REUTERS
MOŽEMO ISPASTI S 5 BODOVA

DALIĆ JE S PRAVOM POSLAO UPOZORENJE U DOMOVINU! Hrvatska je prva, ali matematika je jasna: Evo koliko su Vatreni daleko od prolaska grupe!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. lipanj 2018. 01:28

Nezahvalno je nakon prvog kola raditi točne računice i kalkulirati, ali matematika uistinu zna biti brutalna. Kaže ta znanost da Hrvatska čak i da ne izgubi nijednu utakmicu u skupini može ispasti!

Doduše, ne baš lagano, ali nešto slično dogodilo nam se na Euru 2012. Kad smo na kraju izgubili od Španjolaca, no da smo odigrali i 0:0 i imali pet bodova, bez poraza, ispali bismo. Znači, važno je naglasiti da u konačnom poretku nakon istog broja bodova odlučuje ukupna gol-razlika, nakon toga ukupan broj postignutih golova. Što znači da je ovaj Modrićev gol s bijele točke veliki kapital. No, ne i osigurač.

Dakle, teoretski može se zatvoriti krug Hrvatske, Argentine i Islanda. Da svi pobijede Nigeriju, a međusobno remiziraju. U našem slučaju, da u iduće dvije utakmice osvojimo dva boda, što je odlično, ovisili bismo o visini pobjeda i broju golova Islanda i Argentine protiv Nigerije. Opet, to je moguć, ali stvarno radikalan rasplet, možda će i Nigerija kome otrgnuti neki bod. Islandu, recimo, u idućem kolu.

Ono što je zato sigurno, sa šest bodova prolazimo u drugi krug. Znači, pobijemo Argentinu i idemo dalje, a ono što je također u ovom trenu izvjesno da ova jedna pobjeda neće biti dovoljna. Hrvatska, da bi računala na prolaz, mora uzeti barem još bod. S tri boda ne možemo proći, jer to bi automatski značilo da Argentina i Island imaju minimalno četiri.

Zaključak - pobjeda je veliki korak, ali ni približno odlučujući, siguran prolaz u ovom trenutku jamči samo još jedna pobjeda.

Linker
24. travanj 2024 05:05