljno isticao stožer. Ali bili su od vrhunske pomoći, Olić, Ladić, Mrmić, Milanović, Jerkan, Vukojević... Zahvaljujem im. Možda su oni u svoj toj euforiji bili zapostavljeni u medijima. Zaslužuju samo pohvale.

Rostov na Donu, Rusija, 260618.
Stadion Rostov Arena.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 3. kola, skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Island -  Hrvatska.
Na fotografiji: Drazen Ladic, Zlatko Dalic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Nego, Dražena Ladića ste predložili za izbornika reprezentacije Egipta kad ste je odbili. Zašto kad ste toliko na njemu inzistirali?

- Zašto ga ne bih predložio? Ja njemu potpuno vjerujem, zašto mi Hrvati ne bismo jedni druge gurali dalje? Nama je problem što ne damo drugima da idu ispred nas. Jamčio sam za Ladića, on zna taj svijet, zato sam ga predložio. Oni su na kraju uzeli drugoga. Mi tu griješimo, samo gledamo, daj meni, daj meni. Trebamo gurati druge Hrvate. Pa prije mene u Emiratima nije bilo nikoga, sad ima trideset ljudi...

Osvojili ste srebro, na stolu ste imali fantastične financijske ponude, mnogi su govorili da je to idealan trenutak za odlazak. Zašto ste ostali?

- Da, sigurno je bio idealan trenutak za odlazak. Ja sam odlučio otići još nakon američke turneje. Iz ovih ili onih razloga, nije bitno. Međutim, kad smo se vratili iz Rusije i kad sam vidio reakcije ljudi, kad sam vidio da bih iznevjerio taj narod, ostao sam. Dio sam tog naroda, običan čovjek kao i svi drugi. Nisu bile u igri nikakve ponude, nikakvi ugovori, nikakav novac. Nego moj osjećaj pripadnosti. Meni je Hrvatska iznad svega. Drugi su razlog mog ostanka - igrači! Toliko smo se u Rusiji i nakon nje posložili i ujedinili, vidim da oni mogu još mnogo toga. Dakle, ostao sam zbog naših ljudi, navijača i igrača! Mislim da ovi igrači mogu napraviti dobru priču na Europskom prvenstvu.

Očekujete li puni bljesak Matea Kovačića, gdje je, po vama, njegov problem, zašto ne pruža ono što bio po talentu mogao?

- Napravio je pravi potez promjenom kluba. Velika je to stvar što je napustio Real. Imao je dobar status, dobar ugovor, osvajao je nekoliko puta Ligu prvaka. Ali nije imao adekvatnu minutažu. Nadam se da će igrati u Chelseaju, mislim da će imati više prilika nego u Realu. Njegova je velika kvaliteta i snaga to što je otišao iz Reala. Njemu samo konstantne igre mogu donijeti napredak. U Realu je igrao na kapaljku, to njemu nije dovoljno. Ima ogroman potencijal i mora igrati. Vjerujem da će on biti ta nova energija reprezentacije za Euro o kojoj sam govorio. Da, razgovarao sam s njim, ali sam je donio odluku, to je bila njegova ideja. Samo sam mu rekao što ja mislim, što bih ja napravio. On je razgovarao i s ljudima koji ga vode i bila je to njegova dobra odluka.

Spomenuli ste Bornu Sosu i Josipa Brekala kao mlade igrače koje ćete pozvati. Kad mogu očekivati pozive?

- Njih su dvojica uz Ćaleta-Cara u reprezentaciji U-21. Ne gledam samo sebe, nego interes hrvatskog nogometa, zato sam ih prepustio izborniku Gračanu jer mladi imaju bitne utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo. To je u interesu svih nas. Baš nam na pozicijama na kojima oni igraju nedostaje igrača. Te momke ja vidim u reprezentaciji, a počeo je igrati i Vlašić u CSKA-u, tako da se i on pojavljuje. To su igrači koji nose perspektivu. Dajem im podršku i imam ih u vidu. Tako da shvate da su blizu seniorske reprezentacije. Naravno, moraju se dokazati u klubu i mladoj reprezentaciji. Čim se ukaže prigoda, ja ću ih zvati!

Što mislite o gradnji nacionalnog stadiona?

- Nažalost, drugi smo na svijetu, a nemamo gdje igrati sa Španjolcima i Englezima. Svaka čast Rujevici, ali tamo ne može doći velik broj gledatelja. Treba nam stadion za 50, a ne za pet tisuća ljudi.

Linker
21. travanj 2024 13:15